Kattaus
Tutkinto-ohjelma

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (päivätoteutus)

Kattaus

Gastronomian kehittäjäksi ja uudistajaksi

Restonomi on palveluliiketoiminnan moniosaaja, jolla on silmää niin taloudelle kuin estetiikalle.

Restonomi on ravitsemisalan palveluliiketoiminnan asiantuntija ja moniosaaja. Opit tuottamaan taloudellisesti kannattavia ravintola- ja ravitsemisalan palveluita, joissa on huomioitu hyvinvointi, terveys, turvallisuus, estetiikka ja vieraanvaraisuus. Opiskelet lisäksi asiakaskäyttäytymistä ja vuorovaikutustaitoja sekä viestintää ja markkinointia. 

Restonomin ammattitaitoon kuuluvat asiakaslähtöisyys, aktiivisuus, paineensietokyky, joustavuus, yhteistyökyky ja tilanneherkkyys. Näitä kaikkia pääset harjoittelemaan opintojen aikana. Catering Studio on TAMKin restonomikoulutuksen nykyaikainen oppimisympäristö, jossa opiskelijat järjestävät erilaisia teemaviikkoja ja tilaisuuksia. 

Valmistuttuasi ymmärrät alan teoriat, käsitteet sekä menetelmät ja osaat arvioida niitä kriittisesti. Kykenet johtamaan ja kehittämään alan työyhteisöjä. Pystyt työskentelemään itsenäisesti alan asiantuntijana tai yrittäjänä.  
 

Tutkintonimike

Restonomi (AMK)

Koulutustyyppi

Ammattikorkeakoulututkinto

Suunniteltu kesto

3,5 vuotta

Koulutuksen laajuus

210 op

Kaupunki

Tampere

Kampus

TAMK pääkampus

Opiskelumuoto

Päiväopinnot

Osaamistavoitteet

Opit tuottamaan taloudellisesti kannattavia ravintola- ja ravitsemisalan palveluita, joissa on huomioitu hyvinvointi, terveys, turvallisuus, estetiikka ja vieraanvaraisuus. Opiskelet lisäksi asiakaskäyttäytymistä ja vuorovaikutustaitoja sekä viestintää ja markkinointia niin kotimaisille kuin kansainvälisille asiakkaille. 

Restonomi on ravintola-alan ja ravitsemispalveluiden palveluliiketoiminnan asiantuntija. Opiskelijoille luomme oppimisympäristön, jossa on mahdollista hankkia yksilölliset ammatilliset valmiudet esimies- ja asiantuntijatehtäviin. Valmistuttuasi ymmärrät alan teoriat, käsitteet sekä menetelmät ja osaat arvioida niitä kriittisesti. Kykenet johtamaan ja kehittämään alan työyhteisöjä. Lisäksi pystyt työskentelemään itsenäisesti alan asiantuntijana tai yrittäjänä.

Opiskelijoille luodussa oppimisympäristössä on mahdollista hankkia yksilölliset ammatilliset valmiudet esimies- ja asiantuntijatehtäviin.

Lisätietoja opetuskielistä

Opetuskieli on suomi, mutta kaikille opintojaksoille voivat osallistua myös vaihto-opiskelijat, jolloin opetuskielenä on sekä suomi että englanti.

Koulutuksen sisältö

Ensimmäisen vuoden jälkeen osaat toteuttaa kansainvälistä ruokakulttuuria sekä ruoka- ja puhtauspalveluja vieraanvaraisesti ja tuloksellisesti. Tarkastelet ammattimaisesti toimialan kehittämistarpeita.

Toisen vuoden jälkeen osaat ottaa vastuuta työyhteisön menestymiseen vaikuttavista inhimillisistä, taloudellisista ja toiminnallisista tekijöistä. Osaat kehittää kansainvälisen ruokakulttuurin sekä ruokapalvelujen työkäytänteitä.

Kolmannen ja neljännen vuoden jälkeen osaat johtaa ja kehittää kansainvälistä ruokakulttuuria sekä ruokapalveluja moniammatillisuutta ja uutta teknologiaa hyödyntäen.

Opintosuunnan tai erikoistumisalan valinta

Tutkinto-ohjelmassa ei ole opintosuuntavaihtoehtoja. Voit syventää osaamistasi opintojaksokohtaisesti valitsemillasi projekteilla.

 

Opintojen rakenne

Opintojen laajuus on 210 opintopistettä. Tutkinnon suorittaminen kestää 3,5 vuotta.

Tutkinto koostuu ammattiopinnoista (140 op), pakollisista kieliopinnoista (10 op), vapaasti valittavista opinnoista (15 op), perus- ja syventävästä harjoittelusta (15 op + 15 op) sekä opinnäytetyöstä (15 op).

Tutustu koulutuksen opetussuunnitelmaan opinto-oppaassa

Opinnot toteutetaan päivätoteuksena ja lukujärjestys on syksyllä tiedossa koko vuodeksi. Opinnoissa tehdään jokaisen ammattiopinnon yhteydessä projekteja työelämään. Oppimista ja osaamista arvioidaan tarkastelemalla sosiaalisia taitoja, tiedollista osaamista, käytännön työtaitoja ja arviointiosaamista.

Opinnäytetyö

Opinnäytetyön avulla osoitat kykysi tutkivaan ja kriittiseen työotteeseen ja itsenäiseen tiedonhankintaan. Samalla syvennät omaa erityisosaamistasi ja kehität suhteitasi työelämään.

Opinnäytetyösi voi olla:

  • kirjallinen tutkielma tai artikkelikokoelma
  • taiteellinen produktio
  • kehittämis- tai kokeiluprojekti
  • tuotekehitystyö
  • koulutusprojekti
  • portfolio

Tutustu matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoiden tekemiin opinnäytetöihin: Palveluliiketoiminnan koulutus.

Uramahdollisuudet

Sinulla on valmiudet toimia alan esimies-, neuvonta-, markkinointi-, tiedotus-, suunnittelu- ja koulutustehtävissä tai itsenäisenä yrittäjänä.

Kansainvälistyminen

TAMKin opiskelijana voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla yhteistyökorkeakouluissamme, joita on yli 300 yhteensä yli 50 maassa. Voit myös hankkia itsellesi harjoittelupaikan mistä tahansa maasta. TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat sadat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Muita keinoja hankkia kieli- ja kulttuuriosaamista ovat kieliopinnot, ulkomaalaisten opiskelijoiden tuutorointi, ystäväperhetoiminta, englanninkieliset opintojaksot ja kansainväliset hankkeet ja projektit. 

Toimiala on varsin kansainvälinen ja monikulttuurinen ja pääsetkin perehtymään kulttuurien väliseen viestintään ja erilaisiin toimintatapoihin myös kentällä toimiessasi.  Kielitaidon lisäksi omaksut ennakkoluulottoman ja avoimen suhtautumisen erilaisiin työyhteisöihin ja -tilanteisiin. Seuraat myös aktiivisesti alasi kansainvälistä kehitystä ja ymmärrät sen vaikutukset ja mahdollisuudet.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

TAMKin tutkinto-opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita opintoja myös Tampereen yliopiston tarjonnasta henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi mukaisesti. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua yliopiston opintojaksoille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa näin yksilöllistä osaamistasi. Voit myös suorittaa opintoja muissa ammattikorkeakouluissa kansallisen opintotarjonnan kautta.

Jatko-opintomahdollisuudet

Restonomitutkinnon jälkeen sinulla on mahdollisuus suorittaa alan ylempi AMK-tutkinto sen jälkeen, kun sinulle on kertynyt kolme vuotta alan työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeen tai hakeutua tiedekorkeakouluun maisteriopintoihin.

Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mahdollisen siirtohaun ja avoimen väylän haun valintaperusteet julkaistaan keväällä 2019.

Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen hakemiseen, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä koulutuspäällikkö Satu Kylmälään, satu.kylmala(at)tamk.fi.

Hae yhteishaussa
Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2019
Hakuaika II 20.3.- 3.4.2019 klo 15:00

Valinta ylioppilastutkinnon arvosanojen tai valintakokeen perusteella.

Hakukelpoisuusvaatimukset

Tutkinto-ohjelmaan on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.

Aloituspaikkamäärä

Tutkinto-ohjelmaan valitaan 30 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.

Valintaperusteet

Opiskelijavalinta tehdään valintakokeen tai ylioppilaiden todistusvalinnan perusteella. Aloituspaikat jakautuvat eri valitatavoille seuraavasti:

Hakukohde

Koulutuksen aloituspaikat

Valintakoe

Ylioppilaiden todistusvalinta

Restonomi (AMK), päivätoteutus

60

50

10

Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.

Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.

Valintatapa: Valintakoe

Opiskelijavalinta tehdään valintakokeesta saatavien pisteiden perusteella seuraavasti:

Valintakoe

70 pistettä

Valintatavassa ovat mukana kaikki hakijat pohjakoulutuksesta riippumatta.

Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

  1. hakutoivejärjestys
  2. arvonta

Valintatapa: Ylioppilaiden todistusvalinta

Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon arvosanoista saatavien pisteiden perusteella seuraavasti:

Ylioppilastutkinnon arvosanat

30 pistettä

Todistusvalinta on käytössä vain hakijan 1. hakutoiveessa ja siinä otetaan huomioon ainoastaan ensikertalaiset ylioppilastutkinnon suorittaneet hakijat. Todistuvalinnan tulokset pyritään julkaisemaan ennen varsinaista valintakoetta. Jos tulet valituksi suoraan koulumenestyksen perusteella, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Todistusvalinnassa ei ole käytössä varasijavalintaa.

Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

  1. äidinkielen arvosana
  2. ylitäyttö

Pisteytys

Valintakoe

Valintakokeesta voi saada enintään 70 pistettä. Valintakokeesta on saatava vähintään 25 pistettä. Valintakokeen molemmista osioista on saatava vähintään 1 piste.

Ylioppilastutkintotodistuksen pisteytys

Yo-tutkintotodistus

L/E

M

C

B

A

Äidinkieli

10

9

8

7

6

Paras kieli (vieraat kielet ja toinen kotimainen): pitkä (lyhyt/keskipitkä)

10 (9)

9 (8)

8 (7)

7 (6)

6 (5)

Matematiikka (lyhyt tai pitkä) tai paras reaaliaineiden kokeista (ennen v. 2006 kirjoittaneilla reaali)

10

9

8

7

6

* IB- tutkinnossa äidinkieltä vastaa A1-kieli, EB- ja RP-tutkinnoissa äidinkieltä vastaava kieli.

Ylioppilastutkintotodistuksen arvosanat saadaan hakijarekisteriin suoraan ylioppilastutkintolautakunnalta.

Kansainvälinen ylioppilastutkinto

Jos olet suorittanut EB-tutkinnon, IB-tutkinnon tai Reifeprüfung-tutkinnon, tutkintotodistuksesi arvosanat muunnetaan vastaamaan suomalaista ylioppilastutkintoa. Löydät kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteytysohjeet täältä: Ylioppilastutkinnon pisteytys.

Valintakoe

Matkailu-, ravitsemis- ja talousalan valtakunnallinen valintakoe pidetään 4.6.2019 kello 10.00 alkaen. Sinun tulee osallistua valintakokeeseen siinä ammattikorkeakoulussa, jonka matkailu,- ravitsemis- ja talousalan hakukohde sinulla on ylimpänä hakutoiveena hakulomakkeella ja on mukana valintakoeyhteistyössä. Valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.

Valintakokeeseen sisältyy kaksi osiota, joista toinen on ammattikorkeakoulun valinnan mukaan haastattelu tai kirjoitelma. TAMKissa järjestettävässä kokeessa on kirjoitelma. Valintakokeessa painotetaan soveltuvuutta alan koulutukseen, motivaatiota, äidinkielen, englannin ja ongelmanratkaisun taitoa sekä matemaattis-loogisia valmiuksia.

Valintakokeesta voi saada enintään 70 pistettä ja siitä on saatava vähintään 25 pistettä. Valintakokeen molemmista osioista on saatava vähintään 1 piste.

Valintakoetulos on voimassa kyseisen haun ajan.

Valintakoeyhteistyö

TAMK on mukana valtakunnallisessa valintakoeyhteistyössä. Ammattikorkeakoulut tekevät valintakoeyhteistyötä, jossa samaan valintakoeryhmään kuuluvat koulutukset hyväksyvät sellaisenaan toisessa ammattikorkeakoulussa suoritetun valintakokeen.

Ennakkoaineisto

Valintakoe pohjautuu osin ennakkoaineistoon. Ennakkoaineisto julkaistaan 20.5.-4.6.2019. Ennakkoaineisto ei saa olla mukana koetilanteessa.

Erityisjärjestelyt valintakokeessa

Opiskelijavalinnan erityisjärjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että erityisjärjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Lisätietoja erityisjärjestelyistä.

Hakumenettely

Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.

Liitteet

Hakemusliitteet

Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 10.4.2019 kello 15.00 mennessä:

  • Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
  • Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
  • Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2019 valmistuvasta tutkinnosta
  • Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2019 valmistuvasta tutkinnosta
  • Kopio Reifeprüfung- tai DIA-todistuksesta tai ennakkoarvio 2019 valmistuvasta tutkinnosta
  • mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös

Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.

Opiskelemaan valittujen todistuskopiot

Jos tulet valituksi TAMKiin, toimita haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot TAMKin hakijapalveluihin 8.7.2019 kello 15.00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta sen sijaan tulee toimittaa todistuskopio.

Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.

Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan

Tulosten julkistaminen ja oikaisumenettely

Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2019. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet.

Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk@tuni.fi.

Kun saat opiskelupaikan,

  • saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
  • löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
  • ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
  • lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
  • tutustu uuden opiskelijan sivuihin.

Varasijavalinta

Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.

Varasijavalinta päättyy viimeistään 31.7. Mikäli ryhmä saadaan täyteen ennen sitä, eikä uusia hakijoita enää valita varasijoilta, varasijat voidaan perua.

Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu

Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk@tuni.fi.

Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli yhteishaussa viimeistään 12.7.2019 kello 15.00.

Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.