Hyppää pääsisältöön

Etäkäyttö ja VPN

Tampereen yliopisto ja TAMK

Henkilökunnan keskitetysti ylläpidettyjen laitteiden TUNI VPN
Henkilökunnan TUNI Linux -tietokoneiden VPN
eduVPN opiskelijoiden, henkilökunnan ja resurssisopimuslaisten omille laitteille
TUNI Linux -palvelinten etäkäyttö
Mitä VPN tarkoittaa ja mitä hyötyä sen käytöstä on?

Useimmat korkeakoulukonsernin palvelut ovat käytettävissä myös etänä kotoa tai muualta maailmalta. Helpoimmillaan käyttöön riittää selaimella oikealle web-sivulle siirtyminen ja kirjautuminen TUNI-tunnuksilla. Korkeakouluyhteisön verkon palvelut, joihin ei suoraan pääse käsiksi, ovat käytettävissä turvallisen VPN-yhteyden kautta.  

Henkilökunnan keskitetysti ylläpidettyjen laitteiden TUNI VPN

TUNI VPN on käytettävissä henkilökunnan keskitetysti ylläpidetyillä Windows-tietokoneilla. Se tulee automaattisesti asennettuna TUNI-tietokoneen mukana. Palvelun kautta saa vain vaihtuvia IP-osoitteita. 

Avaa VPN-yhteys suoraan koneelle kirjautumisen yhteydessä  

  • Klikkaa oikeasta alareunasta Network sign-in -kuvaketta.  
  • Anna TUNI-käyttäjätunnus ja salasana.  

Käytä tätä tapaa kampusten langattomassa WLAN-verkossa tai etäyhteyksissä muualta. Tämä edellyttää, että kone on verkkoyhteydessä jo käynnistymisen yhteydessä esim. kotiverkko tai puhelimesta jaettu wifi-verkko. 

Avaa VPN-yhteys koneelle kirjautumisen jälkeen 

VPN-yhteyden avaaminen kirjautumisen jälkeen voi olla tarpeen, jos VPN-yhteys jostain syystä katkeaa, tai käytät esim. julkista verkkoa, jonka saa avattua vasta www-selaimen käynnistyttyä.  

  • Klikkaa tehtäväpalkin alanurkasta Internet Access -kuvaketta, jolloin avautuu lista verkkoyhteyksistä.  
  • Valitse TUNI VPN   
  • Klikkaa Connect. 

Henkilökunnan TUNI Linux -tietokoneiden VPN 

Ohjeet ovat sivulla Linux-tietokoneen pikaohje

eduVPN opiskelijoiden, henkilökunnan ja resurssisopimuslaisten omille laitteille

eduVPN-yhteys on tarkoitettu opiskelijoiden ja henkilökunnan omille laitteille ja käytettäväksi silloin, kun tarvitset jotain korkeakoulukonsernin verkkoon rajattua palvelua. Sitä voi käyttää myös tietoturvallisen siirtotien luomiseen verkkoliikenteelle silloin, kun käytät epäluotettavaa verkkoa, esimerkiksi kahvilassa tai hotellissa. Kun tarpeesi eduVPN:lle päättyy, katkaise eduVPN-yhteys.

eduVPN:ää voivat käyttää myös resurssisopimuslaiset, joilla on laajalla resurssisopimuksella myönnetty henkilökuntaan rinnastettava käyttövaltuussopimus, mutta ei muut resurssisopimuslaiset. 

Saat eduVPN:n käyttöösi seuraavasti:  

  1. Lataa VPN-sovellus osoitteesta https://www.eduvpn.org/apps.html
    Jos tietokoneessasi on Linux, edellä olevan osoitteen sijasta avaa tämä sivu ja noudata sen ohjeita: https://eduvpn.tuni.fi/vpn-user-portal/configurations
  2. Asenna sovellus laitteellesi ja avaa se. Käyttääksesi TUNI eduVPN -yhteyttä, valitse Institute Access -otsikon alta Tampere Universities.
  3. Kirjaudu sisään TUNI-tunnuksellasi ja salli sovelluksen hallita VPN-asetuksiasi. Sovellus lataa laitteesi muistiin asetukset, joita käytät jatkossa eduVPN:ään kirjautumiseen. 
    HUOM! eduVPN-kirjautuminen ei (ainakaan toistaiseksi) käytä kaksivaiheista tunnistautumista, eli kirjautuminen näyttää erilaiselta kuin muissa www-palveluissa.
  4. Kun TUNI eduVPN-yhteysasetukset on tehty, eduVPN sovelluksen etusivulla näkyy Institute Access -otsikon alla Tampere Universities. Klikkaa tätä ja yhteys muodostuu.  
  5. Kun VPN-yhteystarpeesi yliopiston palveluihin päättyy, sammuta VPN-yhteys Disconnect-painikkeesta.  

Huomaathan, että eduVPN-yhteyttä käytettäessä kaikki internet-liikenne kulkee kampuksella sijaitsevan eduVPN-palvelimen kautta. Tästä johtuen korkeakouluyhteisön käyttölupaehdot koskevat VPN-käyttöä.  

eduVPN-sovelluksella mahdollistaa TUNI eduVPN -yhteyden lisäksi myös Secure Internet -tyyppiset yhteydet. Tämä ei tarjoa pääsyä korkeakoulukonsernin verkkoon, eli Secure Internet -yhteyden kautta ei voi käyttää kampusverkon kautta käytettäviä palveluita.

Mikäli käyttämällesi laitteelle ei ole eduVPN-sovellusta tai se ei toimi, voit käyttää myös OpenVPN-sovellusta. Ohjeita tähän löytyy TUNI eduVPN käyttöliittymästä https://eduvpn.tuni.fi/vpn-user-portal/documentation.

HUOM! Suosittelemme käyttämään eduVPN-sovellusta aina kun tämä on mahdollista, koska OpenVPN-sovellusta käytettäessä vpn-konfiguraatio täytyy päivittää https://eduvpn.tuni.fi/vpn-user-portal/configurations -sivulta säännöllisesti.

TUNI Linux -palvelinten etäkäyttö

TUNI Linux etätyöpöytä- ja ssh-palvelimet ovat käytettävissä myös etänä. Ohjeita näiden käyttöön löytyy Linux SSH- ja etätyöpöytäpalvelimet -sivulta.
 

Mitä VPN tarkoittaa ja mitä hyötyä sen käytöstä on?

Virtuaalisen yksityisverkon (VPN, Virtual Private Network) tarkoituksena on luoda oma tietoturvallinen siirtotie julkisen verkkoyhteyden yli. Sen avulla voidaan varmistaa, että siirrettäessä tietoa julkisen Internet-yhteyden yli ei tieto matkalla muutu, häviä tai joudu kopioiduksi. 

VPN:n avulla voit käyttää verkkopalveluja korkeakoulukonsernin kampusalueen ulkopuolelta siten, että käyttämiesi palvelujen näkökulmasta liikenteesi tulee kampuksen verkosta. Jotkin palvelut (esim. tunnushallinta ja ohjelmistojen lisenssipalvelut) on rajattu toimimaan vain kampusten verkkoalueelta, jolloin et voi käyttää niitä kotoasi ilman VPN:ää.

VPN-yhteyttä voi hyödyntää verkkoliikenteen lisäturvana silloin, jos olet kytkeytynyt epäluotettavaan verkkoon esimerkiksi kahvilassa tai hotellissa.

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 31.1.2019
Päivitetty: 3.8.2023