Hyppää pääsisältöön

TAMK Musiikki: Giacomo Puccini Suor Angelica -ooppera

Tampereen ammattikorkeakoulu
PaikkakuntaTuomiokirkonkatu, Tampere, Tampere
Tampereen tuomiokirkko
14.1.2023 19.00–20.00
Näytä kaikki ajankohdat
PääsymaksuMaksullinen tapahtuma
Kuinka usein olet kokenut oopperan kirkossa? Tammikuussa 2023 se on mahdollista, kun TAMK Musiikki tuottaa Giacomo Puccinin Suor Angelica -oopperan Tampereen tuomiokirkkoon.

Aamulehden 5 tähden arvion saanut Suor Angelica -ooppera nähtävissä vielä kolmen esityksen verran Tampereen tuomiokirkossa!

⭐⭐⭐⭐⭐

Suor Angelica (Sisar Angelica) on Giacomo Puccinin ooppera, joka kuuluu kolmen oopperan (Il Trittico) kokonaisuuteen. Ooppera on saanut ensi-iltansa New Yorkin Metropolitan -oopperassa joulukuussa 1918, Puccinin ollessa 60-vuotias, jo ansioitunut ja maineikas säveltäjä. 

Suor Angelica on todellisiin tapahtumiin pohjautuva tarina traagisen kohtalon kokevasta nuoresta Sisar Angelicasta, joka on rangaistuksena teoistaan määrätty luostariin. Angelicalla on salaisuus, rakkaus. Toivo ja haaveet ovat olleet Angelicaa luostarissa kantava voima. Seitsemän vuoden hiljaiselon jälkeen Angelican kasvattanut täti tulee vihdoin tapaamaan sisarentytärtään ja tämä kohtaaminen muuttaa Angelican elämän suunnan ratkaisevasti. 

Ooppera kertoo toivosta ja siitä mitä voi tapahtua, jos toivo riistetään. Täti kantaa sisällään syvää katkeruutta, jonka kohteeksi joutuu nuorena äitinsä menettänyt Angelica. Nunnayhteisö elää tiukkojen sääntöjen alaisina, mutta kuitenkin toisiaan tukien, yhdessä iloiten ja surren. 

– Puccinin musiikki on tunnevoimaista ja sykähdyttävää. Tarina on dramaattisesta lopustaan huolimatta täynnä toivoa, kertoo oopperan ohjaaja Sanna Majanlahti. 

Libretisti Ciovaccino Forzano sijoitti tarinan 1600-luvun toscanalaiseen nunnaluostariin. TAMK Musiikin versiossa ooppera on saanut innoitusta vuonna 1907 valmistuneen Tampereen tuomiokirkon maalauksista ja värimaailmasta. 

– Suor Angelican musiikkiin ja tarinan maailmaan perehtyminen on ollut minulle syvä ja innoittava kokemus. Koko ensemble on vahvasti mukana synnyttämässä tätä draamaa. Meillä on aivan upea työryhmä. On ilo saada olla mukana luomassa sisar Angelican tarinaa tuomiokirkkoon, iloitsee Majanlahti. 

Tampereen tuomiokirkko tarjoaa upeat puitteet oopperalle ja tuotannossa tehdään laajaa yhteistyötä seurakuntien kanssa. 

– Kirkko-ooppera on hyvin tervetullut lisä seurakuntien musiikkitarjontaan, toteaa Tampereen seurakuntien musiikkisihteeri Petra Perttula. Yhteistyö nuorten ja taitavien muusikoiden kanssa on aina innostavaa. Suor Angelica myös viestii väkevästi toivosta ja armosta, joita kaikki tarvitsemme. 

Tuotannossa tehdään laajaa yhteistyötä paitsi seurakuntien, myös eri oppilaitosten kanssa. Puvut ja lavasteet valmistuvat oppilaitosyhteistyönä ja valoja operoivat TAMK media-alan opiskelijat. 

– Ajatus tästä tuotannosta syntyi loppuvuodesta 2021. Teoksen valikoitumisessa oli tärkeää paitsi koulutuksellinen sopivuus, myös toivottu ja laaja yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Suuri yhteisponnistus tulee tarjoamaan ainutlaatuisen ja korkeatasoisen, raikkaan oopperaelämyksen, jota ei kannata jättää väliin, tuottaja Maria Piirainen 

Suor Angelica -esitykset 

Ensi-ilta lauantaina 14.1.2023 klo 19, Tampereen tuomikirkko 

Muut esitykset:
Ke 18.1.2023 klo 19.00
Pe 20.1.2023 klo 19.00
La 21.1.2023 kello 19.00 

Liput: 22 € / 17 € (opiskelijat, työttömät, varusmiehet) 

Ikäsuositus 8 v. (alle 12 v. ilmaiseksi) 

Kesto noin 1 h (ei väliaikaa) 

Liput: https://www.lippu.fi/artist/giacomo-puccinin-suor-sngelica-ooppera/ tai ovelta. 

Lue lisää: Suor Angelica -ooppera 

Oopperan orkesterina toimii TAMK Sinfonia kapellimestarinaan Jukka Iisakkila. Teoksen ohjaa Sanna Majanlahti ja valosuunnittelusta vastaa Jussi Kamunen. Solisteina toimivat tulevat musiikin ammattilaiset Tampereen ammattikorkeakoulun Musiikin koulutusohjelmasta sekä Tampereen konservatorion laulunopiskelijat. Kuoroina Pirkanpojat ja Kamarikuoro Näsi. 

Yhteistyössä: Tampereen konservatorio, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, Tredu, Sasky ja Tampereen seurakunnat 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tuottaja Maria Piirainen
050 469 8891
maria.piirainen [at] tuni.fi

Kuva: Ville Hautakangas

 

Tulevat tapahtumat

Menneet tapahtumat

14.1.2023 19.00–20.00
18.1.2023 19.00–20.00
20.1.2023 19.00–20.00
21.1.2023 19.00–20.00

Järjestäjä

Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampere

Lisätietoja

Tuottaja Maria Piirainen, maria.piirainen@tuni.fi