Hyppää pääsisältöön

Päivi Mäkelä: Mitä yhteistä on käärmeellä ja oppimisella? Entä, miten allianssimaailma poikkeaa niistä?

Julkaistu 27.5.2021
,
päivitetty 1.8.2023
Tampereen yliopisto

Kun käärme luo nahkansa, se vie aikansa eikä sitä voi nopeuttaa, on joku viisas hienosti sanoiksi pukenut ihmisen mielen toipumista. Samoin oppiminenkin tapahtuu vähittäin – etenee, pysähtyy ja ajoittain ottaa myös askeleita taaksepäinkin. Tarvitaan aikaa sisäistää, sijoittaa uutta omaan todellisuuteen, oppia näkemään ja toimimaan uudella tavalla. Mutta aina ei tarvita paljon aikaa vaan nopeastikin voi tapahtua paljon, kun tarvittavat elementit saadaan osumaan hyvin kohdilleen. Tästä erinomainen esimerkki on rakentamisen allianssimaailma.

Vauhtia ilman vaarallisia tilanteita

Pääsin jälleen ilokseni ottamaan tuntumaa infra-allianssien ihmeelliseen maailmaan. Omalta osaltanikin kaikki tapahtui todella vauhdilla; torstaina keskusteltiin asiasta ja perjantaina käärittiin hihat ja ryhdyttiin hommiin. Parissa viikossa tehtiin todella paljon yhdessä. Osin avuksi tarvittiin varhaisia aamuhetkiä ja vähän iltaistakin aikaa.

Oma roolini valmentajana oli tukea konsortion kiinteytymistä huippuryhmäksi, viilata pelikirjaa projektipäällikön ja johtoryhmän jäsenen kanssa, havainnoida työpajaharjoituksia ja toimia palloseinänä muutamalle mukanaolevalle. Tiivistä läsnäoloa ja kuuntelua, keskusteluja, uusien näkökulmien avaamista ja vähän taitojen esille nostamista. Punaisena lankana kaikessa on voimavarojen ja vahvuuksien tunnistaminen ja uskon vahvistaminen omaan tekemiseen.

Valmennuksen loppuvaiheissa pantiin mieli töihin ja mentiin yhdessä aistimaan tunnelmia onnistuneen kehitystyöpajan päättyessä. Menimme mielen siivin käymään päivässä, joka oli vasta tulossa.

Mikä sitten antaa oppimiselle siivet ja saa huippuryhmän rakentumaan vauhdilla?

 • Hankkeet ovat merkittäviä monella tapaa 
  Allianssihankkeet ovat taloudellisesti merkittäviä. Niiden kautta saadaan työtä pitkäksi aikaa monelle osaajalle. Isoimmat hankkeet ovat myös paljon esillä mediassa. Tamperelaiset ovat hyvin perillä ratikasta värejä ja rekrytointeja myöden samoin RaideJokeri on puhuttanut monin tavoin Helsingissä.
   
 • Motivaatio
  Kaikilla mukanaolevilla motivaatio on kohdillaan. Kauppa halutaan saada kotiin ja sen eteen tehdään kaikki mahdollinen.
   
 • Tiivis kumppanuus
  Allianssihankkeet ovat usein teknisesti hyvin vaativia eli mainioita uuden oppimisen ja myös kehittämisen paikkoja. Tarvitaan monenlaista osaamista. Usein allianssitilanteessa eivät oman organisaation osaamisrahkeet riitä, vaan tarvitaan kumppaneita.
  Kumppanuus saattaa olla lajissaan ensimmäinen ko. organisaatioiden välillä. Melkein lennossa pitää pystyä tekemään yhdessä tarjous, joka on toimiva kokonaisuus. Sivuun pitää laittaa ajattelu, että ”meillä on aina ollut tapana tehdä näin” ja löytää yhteinen punainen lanka todella rivakasti. Ylimääräisiin kiemuroihin ei ole aikaa.
   
 • Keskinäinen arvostus ja luottamus
  Allianssiryhmässä on aina hyvin erilaisia ihmisiä. On todella rautaisia ja kokeneita ammattilaisia. Sen lisäksi on aina myös heidän nuorempia kollegojaan, jotka kuitenkin saattavat tuoda mukanaan esimerkiksi allianssikokemusta ja usein myös hallitsevat uudet yhdessä tekemisen välineet erinomaisesti.
  Johtajuus saa uusia sävyjä. He, jotka hallitsevat työpajassa tarvittavat menetelmät ja saavat muut työskentelemään yhdessä, valikoituvat kehitystyöpajassa osaryhmien vetäjiksi. Johdettavaksi taivutaan, vaikka arjessa saatetaan olla hyvin itsellisiä toim
  Kaikille yhteistä on rakkaus lajiin ja halu onnistua yhdessä. Jokainen on oma itsensä, antaa kaikkensa yhteisen hyvän eteen ja myös kunnioittaa toisten osaamista, vaikka se olisi hyvin erilaista kuin oma.

Valmentajan vinkkelistä

Valmentajaroolista käsin katsottuna allianssihankkeissa mukanaolo on aina yhtä hieno kokemus. Omassa roolissakin pääsee kokemaan allianssihengen! Sinun osaamistasi arvostetaan ja se saa aina tekemään parhaansa. Allianssihankkeet osaltaan uudistavat myös rakentamisen perinteistä maailmaa ja siksi koen mukanaolon niissä myös vähän niin kuin kansalaisvelvollisuudeksi.

Valmennuksistamme mm. Huippuryhmäksi – mutta miten? ja Tiimivalmennus auttavat sinun tiimiäsi onnistumaan.