x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2007–2009
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
Käännöstiede (saksa)

Käännöstiede (saksa) ohjaa opiskelijansa kulttuurienvälisen viestinnän pariin eli tilanteisiin, joissa luodaan tekstejä mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin. Matkailupalveluja markkinoidaan ja yritysten verkkosivuja julkaistaan eri kielillä. Kansainvälisiä sopimuksia laaditaan ja lainsäädäntöä yhtenäistetään. Monikielisiä konferensseja järjestetään. Koneiden ja laitteiden käyttöön tarvitaan ohjeita maassa kuin maassa. Näissä tilanteissa vaaditaan viestintää eri kielillä ja tarvitaan kulttuureihin, kieleen ja tarkoituksenmukaisten tekstien tuottamiseen liittyvää analysointitaitoa ja asiantuntemusta.

Opintojen kuluessa opiskelija kasvattaa kieli- ja kulttuuriparin asiantuntemustaan sekä perehtyy erityisaloihin ja niiden viestintään. Tavoitteena on oppia analysoimaan ja tuottamaan eri tekstilajeja kääntämiseen liittyvissä viestintätilanteissa. Tulkkauksen opinnoissa harjaannutaan toimimaan monikielisissä suullisissa viestintätilanteissa. Opintojen kuluessa opiskelija hankkii itselleen erinomaisen suomen ja saksan kielen viestintätaidon.

Maisteriopinnoissa opiskelija voi valita joko kääntämisen tai tulkkauksen linjan.

Työkielten hallinta

Pääaineopiskelijoille suomi on A-työkieli ja saksa B-työkieli (ks. edellä Käännöstieteen opinnot). Sivuaineopiskelijalle saksa on yleensä C-työkieli. Pääaineeseen kuuluu käännöstieteen suomen opintoja 20 opintopistettä, joista puolet suoritetaan kandidaatintutkinnossa ja puolet maisterintutkinnossa.

Opintojen alkuvaiheessa kehitetään saksan kielen taitoa sellaiselle tasolle, että ammatillisten viestintätaitojen harjoittelu varsinaisilla käännös- ja tulkkauskursseilla on mahdollista. Kielitaidon täydennysopinnot (20 op) kuuluvat kaikille oppiaineen opiskelijoille. Opiskelija voi saada vapautuksen yksittäisistä opintojaksoista, jos hän osoittaa hallitsevansa opintojaksolla kehitettävät taidot. Vapautuksesta päättää pääsääntöisesti opintojakson opettaja, joka kirjaa vapautukset ja antaa niistä rekisterimerkinnän. Täydennysopinnot sijoittuvat kandidaatin tutkinnossa muihin opintoihin. Näiden opintojen suorittaminen tarkistetaan perusopintomerkintää annettaessa.

Olennainen osa opintoja on kieli- ja kulttuuriharjoittelu, joka suoritetaan kandidaatinopintojen aikana. Opintojen sujuva eteneminen edellyttää kielitaidon osalta jatkuvaa aktiivista itseopiskelua. Kieli- ja kulttuuriharjoittelun sijoittuminen opintojen alkuvaiheeseen vähentää myöhempien opintojen kuormittavuutta. Siksi on suositeltavaa hankkia tietoa ulkomaisista harjoittelupaikoista ja vaihto-ohjelmista jo opintojen alkuvaiheessa. Tietoa saa muun muassa laitoksen vaihto-ohjelmista vastaavalta amanuenssilta.

Oppiaineen käytäntöjä

Oppiaineen opetusohjelma tarkkoine opetusaika- ja paikkatietoineen julkaistaan syyslukukauden alussa. Ilmoittautuminen kursseille tapahtuu NettiOpsussa. Ilmoittautumisen ajankohta ilmoitetaan oppiaineen verkkosivulla. Oppiaineen verkkosivuilla olevia tietoja kannattaa seurata säännöllisesti.

Yleistä opintoneuvontaa antaa assistentti, ja opinnoissa ohjaavat myös tutoropettajat. Yksittäisiä opintojaksoja koskevaa tietoa saa kursseista vastaavilta opettajilta. Opintojaksokoodit ja -nimitykset kuvaavat suositeltavaa suoritusjärjestystä (esim. Puheviestintä I ennen opintojaksoa Puheviestintä II).

Käännöstiede (saksa) tekee yhteistyötä saksan kielen ja kulttuurin oppiaineen kanssa. Osa täydennysopinnoista järjestetään yhdessä ja kummankin oppiaineen opiskelijat voivat suorittaa valinnaisia opintoja toisessa oppiaineessa. Yhteistyön avulla pyritään lisäämään opiskelijan valinnanmahdollisuuksia.

Sivuaineopiskelijat

Sivuaineopiskelijoiksi pyrkivien saksan kielen taito arvioidaan heti syyslukukauden alussa järjestettävällä tasokokeella. Tasokokeessa testataan opiskelijan kirjallista ja suullista esitystaitoa. Kokeesta ilmoitetaan oppiaineen ilmoitustaululla ja laitoksen verkkosivuilla (ks. http://www.uta.fi/laitokset/kielet/index.html) ennen syyslukukauden alkua. Kokeeseen on ennakkoilmoittautuminen.

Sivuaineopiskelijan on opiskeltava oppiaineesta vähintään perusopinnot (25 op) saadakseen kokonaismerkinnän.

Jos opiskelijalla on pää- tai sivuaineena jokin muu käännöstieteen oppiaine, niin käännöstieteen yhteisiä opintojaksoja ei voi sisällyttää kahteen eri oppiaineeseen. Tällöin opiskelijan pitää korvata yhteiset opintojaksot (5 op) suorittamalla vastaava määrä laitoksen yhteisiä tai aineopintojen valinnaisia opintojaksoja. Aineopintojen valinnaisten opintojaksojen suorittamisesta on sovittava opintojaksoista vastaavien opettajien kanssa. Korvaavuudesta sovitaan assistentin kanssa.

Käännöstieteen muiden oppiaineiden pääaineopiskelijat voivat poiketa opintojen yleisestä suoritusjärjestyksestä ja opiskella saksaa C-työkielenä valitsemalla sopivia kursseja sekä aine- että syventävistä opinnoista. Tällä pyritään toisaalta siihen, että sivuaineopiskelijan ei ole välttämätöntä suorittaa esimerkiksi suomi–saksa-käännöskursseja, ja toisaalta siihen, ettei opintoihin muodostu turhaa päällekkäisyyttä. Opastusta saksan opiskeluun C-työkielenä saa oppiaineen henkilökunnalta.

Korvaavat suoritukset

Opintojaksoja korvaavista suorituksista on neuvoteltava aina asianomaisen opintojakson vastuuhenkilön kanssa.

Opintokokonaisuuksien arvostelu

Opintokokonaisuuksien kokonaismerkinnät kannattaa kirjauttaa heti, kun vaadittavat suoritukset on tehty. Kokonaismerkinnän antajalle on toimitettava opintorekisteriote.

Perusopinnot
Arvosana määräytyy niiden opintojaksojen painotetun keskiarvon perusteella, joista annetaan arvosana. Hyväksymismerkinnällä arvioidut kurssit eivät vaikuta kokonaisuuden arvosanaan. Aineopintojen suorittaminen edellyttää perusopinnoista vähintään kokonaisarvosanaa 3. Kokonaismerkintä haetaan assistentilta. Perusopintojen kokonaismerkinnän saamiseksi sekä pää- että sivuaineopiskelijoiden on suoritettava laitoksen yhteisistä opinnoista opintojakso Y03.

Aineopinnot
Arvosana määräytyy niiden opintojaksojen painotetun keskiarvon perusteella, joista annetaan arvosana. Syventävien opintojen suorittaminen edellyttää aineopinnoista vähintään kokonaisarvosanaa 3. Hyväksymismerkinnällä arvioidut kurssit eivät vaikuta kokonaisuuden arvosanaan. Käännöstiede (suomen) kursseista aineopintojen kokonaisarvosanaan vaikuttavat opintojaksot TRSUPK1 (3 op) ja TRSUPK2a (3 op). Kokonaismerkintä haetaan assistentilta.

Syventävät opinnot
Arvosana määräytyy niiden opintojaksojen keskiarvon perusteella, joista annetaan arvosana. Hyväksymismerkinnällä arvioidut kurssit eivät vaikuta kokonaisuuden arvosanaan. Kokonaisarvosana 5 edellyttää pro gradu -tutkielmasta vähintään arvosanaa cum laude approbatur. Muutoin pro gradu -tutkielman arvosana ei vaikuta syventävien opintojen kokonaisarvosanaan. Käännöstiede (suomen) kursseista kokonaisarvosanaan vaikuttaa opintojakso TRSUPM1 (4 op). Syventävät opinnot on oltava kokonaisuudessaan suoritettuna ennen kuin merkintä voidaan antaa. Myös sivuaineopiskelijan on suoritettava tutkielmaseminaari. Kokonaismerkinnän antaa professori.

Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (180 op)

Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto käännöstiede (saksan) pääaineena on rakenteeltaan seuraavanlainen:

Laitoksen yhteiset opinnot 5–6 op

Pakolliset kieliopinnot 5 op
Ks. Tutkintoihin kuuluvat pakolliset kieliopinnot
Puheviestinnän perusteet 2 op
Toinen kotimainen kieli 3 op
Vieraan kielen opinnot korvautuvat pääaineella.

Pääaine 90 op
Käännöstiede (saksa) perusopinnot 25 op
Käännöstiede (saksa) aineopinnot 55 op
(pakollisia aineopintoja 52 op, sisältäen kandidaatintutkielmaopinnot 10 op)
Käännöstiede (suomi) 10 op

Muut opinnot 79–80 op

Edellä esitetyt pistemäärät ovat tutkinnon edellyttämiä vähimmäispistemääriä.

Muihin opintoihin tulee sisältyä vähintään yhden sivuaineen perusopinnot (25 op). Lisäksi on suositeltavaa suorittaa sivuaineen aineopintoja, toisen sivuaineen perusopinnot tai muita mielekkäitä opintokokonaisuuksia. Sivuaineen voi valita vapaasti. Lisäksi muihin opintoihin luetaan pääaineen täydennysopinnot (20 op).

Laitoksen yhteiset opinnot (5–6 op) on suoritettava ennen kandidaatintutkielmaseminaaria, ja opintojaksojen suorittaminen on edellytys aineopintomerkinnän antamiselle. Pakollisten kieliopintojen suorittamisesta on myös syytä huolehtia riittävän varhaisessa vaiheessa. Äidinkielen opinnot (puheviestinnän perusteet) eivät sisälly käännöstieteen suomen opetukseen. On syytä huomata, että pääaineen perus- ja aineopinnot sisältävät käännöstieteen yhteisiä opintoja.

Tutkintorakennekuvaukset löytyvät humanistisen tiedekunnan verkkosivulta osoitteesta:
http://www.uta.fi/tiedekunnat/hum/opintoasiat/tutkintorakennekuvaukset.html

LAITOKSEN YHTEISET OPINNOT

5–6 op

Käännöstiede (saksan) pää- ja sivuaineopiskelijoiden on suoritettava humanististen tieteiden kandidaatin tutkintoa varten kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteisistä opinnoista opintojakso Y03. Opintojakso suositellaan suoritettavaksi opintojen toisena vuonna. Sen lisäksi opiskelijan on suoritettava vähintään yksi vapaasti valittava opintojakso. (Ks. opintojaksojen kurssikuvaukset opinto-oppaan kohdasta Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteiset opinnot s. 39.) Opintojakson Y03 suorittaminen tarkistetaan perusopintomerkintää annettaessa. Vapaasti valittavan opintojakson suorittaminen tarkistetaan aineopintomerkintää annettaessa.

Filosofian maisterin tutkinto (120 op)

Kandidaatintutkinnon suorittanut opiskelija valitsee syventävissä opinnoissa kääntämisen tai tulkkauksen linjan, jonka opinnot hän suorittaa kokonaisuudessaan; tutkielmaopinnot ovat kummankin linjan opiskelijoille yhteiset. Osa opinnoista on yhteisiä. Toisen linjan opintoja voi mahdollisuuksien mukaan sisällyttää tutkintorakenteen kohtaan muut opinnot, mutta kursseille osallistumisesta tulee sopia erikseen kunkin kurssin opettajan kanssa. Kääntämisen linjan kurssit on tarkoitettu ensisijaisesti kääntämisen linjan opiskelijoille, tulkkauksen linjan kurssit tulkkauksen linjan opiskelijoille. Syventävien opintojen kokonaismerkinnän saamiseksi sekä pää- että sivuaineopiskelijan on suoritettava laitoksen yhteisistä opinnoista opintojakso Y06 Käännöstieteellinen tutkimus ja metodit.

Tutkintorakenteen kohtaan muut opinnot (26 op) opiskelija voi esimerkiksi sijoittaa kandidaatintutkinnossa aloittamansa sivuaineen loput aineopinnot.

Laitoksen yhteiset opinnot 4 op

Pääaine 90 op

Käännöstiede (saksa) 80 op (sis. tutkielmaopinnot 40 op)   

Käännöstiede (suomi) 10 op

Muut opinnot 26 op

Sivuaineopiskelijan tutkielmaopintojen laajuus on 20 op. Opinnot koostuvat seminaarista, jonka laajuus on 5 op ja sivuainetutkielmasta, jonka laajuus on 15 op.


Kieli- ja käännöstieteiden laitos