Hyppää pääsisältöön

TAMKin ensimmäiset sähköiset tutkintotodistukset jaetaan tänään

Julkaistu 31.1.2022
Tampereen ammattikorkeakoulu
Sähköinen tutkintotodistus on yksi esimerkki korkeakoulujen Digivisio 2030 -hankkeen tavoitteista. Se tuo mukanaan monia hyötyjä.

Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuu tänään yhteensä 22 uutta osaajaa työelämään. He saavat ensimmäisinä tamkilaisina koskaan tutkintotodistuksensa sähköisenä. Sähköinen tutkintotodistus on virallinen alkuperäinen todistus, jonka rehtori on allekirjoittanut sähköisesti.  

- Sähköisen tutkintotodistuksen hyötyjä opiskelijan näkökulmasta on muun muassa se, että alkuperäisen dokumentin voi tallentaa useaan tallennuspaikkaan kuten pilveen, muistitikulle tai tietokoneelle. Jokainen näistä tallennuksista on yhtä kuin alkuperäinen todistus ja sisältää alkuperäisen allekirjoituksen, TAMKin opintoasiainkoordinaattori Marja Honkanen sanoo.  

- TAMKin luovuttamien todistusten arvo kasvaa, koska niiden muuntumattomuus on helpommin selvitettävissä. Lisäksi nykypäivänä sekä opiskelupaikan että työpaikan haussa halutaan usein liitteeksi tutkintotodistus sähköisessä muodossa, tällöin on kätevää, että jo alkuperäinen todistus on sähköinen, hän lisää. 

Valmistunut lataa itse sähköisen tutkintotodistuksen opiskelijan työpöydältä Pakista. Todistus löytyy Pakista kohdasta Tilaukset -> Tutkintotodistukset. Todistus on ladattavissa 14 päivää valmistumispäivästä lukien. Kevätlukukauden siirtymäajalla valmistunut saa halutessaan myös paperisen kopion. 

Tampereen ammattikorkeakoulun myöntämät sähköiset tutkintotodistukset täyttävät korkeimmat EU:n komission standardin mukaiset vaatimukset.  

- Todistus on helposti varmennettavissa Digi- ja väestötietoviraston sivuilla olevassa varmennepalvelussa todistukseen upotetun linkin avulla. Sähköisesti allekirjoitettu tutkintotodistus on vaikeampi väärentää kuin paperinen todistus. Vastaanottajan on helppo selvittää sähköisen tutkintotodistuksen muuntumattomuus, Honkanen sanoo.  

Sähköisen todistuksen aitouden voi tarkistaa Digi- ja väestötietoviraston ”Tarkasta PDF-asiakirja” -palvelulla tai TAMKin Sähköisten dokumenttien varmentaminen | Tampereen ammattikorkeakoulu (tuni.fi) -sivuilta löytyvällä validointipalvelulla. 

Siirtymää paperisista sähköisiin tutkintotodistuksiin on valmisteltu TAMKissa viime syksyn ajan, ja hyviä kokemuksia muista ammattikorkeakouluista on myös kuultu. Ensimmäisinä suomalaisina korkeakouluina sähköisen tutkintotodistuksen ottivat käyttöön viime vuonna Lapin ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia, ja vähitellen siihen siirtyvät myös muut suomalaiset korkeakoulut. Siirtyminen sähköisiin tutkintotodistuksiin on myös yksi selkeä askel liittyen korkeakoulujen Digivisio 2030 -hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää korkeakoulujen digitaalisuutta.