Hyppää pääsisältöön

Heikki Liimatainen: Huomisen liikenne – turvallinen, päästötön ja tasa-arvoinen

Julkaistu 14.6.2022
Tampereen yliopisto
Heikki Liimatainen on uudistuvan liikenteen professori rakennetun ympäristön tiedekunnassa. Hän tekee tutkimusta kestävän liikennejärjestelmän kehittämisen parissa.

– Meille Liikenteen tutkimuskeskus Vernessä kestävän liikennejärjestelmän kehitystä ohjaavaksi tulevaisuuskuvaksi on vakiintunut triplanollavisio. Liikennejärjestelmä, jossa kenenkään ei tarvitse kuolla liikenneonnettomuuksien tai päästöjen vuoksi, eikä elää rajoittunutta elämää liikennepalvelujen puutteen vuoksi.

Liimataisen mukaan liikennejärjestelmää muokkaavat teknologiset trendit, joista automaatio lupaa poistaa liikenneonnettomuudet, sähköistyminen päästöt ja liikenteen palveluistuminen kalliin auton omistuksen pakon. Teknologia on kuitenkin kaksiteräinen miekka, jossa kehitys yhdellä alueella voi vaikuttaa negatiivisesti toiseen.

Tutkimuksissa arvioidaan eri ohjauskeinoja kestävän liikenteen saavuttamiseksi ja pyritään tarjoamaan tietoa poliittisen päätöksenteon tueksi. Ratkaistavaa on vielä paljon niin globaalilla kuin Suomenkin mittapuulla. Liimatainen kertoo suomalaisten liikenteen päästöjen ylittävän tällä hetkellä kaikilla tulotasoilla kestävän liikenteen maksimipäästöt.

– Hyvä uutinen huomisen turvallisen, päästöttömän ja tasa-arvoisen liikenteen edistämisessä on se, että yhtä kestävyyden näkökulmaa edistävät toimet edistävät todennäköisesti myös muita. Kestävien liikennemuotojen edistämisellä saavutetaan samanaikaisesti päästövähennyksiä, merkittäviä kansanterveydellisiä hyötyjä, edistetään liikenneturvallisuutta ja vähennetään liikenneköyhyyden riskiä.

Heikki Liimataisen yhteystiedot