Opinto-opas 2004-2005

2408040 LINEAARISET TILASTOLLISET MALLIT JA FAKTORIKOKEET, , 3 ov

Tietoa luennoitsijoista
Dosentti PER-ERIK HAGMARK

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja yhteensä 24h, ohjattuja harjoituksia yhteensä 6h.

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

-

-

-

24

-

Harjoitukset (h):

-

-

-

6

-


Tavoitteet
Tässä erikoiskurssissa opiskelija perehtyy matriisilaskun kertauksen jälkeen pääkomponenttianalyysiin ja regressioanalyysiin. Seuraava pääaihe on vektorikantaan perustuva yleinen faktorimalli. Monisuuntaisen varianssianalyysin laskutekniikka sisältyy kokonaan faktorimalliin. Kurssi tarjoaa edelleen tekijöiden vaikutuksien ja yhdysvaikutuksien tutkimiseksi asteittaisen ANOVA-menetelmän. Kurssissa konstruoidaan myös koematriiseja ja lohkosuunnitelmia. Kurssin tavoite on johdattaa opiskelija vaativaan monen muuttujan koesuunnitteluun.

Sisältö
Matriisilaskennan kertaus (mm. spektraalilause ja PNS-ratkaisu). Korrelaatiomatriisit ja pääkomponenttianalyysi. Usean muuttujan lineaarinen sovitus ja yleinen regressioanalyysi Pääfaktorimalli matriisikokeessa (esim. "Taguchi-koe"). ANOVA ja satunnaistamisprosessi. Koematriisit ja vaikutuksien ortogonaalisuus. Täysi faktorimalli ja monisuuntainen varianssianalyysi. Faktoreiden vaikutukset, ennustetaulu ja luottamusalueet. Faktorimallin vektorikannoista (Hadamard, polynomi, ym.) Koematriisien konstruoimisesta. Lohkosuunnitelmista (mm. latinalaiset neliöt)

Tutkintovaatimukset
Hyväksytysti suoritetut kotiharjoitustehtävät ja tentti.

Kirjallisuus
Monisteita.

Tietoa esitietovaatimuksista
Kurssit "2408020 Stokastisten ilmiöiden simulointi" ja "2408030 Tilastomatemaattinen datan käsittely ja näytteenotto" tai vastaavat tiedot ja taidot. Tilastomatematiikan ja matriisilaskun tuntemisesta sekä ohjelmointitaidosta yleensä on hyötyä.

Esitiedot

Numero

Nimi

OV

P/S

2408020

Stokastisten ilmiöiden simulointi

3

Suositus

2408030

Tilastomatemaattinen datan käsittely ja näytteen otto

2

Suositus

Huomautuksia
Kunnossapidon jatko-opintokurssi. Soveltuu myös perustutkinto-opiskelijoille.