Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopiston opintotarjontajulkaisun saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Tampereen yliopiston opintotarjontajulkaisu-palvelua osoitteessa https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/opintotiedot. Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio, jonka arvion perusteella saavutettavuusseloste on laadittu. Selostetta päivitetään sitä mukaa, kun havaittuja virheitä on korjattu.

Seloste on laadittu 20.04.2021 ja päivitetty 15.3.2023.

Onko palvelu saavutettava?

Palvelu täyttää osittain lain vaatimat A ja AA-tason saavutettavuusvaatimukset (WCAG-2.1). Havaitut saavutettavuuspuutteet kuvataan tarkemmin alempana.

Palvelussa oleva ei-saavutettava sisältö

Verkkosivusto ei vielä ole kaikilta osin vaatimusten mukainen.

Havaittavuuteen liittyviä puutteita:

 • Yksittäisen opintojakson suoritustavoissa esiintyy visuaalisesti taulukolta näyttävä osio, mutta sitä ei ole ohjelmallisesti merkitty taulukoksi. Taulukon otsikot ovat tekstielementtejä, joten ruudunlukijalla voi olla hankala yhdistää taulussa esiintyviä tietoja oikean otsikon alle. (WCAG 1.3.1)
 • Palvelussa olevat puurakenteet ovat hankalasti hahmotettavia erityisesti ruudunlukijan käyttäjille. Osassa puurakenteista hierarkiaa on pyritty kuvaamaan otsikkorakenteella, mutta otsikointi ei toteudu puurakenteen kaikilla tasoilla. (WCAG 1.3.1)
 • Sivusto ei täysin tue tekstin suurentamista. Osa informaatiosta ja toiminnallisuudesta saattaa kadota tai jäädä näkymän ulkopuolelle. (WCAG 1.4.4)
 • Sivusto ei täysin tue ruudun suurennusta. Osa informaatiosta ja toiminnallisuudesta saattaa kadota tai jäädä näkymän ulkopuolelle. (WCAG 1.4.10)

Hallittavuuteen liittyviä puutteita:

 • Linkeissä on monenlaisia puutteita ja saavutettavuusongelmia. (WCAG 2.4.4)
  • kaikilla linkeillä ei ole tarvittavaa kuvausta tai kuvaus ei ole ymmärrettävä
  • palvelussa on joitakin rikkinäisiä linkkejä
  • palvelusta ulos vieviä linkkejä ei ole merkitty visuaalisesti tai ohjelmallisesti
  • tiedostojen kohdalla ei ole mainittu tiedoston tyyppiä eikä kokoa
 • Opintotiedot-sivun välilehdet toimivat linkin tavoin, mutta eivät vie oikeaan kohteeseen. Kaikki välilehdet vievät Opintotiedot-sivulle, missä valittuna on Opintojaksot-välilehti. (WCAG 2.4.4)
 • Osassa plus/miinus -painikkeita, jotka avaavat lisää sisältöä, painikkeen kuvaus ei ole ymmärrettävä (plusicon/minusicon). (WCAG 2.4.6)
 • Näppäimistökohdistin ei paikoittain erotu visuaalisesti. Haasteita esiintyy erityisesti joidenkin painikkeiden ja välilehtien kanssa. (WCAG 2.4.7)
 • Tenttien haussa näppäimistöllä ei voi käyttää kaikkia kalenterin valintoja, eikä ruudunlukija kerro päivän kohdalla viikkoa ja viikonpäivää. (WCAG 2.1.1)
 • Tenttien haussa tekstikoon suurentaminen kadottaa tuloksien suodatuspainikkeen kuvakkeen. Valintaruudun tekstin tekstikoko ei suurene. (WCAG 1.4.4)

Ymmärrettävyyteen liittyviä puutteita:

 • Samankaltaiset painikkeet eivät ole johdonmukaisesti merkittyjä. (WCAG 3.2.4)
 • Linkkien visuaalisia toteutuksia on useita erilaisia. Samankaltaisesti toimivat linkit eivät ole aina toteutettu visuaalisesti samalla tavalla. (WCAG 3.2.4)

Puutteista raportoiminen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle: verkkosaavutettavuus at tuni.fi.

Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden parantamiseksi

Olemme sitoutuneet digipalveluiden saavutettavuuden parantamiseen

Teemme jatkuvasti palvelun kehitystyötä saavutettavuuden parantamiseksi. 

Tämä verkkosivusto/sovellus on julkaistu

03.05.2019

Tämä verkkosivusto/sovellus on päivitetty merkittävien muutosten jälkeen

14.11.2022