Hyppää pääsisältöön

Hanna Toiviainen: Aikuisten oppiminen työssä ja yhteistoiminnassa

Julkaistu 14.6.2022
Tampereen yliopisto
Hanna Toiviainen on aikuiskasvatuksen professori kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa. Hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat kehittävä työntutkimus ja monialaisten yhteistyöverkostojen oppimistutkimus.

– Tutkimukseni keskittyy aikuisten oppimishaasteisiin työtoiminnassa, joka edellyttää monialaista yhteistyötä, rajojen ylittämistä ja työskentelyä muuttuvien ja monimutkaisten kohteiden parissa.

Toiviaisen mukaan työelämää on tapana kuvata muuttuvana, työntekijöille uusia osaamis- ja joustamisvaatimuksia asettavana elämänalueena. Työntekijän mukautumista tärkeämpää on kuitenkin antaa valmiuksia muutoksen suuntaan vaikuttamiseen.

– Tulevaisuudessa, jota jo elämme, työtä on tehtävä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.

Aikuiskasvatuksessa tutkitaan oppijoiden toiminta- ja osallistumisedellytyksiä muuttuvassa maailmassa niin henkilökohtaisessa kuin yhteisöllisessä elämässään.

Kehittävä työntutkimus voi Toiviaisen mukaan tuottaa tietoa, jota tarvitaan oppimisen nivomiseksi entistä tiiviimmin arjen työkäytäntöihin, kun työn kohteet ovat muutoksessa ja monialaisen yhteistyön vaatimukset lisääntyvät. Tutkija voi auttaa muutoshaasteiden jäsentämisessä ja analysoinnissa ja tukea yhteisöllistä oppimista erityisten kehittämismenetelmien avulla.

– Yleinen kiinnostus elinikäistä oppimista kohtaan ja viime aikoina vahvistunut jatkuvan oppimisen vaade takaavat, että aikuiskasvatuksen merkitys tulee pysymään tärkeänä ja tulevina vuosina vain kasvamaan.

Hanna Toiviaisen yhteystiedot