Skip to main content
Teaching schedule, curriculum year 2023–2024

Specialisation in General Literary History: Genres and Styles, Lectures

Lectures (Finnish)
30.8.2023 – 6.12.2023
Active in period 1 (1.8.2023–22.10.2023)
Active in period 2 (23.10.2023–31.12.2023)

2020-luku on monin tavoin dystopioiden leimaama, sillä synkät visiot tulevaisuudesta ja epätoivottavista yhteiskuntaoloista karakterisoivat taiteen ja viihteen lisäksi riskiyhteiskunnissa myös tieteen tulevaisuuskuvia ja toimivat kuvastona päivänpolitiikassa. Äskettäin koettu koronapandemia sulki yhteiskunnat, ja sota ja sään ääri-ilmiöt ovat median vakiopuheenaiheita. Dystopiatrendi on nostanut esiin myös menneisyyden epätoivottavat yhteiskunnat ja ilmiöt, jotka tarjoavat aineksia synkille tulevaisuusvisioille.

Dystooppiset visiot eivät kuitenkaan ole vain nykyajan ilmiö, vaan dystopioita on hahmoteltu läpi historian. Erityisesti 1800-luvulta alkaen suurin harppauksin edennyt tiede, teollistuminen sekä nationalismin ja uusien yhteiskuntateorioiden kehittyminen herättivät kaikkialla länsimaissa pohtimaan, mihin kehitys pahimmillaan saattaisi johtaa.

Dystopiat ovat vastavoima utopistiselle ajattelulle, jossa kehitys nähdään yksinomaan positiivisessa valossa. Dystopiat ja utopiat ovat aina eläneet rinnakkain, ja myös 2020-luvulla dystopioiden ohella kirjailijat ja tutkijat ovat nostaneet esille valoisampia tulevaisuuskuvia. Utopiat ovat heijastuneet esimerkiksi keskusteluun teknologiasta ja kaupunkisuunnittelusta sekä toimineet yhteiskuntafilosofiassa aikalaiskritiikin välineenä. Myös taiteessa toiveikkuus on haastanut dystopioiden synkkiä visioita ja tuottanut toiveikkaita visioita tulevasta.

Kurssi kerää yhteen historian, filosofian ja kirjallisuustieteen tutkijoita ja tarkastelee utopioiden ja dystopioiden ilmenemismuotoja keskiajalta nykyhetkeen. Utopioita ja dystopioita lähestytään kurssilla muun muassa ajatuskokeina, taiteen lajeina sekä poliittisen tai teoreettisen argumentoinnin välineenä. Luennot käsittelevät kulttuuriperinnettä keskiajan hirviöistä 1900-luvun alun sosialistisiin utopioihin sekä Oswald Spenglerin ja George Orwellin ajatteluun. Osa luennoista kartoittaa dystooppisen kirjallisuuden sisältöjä ja trendejä seksuaalisuuden ja sukupuolen esityksistä negatiivisten tunteiden leimaamiin tunnekulttuureihin. Myös Ukrainan sotaa sivutaan kurssilla. 

Kurssi on kaikille avoin studia generalia. Sen voi suorittaa kirjallisuustieteeen tai historian kurssikoodeilla.

Learning environments
Required performances

Common

Lecture:
Teachers
Location

Method of attainment
Participation in teaching
Language of instruction
Finnish
Responsible organisation
Faculty of Social Sciences
Persons responsible
Responsible teacher:
Saija Isomaa
Responsible teacher:
Mikko Kemppainen
Primary course unit
Other course units
Other course units
Other course units
Other course units
Other course units
Other course units