Skip to main content
You are browsing the curriculum of a past academic year (2021–2022).
Do you want to change to the ongoing academic year?
Course unit, curriculum year 2021–2022
FIL.FIA.050

Philosophy of Language and Philosophy of Mind, 5 cr

Tampere University
Completion of all options is required.

Participation in teaching, Finnish

Type
Participation in teaching
Language of instruction
Finnish
Credits
2 cr
Grading scale
General scale, 0-5
Responsible organisation
Faculty of Social Sciences 100 %

Scheduled teaching

Course unit realisation

Philosophy of Language and Philosophy of Mind, Lectures

Lectures (Finnish)
30.8.2021 – 12.12.2021
Active in period 1 (1.8.2021–23.10.2021)
Active in period 2 (24.10.2021–31.12.2021)
Course unit realisation

History of Logic, Philosophical Logic, and Philosophy of Language, Lectures

Lectures (Finnish)
11.2.2022 – 13.5.2022
Active in period 3 (1.1.2022–6.3.2022)
Active in period 4 (7.3.2022–15.5.2022)
Kielifilosofian lukuseminaari merkityksen normatiivisuudesta

Normatiivisuus on yksi nykyfilosofian keskeisimpiä avainsanoja. Siinä missä perinteinen kysymys vaikkapa metafysiikassa kuuluu, “Onko x todellinen?”, nykyään kysymyksen “Onko x normatiivinen?” voi kuulla esitettävän sellaisista klassisista filosofian käsitteistä kuin tieto, totuus, uskomukset, väittämät ja merkitys. Yhtä yleinen on kysymys, mitä normatiivisuus itseasiassa on. Vastauksena tähän on viime vuosikymmeninä nähty nouseva kiinnostus erilaisiin “metanormatiivisiin” teorioihin, joiden tarkoituksena on tarkastella normatiivisuuden itsensä luonnetta tai sen ilmenemistä eri filosofian alueille kuten kielenfilosofiassa, etiikassa ja epistemologiassa.

Kurssin tarkoituksena on perehdyttää opiskelija erilaisiin normatiivisuuden ympärillä käytyihin keskusteluihin viimeaikaisessa kielenfilosofiassa. Kurssi rakentuu valikoitujen tekstien lukemisen ja keskustelun ympärille siten, että peräkkäin käsiteltävät tekstit puolustavat vastakkaisia kantoja jostain aiheesta. Kurssin aikana opiskelijalle sekä muodostuu yleiskuva eräistä nykykielenfilosofian keskeisistä normatiivisuuskiistoista että tarjoutuu mahdollisuus perehtyä joihinkin näistä syvemmin. Erityisenä punaisena lankana toimii Saul Kripken Ludwig Wittgensteinin myöhemmistä töistä koostama skeptinen haaste, joka vaikutusvallassaan kalpenee vain Kripken muille töille.

Kurssin suorittamiseksi ei ole välttämätöntä olla kielifilosofian aineopintokurssia käytynä, mutta tämä on suositeltavaa. 


Kurssin voi suorittaa 5 op:n laajuisena osallistumalla aktiivisesti opetukseen, pitämällä alustuksen, sekä palauttamalla viikoittain yhden sivun mittaisen pohdintapaperin. Halutessaan kurssin voi myös suorittaa ilman kirjallisia töitä 3 op:n laajuisena. 


Kurssi alkaa kolmella luentokerralla, jotka järjestetään etänä. Mahdollisuuksien mukaan tekstien alustukset järjestetään hybridinä. 

Study methods
Learning material
Learning environments

Common

Valintajoukko

Exam, Finnish