Hyppää pääsisältöön
Opiskelijoita

Rakennustekniikan koulutus

Tampereen yliopisto

Tule rakentamaan laadukasta ja turvallista elinympäristöä

Rakennustekniikan diplomi-insinööreillä on monipuoliset mahdollisuudet sijoittua kansallisiin ja kansainvälisiin asiantuntija- ja johtotehtäviin.

Koulutustyyppi

Kandidaatti ja maisteri

Tutkintonimike

Tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Suunniteltu kesto

3 + 2 vuotta

Koulutuksen laajuus

180 op + 120 op

Kaupunki

Tampere

Kampus

Hervannan kampus

Rakennustekniikan asiantuntijat huolehtivat siitä, että yhteiskunnassamme on turvallinen, terveellinen sekä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä elinympäristö. Rakennustekniikka on monipuolinen ja yhteiskunnallisesti merkittävä ala, jolla uusien osaajien tarve on jatkuva. Rakennustekniikan diplomi-insinöörinä voit esimerkiksi suunnitella rakenteita ja rakennuksia, luoda tulevaisuuden tiloja, etsiä uusia käyttötarkoituksia olemassa oleville rakennuksille tai kehittää kestävää liikennejärjestelmää. Työssäsi voit vaikuttaa muun muassa luonnonvarojen käyttöön ja ihmisten hyvinvointiin. Opinnoissa opit yhdistämään teknistä osaamista luovasti suunnitteluun ja ongelmanratkaisuun ja voit hyödyntää omaa aikaisempaa osaamistasi. Voit syventyä esimerkiksi materiaalien kiertotalouteen, kaupunkiliikenteeseen, sillanrakennukseen, kiinteistönhallintaan tai riskien- ja kustannustenhallintaan.

Tampere on Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki ja Hervanta opiskelijan paras paikka Tampereella. Hervannassa on tekniikan opiskelijoiden keskittymä ja Hervannan opiskelijaelämä on uniikkia. Hervannassa on pitkät perinteet yhdessä tekemisestä niin opinnoissa kuin myös vapaa-ajalla, ja kampuksella toimii teekkareiden killat sekä kymmenittäin harrastuskerhoja sekä ammattiainekerhoja. Rakennustekniikan opiskelijoiden kilta TARAKI ottaa kaikki opiskelijat elämäntilanteesta ja taustasta riippumatta lämpimästi vastaan ja tutustuttaa opiskelijaelämään ja opiskelukavereihin. Alasta riippumatta Hervannassa on mahdollisuus tehdä lähes kaikkea, ja löytää samanhenkistä porukkaa ympärilleen.

Yliopistossa opetus perustuu uusimpaan tutkittuun tietoon ja tiedon soveltamiseen käytännössä. Rakennustekniikan opintoihin sisältyy paljon yritysyhteistyötä ja oma polku työelämään löytyy usein jo opintojen aikana. Opiskeltavat asiat ovat opintojen alussa johdattelevia ja myöhemmin syvälle pureutuvia sekä erityisosaamista tarjoavia. Tavoitteena on ottaa vastuu omasta oppimisesta, oppia hahmottamaan suuria kokonaisuuksia ja kriittisesti kyseenalaistamaan asioita. Laajat syventymisvaihtoehdot mahdollistavat yksilöllisiä osaamisyhdistelmiä ja urapolkuja. Rakennustekniikassa voit esimerkiksi yhdistää infrarakentamisen ja kaupunkikehittämisen osaamista liikennejärjestelmien suunnitteluun tai soveltaa tietomalleja puurakentamiseen.

Rakennustekniikan diplomi-insinöörit työskentelevät tyypillisesti erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä. Tärkeimpiä työnantajatahoja ovat suunnittelu- ja muut konsulttitoimistot, rakennusmateriaali- ja rakennustuoteteollisuus, rakennusliikkeet, liikenne- ja logistiikka-alan yritykset, valtion ja kaupunkien organisaatiot sekä yliopistot ja ammattikorkeakoulut. Työtehtävät voivat liittyä mm. suunnitteluun ja laadunvalvontaan kotimaassa tai kansainvälisissä projekteissa, erilaisiin kehittämis- ja tutkimushankkeisiin sekä vaativiin suunnittelu-, kehitys- ja johtotehtäviin. Työ on hyvin monipuolista ja tehtävissä oppiminen jatkuvaa.