Skip to main content
You are browsing the curriculum of a past academic year (2020–2021).
Do you want to change to the ongoing academic year?
Course unit, curriculum year 2020–2021
YKTA03J

Work and Labour Studies, 5 cr

Tampere University

Worklife and labour market research (Participation in teaching); Finnish, English

Type
Participation in teaching
Language of instruction
Finnish, English
Credits
5 cr
Grading scale
General scale, 0-5
Responsible organisation
Faculty of Social Sciences 100 %

Scheduled teaching

Course unit realisation

Current issues in childhood and family research, Lectures

Lectures (Finnish)
8.10.2020 – 25.11.2020
Active in period 1 (1.8.2020–18.10.2020)
Active in period 2 (19.10.2020–31.12.2020)
Perhe, työ ja yrittäjyys -luentokurssilla tarkastellaan monialaisesta ja monitieteisesti perheen ja työn sekä perheen ja yrittäjyyden yhteensovittamista.

Perhe, työ ja yrittäjyys, 8.10.–26.11.2020, to klo 17.15 -19.00, luennot stiimataan.

Kurssikoodit: YKT04.3; YKT04.4; YKT10.1.1; YKTA03J

Perhe, työ ja yrittäjyys -luentokurssilla tarkastellaan monialaisesta ja monitieteisesti perheen ja työn sekä perheen ja yrittäjyyden yhteensovittamisen kytköksiä, ristiriitoja ja haasteita. Luentosarja koostuu sekä alan tutkijoiden että yritysmaailman asiantuntijoiden luennoista. Luentosarjan suoritusmuotona on ryhmätyö. Luentosarja toteutetaan Tampereen yliopiston lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus PERLA:n ja Työelämäntutkimuskeskuksen yhteistyönä.

OHJELMA

8.10. Sari Sorri: ”Yrittäjyys perheessä lapsen ja vanhemman silmin”

Sari Sorri on 34-vuotias ravintola-alan yrittäjä ja perheenäiti Kangasalta. Sorri on kasvanut yrittäjäperheessä ja luennollaan hän pohtii yrittäjyyttä perheessä sekä oman lapsuutensa että oman yrittäjäkokemuksensa kautta. Sorri kertoo päätyneensä työn, unelmien ja opintojen kautta yrittäjäksi, ja saaneensa yhdistettyä pienten lasten vanhemmuuden, bisneksen kasvattamisen ja vapaa-ajan menestyksekkäästi. Luennollaan Sorri pohtii, mitä kaikkea tämä kombinaatio vaatii ja mitkä ovat yrittäjän tunnelmat nyt, viiden vuoden yrittämisen jälkeen; miltä näyttää tulevaisuus ja minkälaisen kuvan hän haluaa välittää yrittäjyydestä lapsilleen.

22.10. TBA

29.10. Johanna Närvi, YTT (THL): ”Epävarma työ, vanhemmuus ja sukupuolistuneet hoivaratkaisut”

Luennon aiheena ovat ansiotyön ja vanhemmuuden suhteet työn epävarmuuden ja sukupuolen näkökulmasta. Erityisesti tarkastellaan sitä, miten erilaiset työsuhteet tai niiden puuttuminen, pätkätyöt, yrittäjyys tai työttömyys heijastuvat eri tavoin isien ja äitien perhevapaiden käyttöön ja niiden jakamiseen vanhempien kesken sekä työn ja hoitovastuiden yhteensovittamiseen pikkulapsivaiheessa.

Johanna Närvi, YTT, työskentelee erikoistutkijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sosiaalipolitiikan tutkimusyksikössä. Hänen tutkimusaiheitaan ovat perhepolitiikka ja työn ja perheen yhteensovittaminen sekä näiden toteutuminen pienten lasten vanhempien arjessa ja elämänkulussa. Hän on kiinnostunut vanhemmuuden käytännöistä ja ihanteista erityisesti sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta.

12.11. Arja Haapakorpi (VTT, dos.): ”Asiantuntijatyö jälkiteollisessa palveluyhteiskunnassa: konsulttityön kontingenssi”

Luento käsittelee asiantuntijatyön muuttuvia malleja ja työn muotoilua jälkiteollisessa palveluyhteiskunnassa. Entisen kokoaikatyön sijaan organisaatiot ulkoistavat tietotyön tehtäviä, jonka seurauksena konsulttityö on sekä yleistynyt että laajentunut uusillekin alueille. Yksityisen sektorin lisäksi julkinen ja kolmas sektori hankkivat konsulttipalvelua erilaisiin tarkoituksiin. Konsultointia toteuttavat asiantuntijat hankkivat ansioitaan monista lähteistä erilaisilla työn malleilla, joista yleisin on yksinyrittäjyys ja lyhytaikaiset työsuhteet. Kontingentin työn jännitteitä ovat useiden hankkeiden samanaikainen hallinta ja työn muotoilu palveluksi. Epävarmuus riittävän toimeentulon turvaamisesta varjostaa mutta ei pimennä tulevaisuutta. Ikä- ja perhevaihe on merkityksellinen työelämän valinnoissa ja pakoissa.

VTT. dos., yliopistotutkija Arja Haapakorpi on työelämän tutkija, joka on perehtynyt asiantuntijatyöhön, työn organisointiin ja viime vuosina teknologiaan työelämässä ja monista lähteistä ansioitaan hankkiviin.

19.11. Harri Melin (professori): "Muuttuva työ ja perhe"

Harri Melin on sosiologian professori Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusalojaan ovat yhteiskunnallisen muutoksen tutkimus erityisesti työelämän muutos ja luokkasuhteet.

26.11. Katja Repo (YTT): "Arki, työ ja hoiva"

Katja Repo on Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus PERLAn tutkimusjohtaja ja sosiaalipolitiikan yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusteemojaan ovat lastenhoidon kysymykset, perhepolitiikka sekä perheen ja työn yhteensovittamisen tematiikka.

.

Learning environments

Common learning events for all

Lecture
Teachers
Location