Opinto-opas 2004-2005

2408030 TILASTOMATEMAATTINEN DATAN KÄSITTELY JA NÄYTTEEN OTTO, , 2 ov

Tietoa luennoitsijoista
Dosentti PER-ERIK HAGMARK

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja yhteensä 18h, ohjattuja harjoituksia yhteensä 6h.

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

18p

-

-

-

-

Harjoitukset (h):

6p

-

-

-

-


Tavoitteet
Kurssi tähtää tilastollisen analyysin ja alkeellisen koesuunnittelun sellaisten perustaitojen kehittämiseen, joita käytännön sovelluksissa ja tutkimustyössä useimmiten tarvitaan. Sekä teorian opiskelu että harjoitustehtävät ohjaavat vahvasti opiskelijaa käyttämään apunaan jotakin matematiikka- tai tilastomatematiikka-ympäristöä; tavoitteena on opiskelijan itsensä laatimien laskenta-algoritmien ohjelmointi (ei valmisohjelmien sokea käyttö).

Sisältö
Parametrien piste-estimointi. Tilastollinen testaus ja väliestimointi. Normaalijakauman ja sen johdannaisten käyttö. Yhden muuttujan regressioanalyysi (eri oletuksia). Diskreetteihin jakaumiin liittyviä menetelmiä. Aikarajoitettu, jatkuva, ja tapahtumaan päättyvä koetestaus. Jakaumien konstruointi (mm. sensuroidulla datalla) Jakaumien ja parametrien Bayes-päivitys uudella datalla. Ositettu perusjoukko ja ositettu satunnaisotanta. Peräkkäisnäytteenotto ja sen suunnittelu.

Tutkintovaatimukset
Hyväksytysti suoritetut kotiharjoitustehtävät ja tentti.

Kirjallisuus
Monisteita.

Tietoa esitietovaatimuksista
Kurssi "2408020 Stokastisten ilmiöiden simulointi" tai vastaavat tiedot ja taidot. Tilastomatematiikan perusteiden tuntemisesta sekä ohjelmointitaidosta yleensä on hyötyä.

Esitiedot

Numero

Nimi

OV

P/S

2408020

Stokastisten ilmiöiden simulointi

3

Suositus

Huomautuksia
Kunnossapidon jatko-opintokurssi. Soveltuu myös perustutkinto-opiskelijoille.