Hyppää pääsisältöön

Tohtorit saavat opastusta väitöksen jälkeiselle uralle

Julkaistu 24.5.2021
Tampereen yliopisto
Tohtorinhatut
Tuoreet tohtorit ovat saamassa kaivattua opastusta siihen, miten jatkaa työuraa väitöksen jälkeen.

Tampereen yliopiston pohjoismaisten kielten professori Camilla Lindholm ja Helsingin yliopiston ranskan kielen dosentti Johanna Isosävi ovat koonneet oppaan ja podcast-sarjan siitä, miten edetä akateemisella uralla tohtorinväitöksen jälkeen.

Opaskirjan ja podcast-sarjan lisäksi aiheesta järjestetään toukokuussa tiedotustilaisuus ja syksyllä vielä seminaarisarja, joka on suunnattu uransa alkupuolella oleville Tampereen yliopiston tutkijoille.

– Väitöskirja on pelkkä ajokortti tutkijan työhön, ja väitöksen jälkeen monet tohtorit jäävät oman onnensa nojaan, perustelevat Lindholm ja Isosävi opaskirjan tarvetta.

Lindholm sanoo, että tuoreet tohtorit ovat väitöksen jälkeen eriarvoisessa asemassa riippuen siitä, millaista tukea heidän lähipiirissään on tarjolla.

– Eri yksiköissä on vaihtelevaa kokemusta siitä, miten väitöksen jälkeistä uraa rakennetaan ja mitkä asiat ovat siinä olennaisia. Siksi halusimme tehdä tämän kirjan, joka sisältää sellaista tietoa, jota me itse olisimme tarvinneet tuoreina tohtoreina.

Hiljainen tieto on kantava teema läpi koko kirjan.

– Esimerkkinä hiljaisesta tiedosta on asioiden priorisointi, miten osataan tehdä sellaisia asioita, jotka vievät eteenpäin uralla. Ylipäänsä arviointiin liittyvät asiat, kuten miten rahoitushakemuksia laaditaan ja arvioidaan ja miten vertaispalautetta annetaan ja vastaanotetaan, jäävät hiljaiseksi tiedoksi ja opitaan yrityksen ja erehdyksen kautta.

Opaskirja käsittelee akateemisella uralla hyödyllisiä taitoja, kuten ideoita ja tavoitteita, rahoitusta, kirjoittamista ja julkaisuja, opetustaitoja, jonglöörausta eri tehtävien välillä, kansainvälistymistä, mentoreita ja tieteestä viestimistä.

Lindholm ja Isosävi ovat tehneet myös 12-osaisen podcast-sarjan, jossa haastateltavina ovat myös Tampereen yliopiston professorit Johanna Vaattovaara ja Kaisa Koskinen.

Podcastissa keskustellaan unelmien toteuttamisesta, tavoitteista, luovuudesta, rahoituksesta, julkaisemisesta ja kirjoittamisesta, vertaispalautteesta, opettamisesta, jonglöörauksesta, kansainvälistymisestä, hiljaisesta tiedosta, tiedeviestinnästä ja rohkeudesta.

Väitöksen jälkeen – Vinkkejä tuleville ja tuoreille post doc -tutkijoille tilaisuus Tampereen yliopiston henkilöstölle keskiviikkona 26.5.2021 klo 9.00–12.00. Liity tilaisuuteen tästä Zoom-linkistä (meeting ID: 619 5276 0458).

Podcast-sarja: https://anchor.fm/vaitoksenjalkeen

Väitöksen jälkeen -opaskirjan julkistustilaisuus Helsingin yliopiston Tiedekulmalla 24.5. klo 17.30–18.30:  
https://www.facebook.com/events/4519305644762503
tai
https://helsinginyliopisto.etapahtuma.fi/kalenteri/suomi.aspx#.YKim6-dRVPY