Hyppää pääsisältöön

Sananvapauden miekat ja kunniastipendit Johanna Vehkoolle ja Antti Kuroselle

Julkaistu 1.12.2022
Tampereen yliopisto
Johanna Vehkoo, kuva: Jonne Renvall
Suomen Journalistiliitto on myöntänyt Sananvapauden kunniastipendin ja siihen liittyvän Sananvapauden miekan journalistiikan työelämäprofessori Johanna Vehkoolle ja toimittaja Antti Kuroselle.

Sananvapauden miekat ja stipendit myönnetään Journalistiliiton jäsenille, joiden katsotaan toimineen sekä journalisteina että sananvapauden puolustajina erityisen ansiokkaasti. Journalistiliitto jakaa tunnustuksen neljän vuoden välein.

Johanna Vehkoo toimii Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorina lukuvuoden 2022-2023. Vehkoon työelämäprofessuurivuoden kantavana teemana on journalismin suhde faktuaalisuuteen ja disinformaatioon sekä toisena teemana journalismin suhde uuteen teknologiaan.   

Toukokuussa 2022 Johanna Vehkoo sai myös lehdistön- ja sananvapauden edistämistä ajavan International Press Instituten (IPI) Suomen ryhmän sananvapauspalkinnon.  

Journalistiliitto kertoo kertoo tiedotteessaan stipendin perustelut:

Johanna Vehkoo (toimittaja, freelancer) on taistellut journalistien sananvapauden puolesta asettaen itsensä alttiiksi vihapuheelle ja loanheitolle. Pitkä oikeustaistelu päättyi lopulta hyvin, mutta oikeusjärjestelmän puutteet esiin nostanut päätös ei olisi syntynyt ilman Vehkoon sinnikkyyttä ja tahtoa viedä asiaansa eteenpäin.

Vehkoo on tuonut omakohtaisesti esiin kasvavan ilmiön, jossa toimittajia yritetään vaientaa uhkailun, ahdistelun ja maalittamisen keinoin. Hänen kirjansa Oikeusjuttu (2021) on pitänyt sananvapauskysymyksen julkisuudessa. Vehkoo on ottanut luodin puolestamme ja toiminut sananvapauden esitaistelijana.   

Antti Kuronen (toimittaja, Yle) on sinnikkäästi ja systemaattisesti raportoinut kriisialueilta vaarallisista oloista. Työllään hän on merkittävästi välittänyt tietoa Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen seurauksista, sen taustoista, tapahtumista ja siviilien kärsimyksistä samalla edistäen sananvapauden asiaa. Hän ei ole kaihtanut pahimpiakaan aiheita – kuten joukkohautojen todellisuutta.    

Kuronen on seurannut tapahtumia Ukrainassa jo vuosien ajan, Venäjän tekemästä Krimin ja Itä-Ukrainan valtauksesta lähtien. Hän on raportoinut myös muun muassa Syyriasta, al-Holin leiristä ja Vuoristo-Karabahissa uudelleen leimahtaneesta sodasta. Kuronen on välittänyt meille sodan seurauksien synkimpiä puolia pitäen rohkeasti kiinni journalistisista arvoista.