x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2007–2009
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
Saksan kieli ja kulttuuri

Saksan kielen ja kulttuurin opiskeluun kuuluvia osa-alueita ovat: nykykieli, uudempi kielitiede, uudempi kirjallisuustiede, saksan kielen historia, saksankielinen kirjallisuus, kulttuuri ja maantuntemus sekä saksalaisen kielialueen historia ja kulttuurihistoria. Saksan kielen ja kulttuurin opinnoissa perehdytään myös hollannin kieleen.

Saksan kielen tarkasteleminen kielitieteen objektina edellyttää ennen muuta hyvää nykykielen taitoa, jota vaaditaan jo opintojen alkuvaiheessa. Näin ollen on syytä kiinnittää huomiota tämän taidon kehittämiseen mahdollisimman tehokkaalla tavalla, esim. oleskelemalla saksankielisellä alueella jo ennen opiskelun alkua tai mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Opiskelijavaihto-ohjelmien ansiosta oppiaine pystyy tarjoamaan suurelle osalle pääaineopiskelijoista mahdollisuuden yhden lukukauden opiskeluun saksalaisessa yliopistossa. Laitos pyrkii vastaisuudessa järjestämään tämän mahdollisuuden kaikille oppiaineen opiskelijoille.

Sivuaineet

Saksan kielen ja kulttuurin opiskelijoille suositeltavia sivuaineita ovat mm. vieraat kielet, suomen kieli, yleinen kirjallisuustiede, yleinen kielitiede, fonetiikka ja tiedotusoppi. Sivuaineiden valintaan vaikuttavat ratkaisevasti opiskelijan ammatilliset pyrkimykset. Suuri osa saksan kielen ja kulttuurin oppiaineen opiskelijoista hakeutuu opettajan toimeen.

Aineenopettajakoulutuksessa tutkinnon aineyhdistelmä koostuu yhden tai kahden opetettavan aineen opinnoista (esim. kaksi kieliainetta) sekä opettajan pedagogisista opinnoista. Opettajan tehtävien lisäksi on mahdollista sijoittua mm. kaupan, teollisuuden, matkailun, kirjastoalan sekä tiedotusalan palvelukseen tai hakeutua tutkijan ammattiin. Aineyhdistelmään on syytä sisällyttää esim. taloudellis-hallinnollisen ja yhteiskunta-tieteellisen tiedekunnan aineita silloin, kun ne edesauttavat opiskelijan ammatillisia pyrkimyksiä. Tarkempia tietoja eri ammattialoista ja niille soveltuvista aineyhdistelmistä saa yliopistosta mm. opintosihteeriltä ja assistentilta. Myös syyslukukauden alussa uusille opiskelijoille järjestettävässä informaatiotilaisuudessa käsitellään sivuaineiden valintaa.

Sivuaineopiskelijoiden valinta

Kaikkien saksan kielen ja kulttuurin oppiainetta sivuaineena opiskelemaan haluavien on osallistuttava lähtötasokokeeseen, joka järjestetään syyslukukauden alussa.

Opintojen aloittaminen

Uusien opiskelijoiden tulee heti syyslukukauden alussa käydä assistentin vastaanotolla antamassa laitoksen opiskelijakortistoon tarvittavat tiedot itsestään. Myös muiden opiskelijoiden olisi ilmoitettava nimen- ja osoitteenmuutoksista yms. assistentille. Ilmoittautumislistat eri opintojaksojen harjoitusryhmiin ovat syyslukukauden ensimmäisestä päivästä lähtien laitoksen ilmoitustaululla mikäli ei toisin ilmoiteta (mahdollinen verkkoilmoittautuminen).

Kuulustelut

Tiedekunnan yleisinä tenttipäivinä, joista ilmoitetaan laitoksen ilmoitustaululla, voidaan suorittaa kirjatenttejä sekä perustelluissa tapauksissa myös suorittamatta jääneitä luentojen kertauskuulusteluja, joista molemmista on erikseen sovittava vähintään viikkoa ennen viikkoa ennen tenttitilaisuutta NettiOpsussa. Luentojen kertauskuulustelut sekä käytännön kielitaidon kokeet järjestetään erikseen sovittavina aikoina.

Opintojen kulku

Saksan kielen ja kulttuurin opinnot on suunniteltu siten, että perusopintojen pakolliset luennot ja harjoitukset on mahdollista suorittaa yhden lukuvuoden aikana, aine- ja syventävien opintojen kahden lukuvuoden aikana. Kuten opetussuunnitelmasta ilmenee, monet opintojaksot voi suorittaa joko kirjatenttinä tai luentosarjana ja siihen liittyvänä kertauskuulusteluna tai jollain muulla erikseen sovittavalla tavalla. Kirjatenttimahdollisuutta on syytä käyttää hyväksi, sillä kaikkia valinnaisia opintojaksoja ei luennoida joka vuosi.

Ennen seuraavan opintokokonaisuuden kurssien aloittamista opiskelijan tulee suorittaa edellisen tason vastaavat kurssit.

Sekä pää- että sivuaineopiskelijoiden on suoritettava täydennysopinnot (11 op) ennen perusopintojen kokonaismerkinnän hakemista.

Saksan kielen ja kulttuurin perusopintojen (25 op) kokonaismerkinnän saamiseksi sekä pää- että sivuaineopiskelijan on suoritettava laitoksen yhteisistä opinnoista Y02 Yleisen kielitieteen peruskurssi (3 op). Tämän kurssin opintopisteitä ei kuitenkaan lasketa saksan kielen ja kulttuurin perusopintoihin, vaan muihin opintoihin.

Saksan kielen ja kulttuurin aineopintojen laajuus on pääaineopiskelijalle 45 op ja sivuaineopiskelijalle 35 op, sillä aineopintojen tutkielmaopinnot (10 op) kuuluvat vain pääaineopiskelijalle.

Aineopintojen kokonaismerkinnän saamiseksi sekä pää- että sivuaineopiskelijan tulee oleskella vähintään kaksi kuukautta saksalaisella kielialueella, katso kohta A 11.

Aine- ja syventävissä opinnoissa opiskelija voi kiinnostuksensa tai ammatillisen suuntautumisensa mukaan valita kursseja talousviestinnän, vieraan kielen opettamisen tai kulttuuritietouden alalta niin, että hän kokoaa yhteensä 15 opintopisteen painopistealuekokonaisuuden (4 op aineopinnoissa, 11 op syventävissä opinnoissa).

Syventävien opintojen laajuus on pääaineopiskelijalle 80 op (sisältää tutkielmaopinnot 40 op) ja sivuaineopiskelijalle 60 op (sisältää tutkielmaopinnot 20 op). Myös tutkielmaopinnot (S9a Seminaari 5 op + S9b Pro gradu -tutkielma 35 op tai sivuainetutkielma 15 op) tulee siis olla suoritettuina ennen ennen syventävien opintojen loppumerkinnän hakemista.

Syventävien opintojen kokonaismerkinnän saamiseksi sekä pää- että sivuaineopiskelijan on suoritettava yksi laitoksen vaihtoehtoisista kursseista, joka määräytyy pro gradu –työn aiheen mukaan (kurssin opintopisteet lasketaan muihin opintoihin):
Y05 Kielentutkimuksen metodit 2 op
Y06 Käännöstieteellinen tutkimus ja metodit 4 op
Y07 Kirjallisuudentutkimuksen metodit 3 op

Syventävien opintojen loppumerkinnän saamiseksi on lisäksi suoritettava seuraava kurssi: S10 Hollannin kielen peruskurssi 3 op (lasketaan muihin opintoihin) (Ks. syventävät opinnot)

Opintokokonaisuudet

Jos opiskelija on suorittanut vain osia jostain opintokokonaisuudesta, hän suorittaa opintokokonaisuuden kulloinkin alkavan lukuvuoden opetussuunnitelman mukaisesti loppuun, jolloin jo suoritettujen kurssien korvaavuus katsotaan tapauskohtaisesti. Aikaisempien osasuoritusten korvaavuudesta päättää viime kädessä oppiaineen professori.

Osasuoritusten vanheneminen ja merkinnät

Kielitaitoharjoitusten kokeet ovat voimassa 3 vuotta. Vanhentunut suoritus on uusittava asianomaisen opettajan kanssa sovittavalla tavalla. Muut osasuoritukset eivät vanhene. Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelijan tulee täyttää opintokokonaisuuden kokonaismerkintälomake ja palauttaa se assistentille tarkistettavaksi.

Opintokokonaisuuksien arvosanat:

Arvosanan 2 (tyydyttävät tiedot) saamiseksi vaaditaan:
1. kaikkien osatenttien keskiarvo vähintään 1,5 ja
2. kaikkien kielitaitoharjoitusten keskiarvo vähintään 1,5.

Arvosanan 3 (hyvät tiedot) saamiseksi vaaditaan:
1. kaikkien osatenttien keskiarvo vähintään 2,5 ja
2. kaikkien kielitaitoharjoitusten keskiarvo vähintään 2,5.

Arvosanan 4 (kiitettävät tiedot) saamiseksi vaaditaan:
1. kaikkien osatenttien keskiarvo vähintään 3,5 ja
2. kaikkien kielitaitoharjoitusten keskiarvo vähintään 3,5.

Arvosanan 5 (erinomaiset tiedot) saamiseksi vaaditaan:
1. kaikkien osatenttien keskiarvo vähintään 4,5 ja
2. kaikkien kielitaitoharjoitusten keskiarvo vähintään 4,5.

Syventävistä opinnoista voi saada kokonaisarvosanaksi erinomaiset tiedot (5) vain siinä tapauksessa, että pro gradu -työn arvosana on vähintään cum laude approbatur.

Yhteistyö käännöstieteen (saksa) kanssa

Yhteistyöllä käännöstieteen (saksa) kanssa pyritään lisäämään opiskelijan valinnanmahdollisuuksia. Tämän johdosta tiettyjä opintojaksoja voidaan suorittaa kummassa oppiaineessa tahansa. Käännöstieteen (saksa) opintojaksoja voi myös sijoittaa aine- ja/tai syventävien opintojen erityisteemoihin.

Saksan kieltä äidinkielenään puhuvilta opiskelijoilta vaadittavat kielitaitokurssien suoritustavat

Koska saksaa äidinkielenään puhuvilta opiskelijoilta ei ole kaikkien kielitaitokurssien osalta mielekästä edellyttää tavanomaista osallistumista, tulee heidän sopia kielitaitokurssien suorittamisesta niistä vastaavien opettajien kanssa. Lista mahdollisista suoritustavoista on nähtävissä oppiaineen assistentilla.


Kieli- ja käännöstieteiden laitos