Kokemuksia

Emmi Kuorttinen: Dataosaamisen ja tekoälyn ymmärtäjiä tarvitaan työelämässä

Lappeenrantalainen Emmi Kuorttinen valmistui TAMKin dataosaamisen ja tekoälyn YAMK-tutkinto-ohjelman ensimmäisestä opiskelijaryhmästä. Terveydenhuollossa työskentelevän Kuorttisen mielestä dataa ja tekoälyä ymmärtäviä tarvitaan myös terveydenhuollossa entistä enemmän.

Kuka olet?

Mie olen Emmi Kuorttinen, sairaanhoitaja (YAMK) Lappeenrannasta. Elän ruuhkavuosia kolmen pienen lapsen äitinä ja maanviljelijän vaimona.

Millainen työhistoria sinulla on?

Hakiessani opintoihin työskentelin Eksotessa, Etelä-Karjalan keskussairaalassa teho- ja valvontaosastolla kardiologian osaajana. Olen ollut Eksotessa toimessa vuodesta 2009 alkaen.

Valmistuin sairaanhoitajaksi vuonna 2008. Siitä lähtien olen etsinyt jatko-opintomahdollisuuksia. Mikään tarjolla olevista vaihtoehdoista ei oikein kiinnostanut ennen kuin löysin TAMKin dataosaamisen ja tekoälyn ylemmän AMK-tutkinto-ohjelman. Innostuin koulutuksesta valtavasti.

Millaista opiskelu dataosaamisen ja tekoälyn YAMK-tutkinto-ohjelmassa oli?

Parasta opiskelussa oli aivan uusien asioiden oppiminen. Opettajat olivat asiantuntevia ja innostavia. Tehtävät aktivoivat oppimaan lisää – jopa niin, etten meinannut malttaa lopettaa tehtävien tekemistä. Koronapandemian tuomat muutokset harmittivat, kun lähiopetus ymmärrettävästi Tampereella loppui ja siirryttiin etäopiskeluun. Alkushokin jälkeen opettajat saivat etäopetuksen toimimaan oikein hyvin! 

Täysin uusien asioiden opiskelu oli myös haastavaa. En tiennyt koodaamisesta yhtään mitään ennen opintoja, ja se vaati myös koulun ulkopuolista lisäoppia. Koska koin vetoa opintoihin, halusin oppia ja opin!

Mistä teit opinnäytetyösi?

Opinnäytetyöni aihe oli Eksoten sepelvaltimotautipotilaiden data-analyysiin pohjautuva digitaalinen potilasohjausympäristö. Aiheeni tarve syntyi käytännöstä. Jo ennen koronapandemiaa potilasohjausmateriaali piti saada verkkoon, ja korona lisäsi myös etäohjauksen tarvetta.

Millaisena näet opintojen merkityksen omalle urallesi?

Tavoitteeni opintojen alkaessa oli valmistua mahdollisimman nopeasti, toki hyvillä arvosanoilla. Tavoitteeni oli myös päästä pysyvästi pois kolmivuorotöistä siten, että se on taloudellisesti kannattavaa. Sain perheeni täyden tuen opiskeluun. Ennen valmistumista aloin kehittämään organisaatiossamme data-analyytikon roolia kolmen kuukauden pestillä. Pääsin myös osaksi viestinnän tiimiä opinnäytetyöni perusteella.

Kenelle suosittelisit opintoja?

Suosittelen dataosaamisen ja tekoälyn YAMK-tutkinto-ohjelmaa kaikille, jotka kokevat imua datan tai tekoälyn maailmaan. Tutkinto antaa hyvän pohjan, ja osaamista voi lähteä vahvistamaan työelämään.

Tutustu Dataosaamisen ja tekoälyn ylempään tutkinto-ohjelmaan