Skip to main content
You are browsing the curriculum of a past academic year (2019–2020).
Do you want to change to the ongoing academic year?
Teaching schedule, curriculum year 2019–2020

MoreeniLab – experimental journalism workshop, Small group teaching

Small group teaching (Finnish)
6.9.2019 – 15.5.2020
Active in period 1 (1.8.2019–20.10.2019)
Active in period 2 (21.10.2019–31.12.2019)
Active in period 3 (1.1.2020–1.3.2020)
Active in period 4 (2.3.2020–31.5.2020)

Työpaja Haastattelu:

Kuvaus: Opintojakso koostuu työpajasta, jossa keskustellaan haastattelemisesta kurssin vetäjän Olli Seuri tuottaman ja toimittaman Avoin kysymys -podcastin pohjalta. Podcast-sarjan haastatteluiden ja opiskelijaryhmässä käytävän keskustelun kautta syvennytään haastattelun eri puoliin kuten valmistautumiseen, käsikirjoittamiseen, kysymysten muotoiluun, kohtaamisiin, sosiaalisten tilanteiden hallintaan sekä kuunteluun ja oman haastattelemisen kehittämiseen. Kurssityönä opiskelijat toteuttavat oman haastattelun haastattelemisesta. Lisäksi luentosarjan päätteeksi kirjoitetaan pohtiva essee.

Osaamistavoiteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija tietää, millainen työkalu ja väline haastattelu journalismissa on. Hän ymmärtää, millainen haastattelija itse on ja miten kehittyä haastattelijana. Hän osaa kuunnella omia haastatteluitaan kriittisesti ja analysoida haastattelun eri puolia. Opiskelija ymmärtää journalistisen haastattelun paitsi tiedonhankintana myös omanlaisenaan vuorovaikutustilanteena. Ennen kaikkea hän oppii, miksi avoin kysymys on niin tärkeä.

Ilmoittautuminen (vain journalistiikan omat opiskelijat): Haku motivaatiokirjeellä olli.seuri@tuni.fi 24.11.2019 mennessä. Työpajaan valitaan 12 opiskelijaa (ja varalle 2-3 opiskelijaa) motivaatiokirjeen ja aiempien opintojen perusteella.


Työpaja Podcast:

Kuvaus: Opintojakso koostuu kaikille avoimesta luentosarjasta ja pääaineopiskelijoille suunnatusta podcast-työpajasta. Luennoilla perehdytään siihen, mikä on podcast ja mihin äänijournalismi on menossa. Lisäksi käydään läpi ohjelmatyön kannalta olennaisia asioita kuten yleisösuhde, genret, konseptointi ja tuotanto. Luentopäivinä työskennellään osin yhdessä opintojaksolla täydennyskouluttautuvien journalismin ammattilaisten kanssa. Luentosarjan päätteeksi kirjoitetaan pohtiva essee.

Työpajassa ideoidaan, suunnitellaan ja toteutetaan opiskelijoiden omat podcast-konseptit ja valmiit pilottijaksot. Opiskelijat pääsevät pohtimaan erityisesti omaa tekijyyttään ja sitä, mitä ohjelmatyöltä haluavat. Itsenäisen työskentelyn vaatima aika on merkittävä.

Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää, mikä podcast on ja miltä äänijournalismin tulevaisuus näyttää. Opiskelijalle kertyy tietoa journalismin yleisösuhteesta sekä niche-yleisöjen tavoittelusta. Opiskelija osaa tarkastella äänijournalistisia tuotantoja genrejen eli lajityyppien mukaan. Hän ymmärtää konseptin merkityksen, ja osaa konseptisuunnittelun alkeet. Kurssin lopuksi opiskelija ymmärtää, millaista suunnittelua ohjelmatyö vaatii ja mitä tarkoittaa moniammatillinen yhteistyö myös tekijälähtöisessä tuotantomallissa.

Työpajoihin osallistuvat pääaineopiskelijat osaavat lisäksi ideoida, tehdä ja tuottaa ohjelmakonseptin. He osaavat myydä ja markkinoida journalistisia projekteja mediayhtiöille ja eri yleisöille. He tietävät entistä paremmin, millaista journalismia haluavat tehdä ja kenelle.

Ilmoittautuminen (vain journalistiikan omat opiskelijat): Haku motivaatiokirjeellä olli.seuri@tuni.fi 24.11.2019 mennessä. Työpajaan valitaan 12 opiskelijaa (ja varalle 2-3 opiskelijaa) motivaatiokirjeen ja aiempien opintojen perusteella.


Työpaja "Asiaohjelmien konseptikehitys"
(Ilari Kellokoski)

Keväällä 2020 toteutetaan kahden periodin (3. ja 4. periodi) mittainen MoreeniLab kurssi yhteistyössä Yleisradion kanssa. Kurssilla tehdään televisiossa ja verkossa julkaistavien asiaohjelmien konseptikehitystä ja suunnittelua.

Konseptikehitys liittyy Ylen Asiaohjelmien tuotantoon ja sisältää uusien konseptien ideointia, olemassa olevien konseptien jatkokehitystä ja niihin liittyvien demojen ja castingin tekemistä. Opiskelijat pääsevät pitchaamaan kurssin tuloksena syntyneitä ohjelmaideoitaan Ylen tuotannoista vastaaville henkilöille.

Koulukseen liittyy paljon omaehtoista projektityötä ja tiimityöskentelyä. Yhteisiä kokoontumisia on pääsääntöisesti joka toinen viikko Mediapoliksessa.

Tarjolla on erinomaisen kiinnostava mahdollisuus päästä näkemään ja tekemään nykyaikaista televisiotuotantoa. Kurssin kautta avautuu myös mahdollisuus saada opetusta Yleisradion televisiotyön ammattilaisilta ja kuulla mielenkiintoisia case-esimerkkejä jo toteutetuneista ohjelmakonsepteista ja televisiotuotannoista.

Ilmoittautuminen (vain journalistiikan omat opiskelijat): Haku motivaatiokirjeellä ilari.kellokoski@tuni.fi ma 16.12.2019 mennessä. Työpajaan valitaan 12 opiskelijaa (ja varalle 2-3 opiskelijaa) motivaatiokirjeen ja aiempien opintojen perusteella.

 



Study methods
Required performances

Vaihtoehtoiset työpajat (klk 2020 tarjolla kolme vaihtoehtoa, joista valitaan yksi)

Paja A (journalismi)
Teachers

Cancelled

Paja Haastattelu
Teachers
Location

Paja Podcast
Teachers
Location

Paja "Asiaohjelmien konseptikehitys "
Teachers

Method of attainment
Participation in teaching
Language of instruction
Finnish
Responsible organisation
Faculty of Information Technology and Communication Sciences
Persons responsible
Responsible teacher:
Ari Heinonen
Primary course unit