Hyppää pääsisältöön

Röntgenmikrotomografia

Tampereen yliopisto
Kaupin kampus
OsoiteArvo Ylpön katu 34, 33520 Tampere
 
Palveluhaku
 
Tutkimushaku
Tilat ovat esteettömät
The facility offers 3D imaging and assessment of structures of practically any materials, composites or devices including tissues and bio-constructs up to sub-micrometer resolution. The imaging is based on  X-ray tomography and the facility has state-of-the-art image data processing and analysis workstation available for 3D-visualization, quantification, and surface and volume modelling.

Palvelu tarjoaa 3D-kuvausta ja rakenteiden arviointia alle mikrometrin resoluutiolla käytännöllisesti katsoen kaikista materiaaleista, komposiiteista tai laitteista, mukaan lukien kudokset ja biorakenteet. Kuvaus perustuu röntgentomografiaan, ja palvelulla on käytettävissä huippuluokan kuvatietojen käsittely- ja analysointityöasema 3D-visualisointia, kvantifiointia sekä pinta- ja tilavuusmallinnusta varten.

Johdanto

Zeiss Xradia microCT:tämme voi käyttää materiaalien, biomateriaalien ja biologisten näytteiden morfologisten parametrien määrittämiseen jopa 1 mikronin resoluutiolla. Toisaalta se pystyy myös käsittelemään suuria näytteitä cm- ja dm-mittakaavassa resoluution kustannuksella. Kuvattujen näytteiden valikoima on laaja. Tähän mennessä olemme kuvanneet luita, kudoksia, soluja, pieniä eläimiä, rakennustelineitä, biohiiltä, piirilevyjä, lääketieteellisiä implantteja, hyönteisiä, suodattimia ja paperia.

Röntgentietokonetomografia on tuhoamaton tapa luoda poikkileikkauskuvia kolmiulotteisesta kohteesta. Laite ottaa satoja röntgenkuvia kohteen ympäriltä ja laskee sen sisäisen 3D-rakenteen materiaalin tiheysjakauman perusteella. Siten kontrasti röntgen-CT-kuvissa perustuu tiheyden vaihteluun kohteen sisällä ja sitä voidaan parantaa erilaisilla ei-spesifisillä ja spesifisillä varjoaineilla. Biologiset näytteet usein fiksataan, koska kuvantaminen voi kestää muutaman tunnin ja röntgensäteet voivat vahingoittaa eläviä soluja.

Palvelu sijaitsee Tampereen yliopiston Laskennallisen biofysiikan ja kuvantamisen ryhmässä (CBIG), Arvo-rakennuksessa Kaupin kampuksella.

Kuvausjärjestelmän lisäksi palvelulla on käytettävissä huippuluokan Avizo tietojenkäsittely- ja analysointityöasema, jossa on visualisointi- ja 3D-kuvan kvantifiointimahdollisuudet (Lisätietoa Avizosta).Tällä ohjelmistolla ja omilla skripteillämme voimme visualisoida näytteen ja arvioida näytemateriaalin ominaisuuksia, kuten huokoisuutta, materiaalin paksuutta, huokoskokoa, yhteenliittymistä jne.

KIITOKSET

Monet teknologiamme ovat vielä kokeellisia ja kehitysvaiheessa. Ennen julkaisua, sovi yhteyshenkilöiden kanssa julkaisun tunnustuksen/osallistumisen tasosta.