Hyppää pääsisältöön

Rehtori Keijo Hämäläinen lukuvuoden avajaisissa: ”Yliopiston on oltava aktiivisesti osa yhteiskuntaa”

Julkaistu 4.9.2023
Tampereen yliopisto
Rehtori Hämäläinen etualalla, taustalla näkyy akateemista juhlakulkuetta.Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto viettää lukuvuotensa avajaisia maanantaina 4.9. keskustakampuksellaan. Rehtori Keijo Hämäläinen korosti puheessaan aiempaa suurempia odotuksia, jotka kohdistuvat yliopistoinstituutioon. Hämäläinen pitää uutta TKI-lakia ja siihen liittyvää rahoitusta merkittävänä.

– Koskaan aiemmin nelikymmenvuotisen urani aikana ei yliopistoinstituutioon ole kohdistunut niin suuria odotuksia kuin juuri nyt, rehtori Hämäläinen sanoi avajaispuheessaan.

Hämäläisen mukaan odotuksia kohdistuu kansakunnan osaamistason nostamiseen ja siihen, että yliopisto tukee yhteiskunnan uudistumista tutkimukseen pohjautuen. 

– Meillä on nyt näytön paikka, eikä meillä ei ole varaa epäonnistua. Tämä vaatii meiltä yhteisönä rohkeutta katsoa uusin silmin toimintatapojamme ja olla aiempaa aktiivisemmin yhteydessä yhteiskuntaan. Ei ainoastaan tiedon tuottajana, vaan entistä aktiivisempana toimijana.  

Hämäläinen pitää parlamentaarisessa yhteisymmärryksessä aikaansaatua TKI-lakia ja sen rahallisia panostuksia poikkeuksellisina saavutuksina poliittisessa päätöksentekokulttuurissa.

– Meillä on yliopistoissa vankkaa tieteellistä osaamista, jolle rahoitus antaa nyt mahdollisuuden siirtyä yhteiskunnan osaamiseksi ja hyvinvoinniksi. Monella alalla tutkimuskärkemme kohtaavat erinomaisesti osaamistarpeet. Oikealla tavalla kohdennettu TKI-rahoitus voi mahdollistaa tiiviit osaamiskeskittymät, jotka tukevat sekä huippututkimusta että osaamisen siirtoa yhteiskunnan tarpeisiin.

Rehtori Hämäläinen kuuluttaa valppautta sekä yliopistolaisilta että elinkeinoelämän ja julkisen sektorin toimijoilta, jotta mahdollisuuksiin tartutaan ennakkoluulottomasti.  

– Meillä Tampereen alueella on tähän erinomaiset lähtökohdat, Hämäläinen totesi.

Tampereen ylioppilaskunta TREY:n hallituksen puheenjohtaja Anniina Honkasaari painotti tervehdyksessään päivänpolttavaa keskustelua rasismista ja tasa-arvosta. 

– Me emme saa antaa rasismille tilaa Tampereen yliopistossa, ja meidän täytyy aktiivisesti kehittää rasismin vastaisia toimiamme. 

Juhlapuheen piti kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. Juhlassa julkistettiin Tampereen yliopiston Vuoden Alumni. Hän on arkkitehti ja rakennusalan vaikuttaja Salla Eckhardt. 

Yliopistolaisille jaetaan avajaispäivänä useita tunnustuksia. Yliopisto jakaa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon ja ylioppilaskunta TREY palkitsee hyvät opettajat. Lisäksi palkitaan muun muassa parhaita väitöskirjoja ja vaikuttavia julkaisijoita. 

Seuraa lähetystä avajaisista ja palkintotilaisuudesta

Palkintotilaisuuden ohjelma

Rehtori johtaa kulkuetta avajaisiin.
Akateeminen kulkue siirtyi rehtori Keijo Hämäläisen johdolla avajaisjuhlaan. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto).