Hyppää pääsisältöön

Eeva Moilanen

professori, farmakologia
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta | Sisätautialat, keuhkosairaudet & akuuttihoito, iho ja allergiasairaudet, työterveys- ja perusterveydenhuolto, farmakologia
Tampereen yliopisto
Sähköpostiosoiteeeva.moilanen [at] tuni.fi
puhelinnumero+358503056678

Oma esittely

Olen Tampereen yliopiston farmakologian eli lääkeaineopin professori (vuodesta 1999 alkaen) sekä konsistorin puheenjohtaja. Toimin myös Professoriliiton valtuuston puheenjohtajana.

Vastaan farmakologian ja kliinisen farmakologian opetuksesta lääketieteen lisensiaatin koulutusohjelmassa sekä johdan Immunofarmakologian tutkimusryhmää, johon kuuluu 20 jäsentä. Olen suorittanut LL-tutkinnon Tampereen yliopistossa ja saanut tieteellisen jatkokoulutuksen (LT ja Post-Doc -koulutus) Tampereella Professori Heikki Vapaatalon tutkimusryhmässä sekä Englannissa Professori Salvadon Moncadan tutkimusryhmässä (The Wellcome Research Laboratories, Kent, U.K.).

Immunofarmakologia on nopeasti kehittyvä farmakologian osa-alue, ja suuri osa uusista rekisteröitävistä lääkkeistä tulee juuri immunofarmakologian alalta. Tutkimusryhmämme on ainoa immunofarmakologiaan keskittyvä farmakologian yksikkö Suomessa. Tutkimme tulehdusreaktiota tavoitteenamme löytää ja validoida uusia lääkevaikutuskohteita ja lääkeaineita tulehdussairauksien hoitoon; keskitymme erityisesti nivelrikon, reuman ja allergisten sairauksien mekanismeihin. Meillä on pitkä perinne eikosanoidi- ja typpioksiditutkimuksessa, mutta viime aikoina olemme paneutuneet laajemmin tulehdusgeenien ilmentymisprofiiliin ja sen säätelyyn tulehduksen eri fenotyypeissä ja ilmenemismuodoissa. Mekanismeista fokuksessa ovat MAP-kinaasi / MKP-1 fosfataasi -signallointireitti sekä v. 2021 Nobelilla palkittuihin TRP-ionikanaviin kuuluva TRPA1, sen rooli tulehduksessa ja tulehduskivussa. Tutkimme myös lihavuuteen ja sen liitännäissairauksien kehittymiseen liittyvää matala-asteista tulehdusreaktiota. Näiden tutkimusten tavoitteena on löytää ravitsemuksellisia ja lääkkeellisiä keinoja, jotka rauhoittavat matala-asteista tulehdusta ja suuntaavat aineenvaihduntaa metabolisesti terveemmän lihavuuden suuntaan. Viime aikoina julkisuuskynnyksen ovat toistuvasti ylittäneet tähän aihepiiriin liittyvät puolukkaa ja muita luonnonmarjoja koskevat tutkimuksemme.

Olen ohjannut 29 väitöskirjaa (parhaillaan ohjaan seitsemää väitöskirjatyöntekijää) ja julkaissut yli 350 tieteellistä artikkelia ja yli 700 kongressiabstraktia sekä toiminut toimittajana farmakologian oppikirjoissa.

Olen toiminut täydet kaudet farmakologian Euroopan järjestön (EPHAR) puheenjohtajana sekä farmakologian (IUPHAR) ja nivelrikkotutkijoiden (OARSI) maailmanjärjestön johtokunnassa, samoin kuin Suomen Farmakologiyhdistyksen (SFY) ja Suomen Nivelrikkotutkijoiden yhdistyksen (FOARS) puheenjohtajana. Muiden luottamustoimien osalta viittaan liitteenä olevaan CV:hen.

Asun Tampereella yhdessä puolisoni Teemu Moilasen kanssa, joka toimii tekonivelsairaala Coxan johtavana ylilääkärinä. Meillä on kolme aikuista poikaa ja neljä ihanaa lastenlasta. Vapaa-aikana harrastan retkeilyä sekä hiihtoa ja muuta kuntoliikuntaa.