Hyppää pääsisältöön
Materiaaliopin opiskelijoita labrassa.

Materiaalitekniikka, Teknisten tieteiden koulutus

Tampereen yliopisto

Haluatko parantaa maailmankaikkeutta?

Pureudu materiaalitekniikan saloihin.

Koulutustyyppi

Kandidaatti ja maisteri

Tutkintonimike

Tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Suunniteltu kesto

3 + 2 vuotta

Koulutuksen laajuus

180 + 120 op

Kaupunki

Tampere

Tulevaisuuden yhteiskunta tarvitsee kestävämpiä, räätälöidympiä ja ympäristöystävällisempiä materiaaleja. Lähtökohtaisesti kaikki modernin yhteiskunnan tuotokset koostuvat erilaisista materiaaleista; ja useat yhteiskuntamme suurimmista haasteista liittyvät materiaaleihin.

Tarvitsemme tulevaisuudessa kestävästi tuotettuja kierrätettäviä elintarvikepakkauksia ja biopohjaisten materiaalien käyttöä tulee lisätä. Liikenteen ja energiantuotannon päästöjen minimointi vaatii kevyiden ja vahvojen materiaalien kehittämistä. Usein materiaalien tulee olla toiminnallisia; kuten esimerkiksi pohjoisissa olosuhteissa tuulivoimaloiden lapoihin tarvitaan jäätymättömiä pintoja, uusien akkumateriaalien tulee olla kestäviä, ja lääketieteellisiin sovelluksiin tarvitaan ihmiskehon kanssa yhteensopivia materiaaleja. Materiaalitiede tutkii erilaisten rakenteellisten ja toiminnallisten materiaalien tuotantoa, koostumusta ja rakennetta, teknisiä ominaisuuksia ja teollisuuden applikaatioita. Tampereen yliopistossa voit kehittyä materiaalitekniikan osaajaksi, jolla on vahva luonnontieteiden osaaminen yhdistettynä materiaalitieteeseen. Tämä erityisosaaminen yhdistettynä intoosi tarkastella uusia ratkaisuja tekee sinusta kysytyn asiantuntijan monelle teollisuuden alalle niin Suomeen kuin ulkomaille. 

Materiaalitekniikan koulutuksessamme opiskelet alan parhaiden ammattilaisten johdolla, ja heidän ohjauksessaan rakennat tutkinnon oman kiinnostuksesi mukaiseksi. Opit tuntemaan materiaalien mikrorakenteet, miten mikrorakenne määräytyy kussakin valmistusprosessissa, ja kuinka materiaaleja voidaan optimoida tiettyä sovelluskohdetta varten esimerkiksi muuttamalla niiden rakennetta. Opit myös tutkimaan ja analysoimaan erialisia materiaalien ominaisuuksia. Voit valintasi mukaan keskittyä tutkinnossasi yhteen materiaalitekniikan syventävään opintokokonaisuuteen ja suunnata osaamistasi haluamaasi suuntaan kiinnostustesi mukaisesti vapaasti valittavalla kokonaisuudella. Tarjolla on kymmeniä mielenkiintoisia vaihtoehtoja.  

Mikäli sinua ei pidättele maiden rajat, materiaalitekniikan tutkinto-ohjelmassa on mahdollisuus suorittaa kansainvälinen yhteistyötutkinto. Tämä yhteistyötutkinto auttaa sinua erottumaan työmarkkinoilla. Meiltä valmistuvat diplomi-insinöörit ovat haluttuja osaajia useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä yrityksissä sekä tutkimuslaitoksissa. Jos olet kiinnostunut kansainvälistymisestä yleisesti, siihen on hyvät mahdollisuudet jo kotikampuksella. Materiaalitekniikassa on paljon kansainvälisiä tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita. Tarjoamme myös valmiit väylät vaihto-opintoihin. Täältä alkaa maailmankaikkeuden valloitus! 

Materiaalitekniikka parantaa maailmankaikkeutta

Oletko kiinnostunut ratkomaan aitoja teollisuuden ongelmia koneenrakennuksen, liikenteen, lääketieteen, energia-, prosessi- ja kemiantekniikan sekä ympäristötekniikan osa-alueilla? Materiaalitekniikan opinnoissa kiinnostus fysiikkaan, kemiaan ja muihin teknisiin oppiaineisiin sekä ennakkoluuloton tieteentekijän asenne ovat eduksi.

Tutustu meihin

Materiaalitekniikan koulutusohjelman jokapäiväiseen toimintaan, opettajiin ja nykyisiin opiskelijoihin sekä jo valmistuneiden tunnelmiin pääset tutustumaan seuraamalla ohjelmaa sosiaalisessa mediassa.

Opiskelijoita ulkona

Tutustu materiaalitekniikan opiskelijoiden ainejärjestöön eli kiltaan

MIK on aktiivinen opiskelijajärjestö, jonka toiminnasta ja tapahtumista jokainen löytää itselleen sopivaa tekemistä.