x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2017–2019
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
PSYS8 Pro gradu -tutkielma 40 op
Vastuutaho
Psykologian tutkinto-ohjelma
Psykologia
Vastuuhenkilö
Professorit, yliopistonlehtorit, tutkijatohtorit
Edeltävien opintojen vähimmäismäärä
85 op.
Edeltävät opinnot
Pakolliset:
Psykologian kandidaatin tutkinto on pakollinen edeltävä suoritus.
Vastaavat opinnot opetussuunnitelmassa
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö
Opetussuunnitelma 2015 – 2017
PSYS8 Pro gradu -tutkielma 40 op

Yleiskuvaus

Koostuu neljästä osasta:
A. Johdanto
B. Toteuttaminen ja tulokset
C. Pohdinta
D. Tutkielma kokonaisuutena

Osaamistavoitteet

OSA A: Opiskelija osaa a) hankkia, jäsentää ja tulkita tietellistä tietoa, b) rajata hankkimaansa tietoon perustuvat tutkimusongelmat sekä tutkimushypoteesit ja c) raportoida kirjallisuden ja tutkimusongelmat loogisena kokonaisuutena.

OSA B: Opiskelija osaa a) valita tutkimusongelmiinsa sopivat tutkimusmenetelmät, b) soveltaa niitä asianmukaisella tavalla ja c) raportoida sekä tutkimusmenetelmät että tutkimustulokset havainnollisella tavalla.

OSA C: Opiskelija pystyy tekemään tutkimustulosten pohjalta tieteellisesti perustellut johtopäätökset.

OSA D: Opiskelija osaa toteuttaa tutkimuksen teon eri vaiheet ja kirjoittaa itsenäisesti artikkelimuotoisen tieteellisen raportin.

Sisältö

Pro gradu -tutkielma laaditaan opiskelijan valitsemalta alueelta, joka mielellään liittyy oppiaineessa tehtävään tutkimustyöhön. Opiskelija perehtyy aihetta koskevaan kirjallisuuteen, tutkimuksen teon eri vaiheisiin, tieteelliseen kirjoittamiseen ja keskusteluun. Tutkielma kirjoitetaan artikkelin muotoon. Artikkelimuotoinen tutkielma sisältää johdannon (teoreettinen/empiirinen tausta ja tutkimuskysymykset), menetelmäkuvauksen, tulososan, pohdinnan ja lähteet.

OSA A: Perehdyttää pro gradu -tutkielman kirjallisuuten perustuvan johdannon laadintaan.

OSA B: Perehdyttää pro gradu -tutkielman empiirisen tutkimuksen toteuttamiseen ja tulosten raportointiin.

OSA C: Perehdyttää pro gradu -tutkielman pohdinnan laatimiseen.

OSA D: Perehdyttää tutkimuksen teon eri vaiheisiin, tieteelliseen kirjoittamiseen ja keskusteluun.

Toteutustavat

Pro gradu -tutkielma koostuu neljästä erikseen arvioitavasta osasta, joiden arviointi on hyväksytty/hylätty. Tutkielma tarkastetaan plagiaatintunnistusjärjestelmässä. Tutkielma jätetään julkaisukelpoisena ja viimeisteltynä. Opiskelija suorittaa kypsyysnäytteen, joka osoittaa perehtyneisyyttä tutkielman aihepiiriin. Kypsyysnäytteessä ei tarvitse osoittaa suomen tai ruotsin kielen taitoa, jos kielitaito on jo osoitettu alempaa korkeakoulututkintoa varten annetussa kypsyysnäytteessä.

OSA A: Opiskelija perehtyy tutkielmansa aiheeseen liittyvään koti- ja ulkomaiseen tutkimukseen ja kirjallisuuteen ja kirjoittaa loogisesti etenevän tutkimusongelmia pohjustavan johdannon. Opiskelija esittää johdannon lopussa perustellut tutkimusongelmat ja tutkimushypoteesit. Opiskelija huolehtii siitä, että johdanto perustelee tutkimusongelmien merkittävyyden.

OSA B: Opiskelija valitsee tutkimusmenetelmät, joiden avulla on mahdollista saada luotettavaa tietoa pro gradu -tutkielmassa esitettyjen tutkimusongelmien ratkaisemiseksi. Opiskelijalla on käytössään riittävä tutkimusaineisto tutkimusongelmiin vastaamiseen. Opiskelija kuvaa tutkimuksen toteutuksen ja menetelmät riittävän tarkasti, jotta tutkimus olisi replikoitavissa. Opiskelija suorittaa tarvittavat aineiston analyysit tutkimusongelmiin vastaamiseksi, raportoi niiden tulokset vakiintuneiden tieteellisten käytäntöjen mukaisesti ja havainnollistaa tuloksia taulukoilla ja kuvioilla.

OSA C: Opiskelija tiivistää pro gradu -tutkielmansa tutkimustulokset ja suhteuttaa ne aiempiin tutkimuksiin ja teorioihin. Opiskelija arvioi kriittisesti tutkimustaan ja esittää tutkimustuloksiinsa perustuvat jatkotutkimustarpeet. Opiskelija pohtii tulostensa soveltamismahdollisuuksia ja tuo esille myös mahdollisia uusia menetelmällisiä ideoita ja teoreettisia ajatuksia.

OSA D: Opiskelija kirjoittaa pro gradu -tutkielmansa artikkelin muotoon, joka sisältää johdannon, menetelmäkuvauksen, tulososan, pohdinnan ja lähteet, käyttäen tiivistä tieteellistä kirjoitustyyliä ja hyvää kielellistä ilmaisua. Opiskelija huolehtii siitä, että lähteiden käyttö on johdonmukaista ja noudattaa psykologian alan vakiintuneita käytäntöjä. Opiskelija tarkistaa, että tutkielma kokonaisuudessaan on viimeistelty ja muodostaa tasapainoisen kokonaisuuden.

Opetuskieli

suomi, englanti

Vaadittavat opintosuoritukset

Suoritusvaihtoehto 1
Kohderyhmät:
  • Tutkinto-ohjelman omat opiskelijat
  • Muut opiskelijat
  • Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat
  • Tohtoriopiskelijat
  • Vaihto-opiskelijat
Tutkielma / opinnäytetyö 
suomeksi
Lisätietoja 

Tutkielmaan liittyy kypsyysnäyte, joka osoittaa perehtyneisyyttä tutkielman aihepiiriin. Kypsyysnäytteessä ei tarvitse osoittaa suomen tai ruotsin kielen taitoa, jos kielitaito on jo osoitettu alempaa korkeakoulututkintoa varten annetussa kypsyysnäytteessä.

OSA A: Tutkielma/opinnäytetyö 10 op; arviointi: hyväksytty/hylätty
OSA B: Tutkielma/opinnäytetyö 10 op; arviointi: hyväksytty/hylätty
OSA C: Tutkielma/opinnäytetyö 10 op; arviointi: hyväksytty/hylätty
OSA D: Tutkielma/opinnäytetyö 10 op; arviointi: 1-5.

Tutkielmaan liittyy kypsyysnäyte, joka osoittaa perehtyneisyyttä tutkielman aihepiiriin. Kypsyysnäytteessä ei tarvitse osoittaa suomen tai ruotsin kielen taitoa, jos kielitaito on jo osoitettu alempaa korkeakoulututkintoa varten annetussa kypsyysnäytteessä. Kypsyysnäytteen arviointi: hyväksytty/hylätty.

Arviointi

Numerolla 1-5.

Kirjallisuus/Oppimateriaali

1. Kinnunen, Poikkeus, Kokko, Laakso, Metsäpelto & Mäkikangas (2004). Tutkielmien ja tieteellisten raporttien laadintaohjeita: Psykologian opetusmoniste. Jyväskylän yliopisto.

2. Kirves (2013). Määrälliseen aineistoon perustuvien tutkielmien menetelmäopas. Tampereen yliopisto.

Lisätietoja

Oppiaine järjestää keväällä (IV periodi) infotilaisuuden laitoksen projekteissa tarjolla olevista pro gradu -tutkielmien aiheista.

Kokonaisuudet johon opintojakso kuuluu

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
2018–2019
Opintojakso opetusohjelmassa
Opetusohjelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetusohjelmasta.
-
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta