Eurooppalainen viitekehys:
creative city, luova kaupunki
Yleiskuvaus
Kurssilla paneudutaan luovan ja innovatiivisen kaupunkikehittämisen näkökulmiin, käsitteisiin ja haasteisiin. Kurssi antaa läpileikkauksen kaupunkiyhdyskuntien kehittämisen problematiikasta ja valmentaa osallistujia kohtaamaan kaupunkikehittämisen haasteita hyödyntämällä innovatiivisia, osallistavia ja integroivia lähestymistapoja kaupunkien kehittämiseen.
Osaamistavoitteet
Kurssin suorittaneet ymmärtävät kaupunkikehittämisen problematiikkaa ja siihen liittyviä keskeisiä näkökulmia ja lähestymistapoja ja kykenevät erittelemään ja arvioimaan kaupunkikehittämisen keskustelussa esillä olevia trendejä ja käsitteitä. Lisäksi opiskelija perehtyy kurssilla kehittämisen dynamiikkaan, kaupunkien profilointiin, sidosryhmäsuhteiden huomioonottamiseen ja kansalaisosallistumisen teemoihin.
Sisältö
Kurssilla hahmotetaan kaupunkikehittämisen haasteita sekä kansallisen että globaalin keskustelun valossa. Kehittämisen lähtökohtia tarkastellaan pohtimalla luovuuden ja innovatiivisuuden merkitystä kaupunkien kehittämisessä ja liittämällä niiden käsittely alan keskeisimpiin kehittämiskonsepteihin (luova kaupunki, innovatiivinen kaupunki jne.). Kurssilla käydään läpi luovan kaupungin kehittämisidean toteutusmuotoja käyttämällä esimerkkeinä niin suomalaisia kuin ulkomaisiakin tapauksia. Luovan kaupungin sisäisen dynamiikan osalta käsittely kohdistuu hallinnon ja yritysten kumppanuuteen ja toisaalta sellaisiin vuorovaikutteisen ja osallistavan kaupunkisuunnittelun ja -kehittämisen muotoihin, joiden avulla kyetään hyödyntämään kansalaisyhteiskunnan potentiaalia.
Toteutustavat
Opetustapa
Paikalla
Verkossa
Luento-opetus
15 t
0 t
Ryhmätyöskentely
6 t
0 t
Seminaari
6 t
0 t
Opetuskieli
suomi
Vaadittavat opintosuoritukset
Suoritusvaihtoehto
1
Kohderyhmät:
Tutkinto-ohjelman omat opiskelijat
Muut opiskelijat
Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat
Tohtoriopiskelijat
Vaihto-opiskelijat
Osallistuminen opetukseen
suomeksi
Arviointi
Numerolla 1-5.
Kirjallisuus/Oppimateriaali
Oppimateriaalit esitellään luennolla ja Moodlessa.