Eurooppalainen viitekehys:
globalisaatio, globalization, hallintasuhteet
Strategiset teemat:
kansainvälistyminen
Yleiskuvaus
Kurssin pyrkimyksenä on hahmottaa globalisaation vaikutusta alueyhteisöjen kehittämiseen ja luoda yleiskuvaa kuntien ja alueiden roolista globaalin hallinnan kentällä. Kurssilla tarkastellaan kuntien ja alueiden kansainvälisiä hallintasuhteita sekä kilpailu- että yhteistyöstrategioiden kannalta.
Osaamistavoitteet
Kurssin pohjalta opiskelijalla on edellytykset ymmärtää ja analysoida globaalin kehitysdynamiikan ja kansainvälisten hallintasuhteiden merkitystä kuntien ja alueiden kilpailu- ja hyvinvointipolitiikan kannalta. Opiskelija kykenee hahmottamaan hallintasuhteiden globaalia kenttää ja sen logiikkaa kuntien ja alueiden kansainvälisen toiminnan kannalta. Lisäksi opiskelija kykenee muotoilemaan kuntien ja alueiden kehittämisstrategioita ja toteuttamaan jälkiteollisen kaupungin taloudellista profilointia hyödyntämällä tutkimuksen tarjoamaa tietoa.
Sisältö
Kurssilla tarkastellaan kuntien ja alueiden hallinnan kansainvälistä ulottuvuutta. Kurssi valottaa erityisesti globalisaation ehdollistavaa vaikutusta kaupunki- ja aluekehitykseen ja hahmottaa sitä institutionaalista hallinnan kenttää, jolla kunnat ja alueet toimivat. Perinteisenä institutionaalisena toiminnan muotona käsitellään kuntien kansainvälistä toimintaa ja sen organisointia. Dynaamisen talouskehityksen viitekehyksessä tarkastellaan puolestaan kuntien ja alueiden kilpailustrategioita sekä kansainvälistä kaupunkimarkkinointia ja kaupunkibrändin rakentamista.
Toteutustavat
Opetustapa
Paikalla
Verkossa
Luento-opetus
15 t
0 t
Ryhmätyöskentely
6 t
0 t
Seminaari
6 t
0 t
Suoritukseen sisältyy luentotentti, teemaseminaari ja essee. Suoritustapoja koskevat ohjeet annetaan luennolla ja Moodlessa.
Opetuskieli
suomi
Vaadittavat opintosuoritukset
Suoritusvaihtoehto
1
Kohderyhmät:
Tutkinto-ohjelman omat opiskelijat
Muut opiskelijat
Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat
Tohtoriopiskelijat
Vaihto-opiskelijat
Osallistuminen opetukseen
suomeksi
Suoritukseen sisältyy luentotentti, teemaseminaari ja essee.
Arviointi
ja arviointiperusteet
Numerolla 1-5.
Opintosuoritusten painotus: tentti 50%, seminaari 20% ja essee 30%. Kaikki osiot on suoritettava hyväksytysti.