Hyppää pääsisältöön

Elektroninen impedanssispektroskopia (EIS)

Tampereen yliopisto
Kaupin kampus
OsoiteArvo Ylpön katu 34, 33520 Tampere
Tampere
 
Palveluhaku
 
Tutkimushaku
Tilat ovat esteettömät
electrical impedance device

Johdanto

Elektronisen impedanssispektroskopian (EIS) palvelu sijaitsee Tampereen yliopiston ARVO-rakennuksessa Laskennallisen biofysiikan ja kuvantamisen ryhmässä (CBIG). Palvelulla on impedanssimittauksiin kaksi laitetta sekä asiantuntemusta impedanssitietojen käsittelystä ja analysoinnista.

EIS on menetelmä näytteen sähköisen impedanssin mittaamiseksi käytetyn sähkövirran tai jännitteen taajuuden funktiona. Impedanssi on vaihtovirran tai jännitteen vastuksen mitta. Biologisessa kudoksessa on sähköinen impedanssi, joka vaihtelee taajuuden mukaan tavalla, joka liittyy kudoksen ominaisuuksiin. Kudos sisältää sekä resistiivisiä että kapasitiivisia ominaisuuksia, mikä johtaa monimutkaiseen sähköimpedanssiin. EIS-mittaukset synnyttävät spektrin, joka on ominainen biologiselle kudokselle. Impedanssispektrin muutokset voivat siten olla suoraan yhteydessä muutoksiin kudoksessa.

EIS on tehokas tekniikka, jolla on monia etuja muihin tekniikoihin verrattuna:

  • Noninvasiivinen
  • Ei aiheuta tuhoa kohteessa
  • Toistettavissa

Laitteillamme voidaan mitata biologisia kohteita, kuten ihmisiä tai soluviljelmiä, mutta myös mitata materiaaleja, esimerkiksi niiden huokoisuutta.

Kiitokset

Kaikki Eletronisen impedanssispektroskopian (EIS) palvelun käyttäjät ovat velvollisia antamaan tunnustusta palvelulle julkaisuissaan:

"Kirjoittajat kiittävät Tampereen Elektronisen impedanssispektroskopian (EIS) palvelua."