Hyppää pääsisältöön

Yrityslukkari-hanke vastaa teollisuuden koulutustarpeisiin Pirkanmaalla

Julkaistu 20.4.2022
Tampereen ammattikorkeakoulu
Asiantuntijat keskustelevat työpöydän ääressä.
Pirkanmaan valmistavan teollisuuden osaamisvajeeseen rakennetaan ratkaisuja oppilaitosten ja yritysten yhteistyöllä. Teollisuuden yritykset saavat jatkossa yhdeltä palveluluukulta ammattikoulutuksen ja korkeakoulujen koulutuspalvelut nimettyjen yrityslukkarien avulla.

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt rahoituksen Tampereen ammattikorkeakoulun, Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen ja Tampereen yliopiston Yrityslukkari - tulevaisuuden kestävät osaamismallit -hankkeelle, jossa kehitetään uusi palvelumalli yli oppilaitosrajojen. Vuoteen 2023 kestävässä hankkeessa rakennetaan yhteistyömalli, joka ylittää perinteiset rajat oppilaitoksien välillä ja tukee työntekijöiden kokonaisvaltaista jatkuvaa oppimista.

Yrityslukkarit muotoilevat oppilaitosten tarjoamasta parhaat ratkaisut ja uusia koulutuksia rakennetaan yhteiskouluttamisen kokeiluilla, joiden sisällöt koostetaan eri oppilaitoksista kunkin yrityksen täsmätarpeeseen. 

- Kehitämme alueellisen koulutusbrokerointi eli välittäjämallin, jonka avulla vastaamme valmistavan teollisuuden osaajapulaan sekä mahdollistamme osaamisen päivittämisen, sanoo hankkeen projektipäällikkö, dosentti Jari Ruokolainen Tampereen ammattikorkeakoulusta.

 -  Henkilöstön koulutusmahdollisuuksien on oltava paremmin saavutettavissa ja kokonaisvaltaista jatkuvan oppimisen tukea tarvitaan yrityksissä. Valmistavan teollisuuden osalta osaamisvaateet muuttuvat nopeasti esimerkiksi aktiivisen ilmastotyön vuoksi, painottaa hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja ja Tampereen Tiivisteteollisuus Oy:n toimitusjohtaja Aleksi Arpiainen.

Yrityslukkari siis on hereillä yritysten tarvitseman koulutuksen suhteen ja tarjoaa sitä joustavalla, helpolla tavalla. Koulutusbrokeroinnin tapoja ja partneriverkostoa rakennetaan yhdessä pilottiyritysten kanssa.

- Yritykset saavat tämän yhteistyön kautta keinoja ottaa uutta teknologiaa käyttöön: voimme vastata työn murroksen haasteisiin tässä ajassa, jota hallitsee ilmastonmuutoksen vuoksi nopeasti muuttuvat toimintaympäristöt ja tällä hetkellä myös pitkään jatkunut pandemia ja yleinen epävarmuus etenkin Ukrainan sodan takia, Ruokolainen avaa.  

Hankkeen toteuttajina ovat TAMK, Tampereen yliopisto ja TAKK, ja kehittäjäverkostossa lisäksi vahvasti mukana Tredu, Business Tampere, Pirkanmaan Yrittäjät, Insinööriliitto sekä joukko pirkanmaalaisen valmistavan teollisuuden pk-yrityksiä. Euroopan sosiaalirahasto on rahoittanut hanketta. 
 
Pilottiyrityksiä mahtuu vielä mukaan hankkeeseen. Lue lisää hankkeen verkkosivuilta.

 

Lisätietoa

Päivi Hämäläinen, projektipäällikkö, Tampereen ammattikorkeakoakoulu, paivi.hamalainen [at] tuni.fi

Aleksi Arpiainen, ohjausryhmän puheenjohtaja, Tampereen Tiivisteteollisuus Oy, 
Aleksi.Arpiainen [at] tt-gaskets.fi

 

Teksti: Annamari Karjalainen

Kuva: Schutterstock

 

Tilaa TAMKin uutiskirje

Yhteyshenkilö

Päivi Hämäläinen

Projektikoordinaattori
Projektitoimisto
Tampereen ammattikorkeakoulu
puhelinnumero+358406378285
TAMK Pääkampus
Päivi Hämäläinen
Asiantuntijat keskustelevat työpöydän ääressä.

Yrityslukkari-hankkeen verkkosivut

Lue lisää hankkeesta sen verkkosivuilta.