Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Työnhakutaidot

Valmistaudu työnhakuun

  • Suhtaudu työnhakuun projektina ja laadi sille suunnitelma, aikataulu ja tavoitteet. Näin saat raamit työnhaulle ja tiedät miten etenet. 

  • Pysy kärryillä seuraamalla alasi ajankohtaisia asioita ja keskustelua esimerkiksi LinkedIn-ryhmissä tai Twitterissä (esimerkiksi hashtagit #rekry, #työpaikat, #duuni, #jobs, #vacancies,  #career, #jobsearch, #jobhunt). Osallistu rekrytapahtumiin, käy vierailuluennoilla ja osallistu ekskursioihin. 

  • Olet kerryttänyt erilaista osaamista et ainoastaan opiskelun kautta, vaan myös harrastuksissa ja aikaisemmissa työsuhteissa. Tunnista osaamisesi koko paletti ja paketoi kokemuksesi konkreettiseksi. 

  • Mieti millaisessa työpaikassa haluaisit toimia ja minkälaisia asioita työssä arvostat. 

  • Verkostoidu, kerro työnhaustasi ja näy eri kanavissa. Valjasta sosiaalinen media työnhakuusi, vieraile rekrytointitapahtumissa ja ota kontaktia työnantajiin. Vain kolmasosa työpaikoista ilmoitetaan julkisesti. Piilotyöpaikkoja voikin metsästää ottamalla suoraan yhteyttä yrityksiin tai organisaatioihin. 

 

Työnhaun dokumentit

Työnhaun dokumenteilla kerrot osaamisestasi. Yhtä oikeaa hakemus- ja ansioluettelomallia ei ole olemassa. Niiden kirjoittamisessa on kuitenkin muutamia perussääntöjä, jotka ovat hyvä hallita.

  • Räätälöi hakemuksesi ja ansioluettelosi– hakemaasi paikkaan. Älä siis lähetä samaa kaikille työnantajille. Työpaikkaan tuunattu hakemus ja ansioluettelo osuvat ja uppoavat paremmin. 

  • Konkretisoi työpaikan kannalta oleellinen osaamisesi, älä tuo hakemukseen kaikkea. Muistathan, että olet voinut kerryttää osaamista myös harrastuksissa, et ainoastaan opinnoissasi ja töissä. 

  • Otsikoi ja ryhmittele ansioluettelosi. Tee ansioluettelon lukeminen helpoksi. Kirjoita hyvää ja asiallista kieltä, älä jätä tekstiin kirjoitusvirheitä. 

Lisää vinkkejä hakemuksen ja ansioluettelon tekemiseen löydät esimerkiksi TEK:n työkirjasta

 

Sosiaalinen media  ja työnhaku

Verkostoituminen tapahtuu kasvokkain kohtaamisten lisäksi yhä enenevässä määrin verkossa. Opiskelijan työkokemus voi olla suppea, mutta sosiaalisessa mediassa voi helposti tuoda esille myös muun kuin työkokemuksen kautta kertynyttä osaamista. Tällaista voi olla vaikkapa harrastuksen kautta kertyneet tuotokset tai harjoitustyöt. Sosiaalisen median kanavia on tarjolla paljon, joten tärkeää on löytää itsellesi sopivin. Muistathan pitää sisällön asiallisena ja ajantasaisena. 

Sosiaalinen media tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet seurata työmarkkinoita. Alojen ympärillä organisoituneet ryhmät nostavat esille alan ajankohtaisia asioita. Liity näihin ryhmiin ja seuraa ja osallistu keskusteluun. Myös työnantajat näkyvät ja kuuluvat sosiaalisessa mediassa. 

Sosiaalisen median kanavat kasvattavat suosiotaan myös rekrytointikanavana.

 

Työpaikkahaastattelu

Haastattelu jännittää useimpia, ja sopiva määrä jännitystä on hyvästä.Yksi osa haastatteluun valmistautumista on mielikuvaharjoittelu. Kannattaa valmistautua vastaamaan tyypillisimpiin kysymyksiin jo etukäteen. 

Työhaastattelun tavoitteena on hakijan osaamisen kartoittamisen lisäksi myös arvoida hakijan ominaisuuksia ja persoonaa siltä kannalta, että kuinka hyvin hakija mahdollisesti sopisi tulevaan työyhteisöön.

 

Soveltuvuusarvioinnit

Työnantajatt käyttävät soveltuvuusarviointia täydentämään haastattelua ja tukemaan rekrytointipäätöstä. Soveltuvuusarviointiin voi sisältyä kyky- ja älykkyystestejä, persoonallisuustestejä, työtapatestejä ja toiminnallisia harjoituksia. Haastattelu kuuluu myös arviointiin. Soveltuvuusarviointia varten ei juuri voi harjoitella, mutta haastatteluun valmistautumista vastaava henkinen valmistautuminen on hyvä tehdä. Soveltuvuusarvioinnissa kuuntele ja lue ohjeet huolellisesti ja keskity tekemiseesi. Osa testeistä voi olla aikarajallisia. Ajat ovat määritelty siten, että suurin osa vastaajista ei ehdi tekemään kaikkia tehtäviä, joten älä huolestu vaikka aika loppuukin kesken. Testeihin kannattaa vastata rehellisesti, koska niissä ei pysty huijaamaan. Haastattelussa asioihin pureudutaan ristiriitaisuuksien selvittämiseksi, jos olet antanut keskenään ristiriitaisia tietoja. 

On hyvä kysyä tuloksista jälkikäteen. Kasvaneen itsetuntemuksen lisäksi soveltuvuusarvioinnista saat arvokasta tietoa tulevia haastatteluja ja testejä varten. 

 

Työpaikkasivustot

Yliopiston työpaikkasivuston lisäksi verkosta löytyy paljon erilaisia työpaikkasivustoja, alla poiminta. Valtaosa niistä on yleisiä ja kaikkien alojen työpaikkoja sisältäviä, mutta osa on keskittynyt tekniikan alan työpaikkoihin. 

Julkaistu: 21.2.2019
Päivitetty: 2.6.2023