x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2007–2009
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
Venäjän kieli ja kulttuuri

Yleistä

Venäjän kieli ja kulttuuri oppiaineena voi suorittaa humanististen tieteiden kandidaatin ja filosofian maisterin tutkinnot. Venäjän kielen ja kulttuurin opiskelu keskittyy venäjän kieleen, kirjallisuuteen ja kulttuuriin. Tavoitteena on antaa opiskelijoille erittäin hyvä venäjän
kielen taito ja perehdyttää heidät venäjän kielen rakenteeseen ja kehitykseen sekä venäläiseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin ja niiden tutkimukseen. Opinnoissa painotetaan analyyttisiä valmiuksia. Opiskelun osa-alueita ovat venäjän nykykieli, kielitiede, kielen historia, venäjänkielinen kirjallisuus ja kulttuuri.


Perusopintovaiheessa hankitaan valmiudet aineen systemaattista opiskelua varten. Aineopinnoissa painopiste siirtyy kielen ja kirjallisuuden teoreettisempaan tarkasteluun. Samalla parannetaan suullisen ja kirjallisen kielitaidon valmiuksia. Tavoitteena on myös
oppia tuottamaan itsenäisesti venäjän kielellä tieteellistä tekstiä. Lisäksi opintoihin kuuluu vähintään kahden kuukauden kieliharjoittelu venäläisellä kielialueella. Kieliharjoittelu voidaan suorittaa joko laitoksen järjestämänä väh. 2,5 kuukauden opiskeluna Venäjällä, jossa on mahdollista suorittaa osa aineopinnoista, tai eripituisilla kielikursseilla,vaihto-ohjelmien sekä työharjoittelun puitteissa. Syventävissä opinnoissa perehdytään kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin sekä niiden historian erityisalueisiin. Syventävät opinnot painottuvat venäjänkieliseen pro gradu -tutkielmaan, joka laaditaan itsenäisesti joltakin sovitulta erikoistumisalueelta.


Venäjän kielen ja kulttuurin pääaineopiskelijoilta vaaditaan pakollisena joko puolan tai tšekin peruskurssi. Venäjän kieli ja kulttuuri järjestää sekä puolan että tšekin kielen perusopinnot (ks. Puolan kieli ja Tšekin kieli).


Venäjän ja muiden slaavilaisten kielten käyttäjätarve on monipuolinen. Venäjän kielen ja kulttuurin opinnot antavat akateemiset yleisvalmiudet, joita voi soveltaa erilaisilla hallinnon, elinkeinoelämän, viestinnän, kulttuurin, matkailun ym. Venäjän asiantuntemusta vaativilla aloilla sekä venäjän kielen opettajan tehtävissä. Osa valmistuneista työskentelee
opettajina kouluissa tai aikuisopetuksen parissa, osa työskentelee hallinnon, kaupan ja kulttuurin eri aloilla. Aineenopettajiksi aikoville sivuaineeksi sopii hyvin jokin toinen vieraan kielen oppiaine ja aikuisopetukseen suuntautuville myös aikuiskasvatus. Niille, jotka aikovat muille aloille, voidaan suositella taloudellishallinnollisia ja yhteiskuntatieteellisiä sivuaineopintoja, kuten tiedotusoppia, historiaa, sosiologiaa, markkinointia, kauppatieteitä tai kansainvälistä politiikkaa. Venäjän kielen ja kulttuurin syventävät opinnot antavat jatkokoulutuskelpoisuuden tutkijan uralle aikoville.

 

Opintojen kulku


Opintojen aloittaminen ja opintoneuvonta
Kaikille venäjän kielen ja kulttuurin perusopinnot alkaville järjestetään lukukauden alussa tasokoe. Sen hyväksyttävästi suorittaneet voivat aloittaa perusopinnot ilman täydentävää kielikoulutusta. Muut osallistuvat perusopintojen ohella 6 op:n laajuiseen täydennysopetukseen, joka tukee peruskielitaitovalmiuksia. Tasokokeeseen voi valmentautua kertaamalla kielioppia (esim. M. Ojanen, Grammatika: Venäjän kielioppi, Hki 1994) sekä sanastoa. Tasokoe järjestetään heti syyslukukauden alussa, aika ja paikka ilmoitetaan oppiaineen verkkosivuilla ja ilmoitustaululla.
Ainekohtaista opinto-ohjausta antavat vastaanottoaikoina aineen opettajat ja erityisesti opintoneuvoja. Opintojen alussa myös tutorit antavat opintoneuvontaa.


Venäjän kielen ja kulttuurin opinnot

Perusopintoihin sisältyvät opintojaksot suoritetaan kunkin jakson vastuuopettajalle (ks. opetusohjelma). Perusopintojen kokonaismerkinnän saamiseksi venäjän kielen ja kulttuurin
pääaineopiskelijoiden tulee suorittaa kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteisistä opinnoista Y04 Johdatus kirjallisuuden tutkimukseen sekä Y02 Yleisen kielitieteen peruskurssi.

Aineopinnot: Opintojaksot, joita ei suoriteta luentosarjojen loppukuulustelujen ja harjoituskurssien yhteydessä, suoritetaan yleisissä kirjallisissa kuulusteluissa (ks. tenttipäivät opetusohjelmassa). Ennen kuin pääaineopiskelija saa lopullisen arvosanan aineopintojen suorittamisesta, hänellä tulee olla suoritusmerkintä puolan tai tšekin peruskurssista. Aineopinnot päättyvät humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon edellyttämään kandidaatintutkielmaan. Sivuaineopiskelijat eivät suorita tutkielmaopintoja.
Kandidaatintutkinto suoritetaan ennen maisterintutkintoon tähtääviä syventäviä opintoja. Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteiset ohjeet tutkielmankirjoittajille löytyvät verkko-osoitteesta http://www.uta.fi/laitokset/kielet/yht/opiskelu/tutkielmaohjeistus.pdf. Venäjän kielen ja kulttuurin ohjeet tutkielmaa tekeville ovat verkko-osoitteessa http://www. uta.fi/laitokset/kielet/slaf/opiskelu/ohjeita/index.html. Opiskelijalla tulee kandidaatin tutkintoon olla suoritettuna myös humanistisen tiedekunnan yleisiin kieliopintoihin kuuluvat opinnot (suomen ja ruotsin kurssit).

Syventävät opinnot: Syventävät opinnot jakautuvat pakollisiin opintoihin ja erikoistumisvaihtoehtoihin. Erikoistumisvaihtoehdot ovat: venäjän kielen historia, nykyvenäjä, kaunokirjallisuus, venäläinen kulttuuri sekä venäjän kielen opettaminen vieraana kielenä ja kielimaantuntemus. Erikoistumisvaihtoehtojen kursseja voi suorittaa kiinnostuksensa mukaisesti keskittymällä joko yhteen aihepiiriin tai yhdistelemällä eri aihepiirejä. Opintojaksot suoritetaan kuten edellä aineopintojen kohdalla on selostettu. Seminaariin voi osallistua aineopintojen suorittamisen jälkeen. Seminaari on osa pro gradu -tutkielmaa.
Syventävien opintojen kokonaismerkinnän saamiseksi sekä pää- että sivuaineopiskelijan on suoritettava laitoksen yhteisistä opinnoista joko Y05 Kielen metodikurssi tai Y07 Kirjallisuuden metodikurssi.
Osa-alueet kuten keskustelu- ja käännösharjoitukset, kirjallisuus sekä kirjallinen tuottaminen on suoritettava tasojärjestyksessä (esim. perusopintojen kurssi ennen aineopintojen vastaavaa kurssia).

Russian Studies -opintokokonaisuus

Opiskelijat, jotka ovat kiinnostuneita Venäjän yhteiskunnasta ja kulttuurista, voivat syventää Venäjä-tuntemustaan suorittamalla Russian Studies -opintokokonaisuuden kursseja. Niillä voi myös korvata venäjän kielen ja kulttuurin opintoja. Opintokokonaisuudesta on mahdollisuus suorittaa perus- ja aineopinnot.


Opintojaksojen suorittaminen

Venäjän kielen ja kulttuurin opintojaksojen suoritustapoja ovat luento- ja harjoituskurssien loppukuulustelut, kirjatentit, esseet ja luentopäiväkirjat. Kursseihin mahdollisesti liittyvästä kirjallisuudesta ilmoitetaan aina kyseessä olevan kurssin alussa erikseen. Ks. oppiaineen ilmoitustaululta ja venäjän kielen ja kulttuurin oppiaineen kotisivulta: http://www.uta.fi/laitokset/slaf/index.html.

Kuulustelut: Yleiseen kirjalliseen kuulusteluun ilmoittaudutaan NettiOpsun kautta vähintään seitsemän päivää ennen tenttiä. Suomi-venäjä -käännöskokeeseen voi osallistua vasta kun ko. harjoituskurssi on suoritettu. Mikäli suorituksesta ei saa vaadittavaa mainesanaa kolmen yrityskerran jälkeen, on osallistuttava harjoituksiin yhden lukukauden ajan. Vanhentunut suoritus (ks. alempana) voidaan uusia ilman harjoituskurssia, mutta jos uusintakoe hylätään, on harjoituksiin osallistuttava yhden lukukauden ajan.
Arvosanat: Osasuoritukset arvostellaan seuraavin arvosanoin: 5, 4, 3, 2, ja 1. Täydet opintokokonaisuudet arvostellaan arvosanoilla: 5, 4, 3, 2, 1. Opintokokonaisuuden arvosana on osasuorituksista laskettu keskiarvo. Tämän lisäksi käännöskoe suomesta venäjään vaikuttaa opintokokonaisuuden kokonaisarvosanaan aine- ja syventävissä opinnoissa seuraavasti:
kokonaisarvosana 5, käännöskokeesta vähintään arvosana 4
kokonaisarvosana 4, käännöskokeesta vähintään arvosana 4
kokonaisarvosana 3, käännöskokeesta vähintään arvosana 3
Opintokokonaisuudet on suoritettava vähintään arvosanalla 3, jotta voisi siirtyä suorittamaan seuraavan tason opintoja. Hyväksymismerkinnällä arvioidut kurssit eivät vaikuta kokonaisuuksien arvosanaan.

Käännöskokeiden vanhentuminen: Käännöskoe suomesta venäjään on voimassa kolme kalenterivuotta suorituspäivämäärästä lukien. Käännöskoe ei vanhene sen jälkeen, kun aine- ja syventävistä opinnoista on suoritettu kaikki muut kuin tutkielmaopinnot.

Opintokokonaisuuksien loppumerkinnät: Merkinnät opintokokonaisuuksien suorittamisesta haetaan oppiaineen professorilta sen jälkeen, kun kaikki opintojaksot ja laitoksen yhteisten opintojen kurssit on suoritettu.

Yhteistyö käännöstieteen (venäjä) kanssa
Yhteistyöllä käännöstieteen (venäjä) kanssa lisätään opiskelijan valinnanmahdollisuuksia. Tiettyjä opintojaksoja voidaankin suorittaa kummassa oppiaineessa tahansa, mistä on maininta kyseisen opintojakson yhteydessä.

Venäjän kieli ja kulttuuri sivuaineena
Sivuaineenaan venäjän kieltä ja kulttuuria opiskelevat osallistuvat opintojen alussa lähtötasokokeeseen ja suorittavat tarvittaessa täydennysopinnot (6 op) perusopintojen ohella.
Sivuaineopiskelijat suorittavat venäjän kielestä ja kulttuurista perusopinnot (25 op) ja aineopinnoista yhteensä 35 op:n laajuiset opinnot. Sivuaineopiskelijoille eivät ole pakollisia sukukielen peruskurssi eivätkä laitoksen yhteiset opinnot. Sivuaineopiskelijat eivät myöskään osallistu tutkielmaopintoihin (proseminaari ja kandidaatin tutkielma). Venäjää sivuaineena opiskelevilta vaaditaan 1 kk:n kieliharjoittelu Venäjällä.

Venäjän kielen kurssit Kielikeskuksessa
Opiskelijat, jotka haluavat aloittaa venäjän kielen opiskelun yliopistossa, mutta joilla ei ole venäjän kielen ja kulttuurin oppiaineen opiskeluun vaadittavaa lähtötasoa (lukion venäjän B3 -kielen oppimäärä), voivat hankkia sen kielikeskuksen järjestämillä kursseilla (ks. Kielikeskuksen opetusohjelma, venäjän kieli).

Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteiset opinnot:

Kandidaatin tutkintoon suoritettavat 5 op:
Y02 Yleisen kielitieteen peruskurssi 3 op
Ks. kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteiset opinnot.
Y04 Johdatus kirjallisuuden tutkimukseen 2 op
Ks. kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteiset
opinnot.
Maisterin tutkintoon suoritettavat 3 op:
Y05 Kielentutkimuksen metodit 3 op
Ks. kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteiset opinnot.
tai
Y07 Kirjallisuudentutkimuksen metodit 3 op
Ks. kieli- ja käännöstieteiden laitoksen yhteiset
opinnot.


Sukukielen opinnot:
Sukukielen peruskurssi 8 op
Ennen kuin venäjän kielen ja kulttuurin pääaineopiskelija saa lopullisen arvosanan aineopintojen suorittamisesta, hänellä tulee olla suoritusmerkintä puolan tai tšekin peruskurssista.
Kurssi ei ole pakollinen venäjän kieltä ja kulttuuria sivuaineena opiskeleville.
PUOLP100 Puolan peruskurssi I 8 op
Ks. kurssikuvaus kohdasta Puolan kieli.
TAI
TSEKP100 Tšekin peruskurssi I 8 op
Ks. kurssikuvaus kohdasta Tšekin kieli.


Kieli- ja käännöstieteiden laitos