x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2007–2009
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
Englantilainen filologia

Englantilainen filologia

Ammatilliset tehtäväalueet

Englantilaisen filologian opiskelijat ovat valmistuttuaan toimineet erilaisissa englannin kielen ammattitaitoa vaativissa tehtävissä. Näitä ovat koulutus ja tutkimus, teollisuus ja muu elinkeinoelämä, tekninen dokumentointi, diplomatia, valtionhallinto, kirjastoala, kustannus, viestintä ja journalistiikka, kansainväliset järjestöt, kääntäminen ja tulkkaus, markkinointi, matkailuala, sekä erilaiset johtamis- ja kehittämistehtävät.

Aineyhdistelmät

Aineenopettajakoulutuksessa tutkinnon aineyhdistelmä koostuu yhden tai kahden opetettavan aineen opinnoista sekä opettajan pedagogisista opinnoista (ks. kohta Aineenopettajakoulutus oppaan alussa). Englantilaisen filologian opinnot ovat opetettavan aineen opintoja englannin kielessä, ja sivuaineeksi suositellaan jotakin toista kieliainetta. Muut kuin opettajaksi aikovat voivat valita sivuaineensa vapaammin. Englannin opiskelijoille sopivia sivuaineita ovat vieraat kielet, Yhdysvaltain tutkimus, suomen kieli, yleinen kielitiede, fonetiikka ja yleinen kirjallisuustiede, sekä yleensä humanistisen tiedekunnan oppiaineet. Tämän lisäksi on erityisesti kaupan ja teollisuuden sekä matkailu-, kirjasto- ja tiedotusalan palvelukseen aikovien syytä valita sopivia sivuaineita myös yhteiskuntatieteellisestä ja kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunnasta.

Sivuaineopiskelijoiden valinta ja lähtötasokoe

Kaikkien englantilaista filologiaa sivuaineena opiskelemaan haluavien on osallistuttava lähtötasokokeeseen, joka on sama kuin kielitaitokontrollin (ks. Perusopinnot P0) testi.

Testi pidetään syyslukukauden alussa Kanslerinrinne 1:ssa. Tilanteesta riippuen joitakin sivuainepaikkoja saatetaan myös täyttää syyslukukauden lopussa pidettävän kielitaitokontrollin perusteella.

Lähtötasokoe on pakollinen myös muille englantilaista filologiaa opiskelemaan pyrkiville kuten ylimääräisille opiskelijoille, nk. erikoistapaus- sekä täydennysopiskelijoille, paitsi jos opiskelijaksi pyrkivä on suorittanut englantilaisen filologian perusopinnot tai vastaavat opinnot.

Lähtötasokoetta ei vaadita pääsykokeessa hyväksytyiltä pääaineopiskelijoilta. Lähtötasokokeen perusteella voidaan osa englantilaista filologiaa opiskelemaan hyväksytyistä määrätä täydennyskurssille (katso opetusohjelma).

Opintojen aloittaminen ja opintoneuvonta

Opiskelijoiden on syytä jatkuvasti tarkoin seurata ilmoitustaulua sekä laitoksen ja oppiaineen verkkosivuja, joilla ilmoitetaan mm. mahdolliset opetusohjelman muutokset, ryhmiin ilmoittautumiset, tiedekunnan yleiset tenttipäivät, tenttitulokset, ulkomaille haettavana olevat stipendit ja muut ajankohtaiset opiskeluun liittyvät asiat.

Syyslukukauden alussa järjestetään uusille opiskelijoille opinto-ohjausta tutortoiminnan ja henkilökohtaisten opintosuunnitelmien (HOPS) muodossa. Tutortoiminnasta vastaa ainejärjestö.

Opintoneuvojalta voi kysyä apua muihin opintoihin ja opintokokonaisuuksien suorittamiseen liittyvissä asioissa, ja häneltä saa myös opintokokonaisuuksien loppumerkintöjä.

Opintojen kulku

Englantilaisen filologian opinnot on suunniteltu siten, että kunkin opintokokonaisuuden (perus-, aine- ja syventävät opinnot) pakolliset luennot ja harjoitukset on mahdollista suorittaa yhden lukuvuoden aikana. Opetussuunnitelma on laadittu ottaen huomioon tutkinnon

kokonaisuus siten, että humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (180 op) on mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa ja sen jälkeen filosofian maisterin tutkinto (120 op) kahdessa vuodessa.

Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteiset opinnot

Perusopintojen kokonaismerkinnän saamiseksi sekä pää- että sivuaineopiskelijan on suoritettava laitoksen yhteisistä opinnoista kurssit Y01 Fonetiikan peruskurssi (2 op), Y02 Yleisen kielitieteen peruskurssi (3 op) ja Y04 Johdatus kirjallisuudentutkimukseen (2 op). Kts. opinto-oppaan kohta kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteiset opinnot.

Vaadittavat kieliopinnot

Englantilaista filologiaa pääaineena opiskelevien tulee suorittaa sukukielen opinnot ennen HuK-tutkintoa. Tämä tarkoittaa joko ranskan tai saksan alkeita; suoritus voidaan korvata lukion oppimäärällä tai vastaavalla. Katso myös kohta Tutkintoihin kuuluvat pakolliset kieliopinnot.

Opintojaksojen suorittaminen

Tentit suoritetaan kurssin yhteydessä tai tiedekunnan yleisinä tenttipäivinä, joista ilmoitetaan esim. yliopiston verkkosivuilla ja ilmoitustaululla. Tentteihin ilmoittaudutaan sähköisesti.

Useisiin opintojaksoihin kuuluu tenttien lisäksi (tai niiden sijasta) esseitä tai muita kirjallisia tai suullisia harjoitustehtäviä. Huom. Esseet tulee palauttaa annettuun määräaikaan mennessä. Mikäli essee palautetaan myöhässä, arvosanaa alennetaan yhdellä pykälällä jokaista myöhästymisviikkoa kohden.

Kurssien menestyksellinen suorittaminen edellyttää sekä aktiivista ja säännöllistä osallistumista että asetettujen suoritustakarajojen noudattamista. Jos opiskelija ei noudata näitä sääntöjä, hänet voidaan määrätä uusimaan kurssi.

Option-kurssit

Syventäviin opintoihin kuuluvien option-kurssien (S4) tarkoituksena on perehdyttää opiskelija häntä kiinnostaviin englantilaisen filologian erityisalueisiin. Työskentely tapahtuu pienryhmissä. Opiskelijalla tulee olla perusopinnot suoritettuna ennen option-kursseille osallistumista. Valittavana olevista kursseista laaditaan vuosittain kuvaukset oppiaineen verkkosivuille. Kuvauksissa esitellään kaikkien seuraavana lukuvuotena pidettävien kurssien sisällöt ja työmuodot. Kursseille haetaan erityisellä internetlomakkeella. Etusija annetaan opinnoissaan pidemmälle ehtineille opiskelijoille. Option-kurssit antavat valmiuksia itsenäiseen tieteelliseen työskentelyyn ja tarjoavat opiskelijalle mahdollisuuden löytää aihe pro gradu -tutkielmaan. Opiskelijalla on myös mahdollisuus suorittaa yksi kurssi (eli 6 op) käännöstieteen (englanti) oppiaineessa. Asiasta on sovittava kirjallisesti englantilaisen filologian oppiaineen professorin kanssa.

Esitelmät sekä tutkielmat

Esitelmien ja esseiden tai vastaavien sekä tutkielmien laatimisessa on käytettävä seuraavia oppaita:

MLA Handbook for Writers of Research Papers

Linguistic Inquiry Style Sheet

Edellistä suositellaan käytettäväksi kirjallisuusaiheissa ja jälkimmäistä kielitieteellisissä aiheissa. Lisäohjeita tutkielmaan tekemiseen löytää kieli- ja käännöstieteiden laitoksen verkkosivuilta osoitteesta www.uta.fi/laitokset/kielet/yht/opiskelu/tutkielmat.html.

Opintokokonaisuuksien arvosanat

Opintojaksot ja -kokonaisuudet arvostellaan asteikolla 1-5. Jotkut opintojaksot voidaan arvostella hyväksytty/hylätty -asteikolla. Keskiarvo lasketaan painotetusti opintojaksokohtaisiin opintopistemääriin nähden; hyväksymismerkinnällä arvioidut kurssit jätetään huomioimatta. Syventävissä opinnoissa pro gradu –tutkielmasta saatu arvolause ei vaikuta opintokokonaisuuden arvosanaan.

Arvosteltaessa opintokokonaisuuksia ja yhteismerkintöjä pyöristykset tehdään seuraavasti:

5 = 4,50-5,00

4 = 3,50-4,49

3 = 2,50-3,49

2 = 1,50-2,49

1 = 1,00-1,49

Perusopintojen kokonaisarvosanaan 3, 4 tai 5 vaaditaan riittävän korkean painotetun keskiarvon lisäksi vähintään arvosana 3 kielitaitokokeesta (P0) ja opintojaksosta P1c. Aineopintojen kokonaisarvosanaan 3, 4 tai 5 vaaditaan riittävän korkean painotetun keskiarvon lisäksi vähintään arvosana 3 opintojaksosta A1b.

Osasuoritukset on käytävä tarkastuttamassa opintoneuvojan vastaanotolla ennen opintokokonaisuuden loppumerkintää. Tarkastusta varten on täytettävä oppiaineen osasuorituskaavake (saatavissa oppiaineen verkkosivuilta ja opintoneuvojalta).


Kieli- ja käännöstieteiden laitos