Hyppää pääsisältöön

YHTÄ - Yhteisesti älykäs kaupunki

Tampereen ammattikorkeakoulu
Projektin kesto1.9.2023–31.10.2025

Tavoitteena hankkeessa on laatia YHTÄ-playbook, jonka avulla voi kuka tahansa ohjelmistokehittäjä rakentaa omia palvelujaan, jotka hyödyntävät Tampereen kaupungin ekosysteemin tuottamaa dataa. YHTÄ-playbookissa on käytännön läheinen tekninen dokumentointi, jonka avulla Tampereen kaupungin ekosysteemin dataa voi alkaa hyödyntää. Playbookissa on myös käytännön esimerkkejä, miten dataa on hyödynnetty. Sovellutusalueena esimerkeissä on kävelijän turvalliseen kaupunkiin liittyvää dataa ja sen analysoinnista saatua tietoa. YHTÄ-playbook testataan kahdella “kävelijän turvallinen kaupunki” skenaariolla/esimerkillä, joissa on jo alun perin huomioitu myös toimintarajoitteiset kaupungin asukkaat/kulkijat, ja joiden testausten tulosten perusteella saadaan käytännössä toimiva versio YHTÄ-playbookista.

Tavoite ja tehtävät

YHTÄ-hankkeessa luodaan hyvä ja koeteltu käytänne Tampereen kaupungin dataekosysteemin läpileikkaavan analysointiputken toteuttamiselle kaupunkiyhteisön kontekstissa. Jotta kaupungin tuottamaa ekosysteemin dataa voitaisiin paremmin hyödyntää eri toimijoiden toimesta, tulisi olla riittävän käytännönläheinen dokumentointi ja ohjeet, miten dataa ekosysteemistä saadaan analysointia varten käyttöön. Hanke testaa, tekee läpinäkyväksi ja esittää hyviä teknisiä käytänteitä siitä, mitä datan hallinta, datan jatkojalostaminen ja tekoälyn (AI) menetelmät tarkoittavat yksittäisen kaupunkilaisen, ratkaisutoimittajan ja tilaajan/omistajan näkökulmasta.

Hankkeen tuloksena syntyy YHTÄ-playbook, jonka avulla voi kuka tahansa ohjelmistokehittäjä rakentaa omia palvelujaan, jotka hyödyntävät Tampereen kaupungin ekosysteemin tuottamaa dataa. YHTÄ-playbook sisältää käytännönläheisen teknisen dokumentoinnin, jonka avulla  Tampereen kaupungin ekosysteemin dataa voi alkaa hyödyntämään. Playbookissa on myös käytännön esimerkkejä, miten dataa on hyödynnetty, sovellutusalueena esimerkeissä on lippulaivahankkeeseen “kävelijän turvallinen kaupunki” liittyvää dataa ja sen analysoinnista saatua tietoa. YHTÄ-playbook testataan kahdella “kävelijän turvallinen kaupunki” -skenaariolla/esimerkillä, ja testausten tulosten perusteella saadaan käytännössä toimiva versio YHTÄ-playbookista. YHTÄ-playbookiin on kuvattu kaikki muutkin Tampereen kaupungin ekosysteemin rajapinnat yhteen käytännölliseen selkeään “karttaan”, joista dataa voidaan saada. YHTÄ-playbook julkaistaan verkossa, joten se on kaikkien saatavilla ja kuka tahansa voi ohjeiden ja esimerkkien perusteella kehitellä uusia AI sovellutukia joita kaupunkilaiset voivat käyttää elämisen rikastuttamiseen.

Rahoituslähde

EAKR Euroopan aluekehitysrahasto (2021-2027)

Yhteyshenkilöt

Kari Naakka
kari.naakka [at] tuni.fi