Opintojaksolle osallituminen edellyttää, että opiskelija on saanut opinto-oikeuden julkisoikeuden opintosuuntaan tai yritysjuridiikan ja vero-oikeuden opintosuuntaan.
Opintojakson tavoitteena on antaa kokonaiskuva oikeuden ja oikeudellisen ajattelun teoreettisista ja yhteiskunnallisista perusteista sekä oikeustieteen menetelmistä. Opintojakso on tarkoitettu julkisoikeuden opintosuuntaan tai yritysjuridiikan ja vero-oikeuden opintosuuntaan valituille opiskelijoille, joiden on suoritettava opintojakso viimeistään samanaikaisesti kandidaattiseminaariin osallistumisen kanssa. Opintojakson suorittaminen ennen kandidaattiseminaarin aloittamista on suositeltavaa. Julkisoikeuden opiskelijat suorittavat saman lukuvuoden aikana julkisoikeuden tutkimuspraktikumin (HALJUA19).
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee oikeusteorian ja oikeudellisen tutkimuksen keskeiset kysymykset. Hänellä on metodiset valmiudet laatia kandidaatintutkielma oikeustieteen alalta.
Sisältö
- Oikeudellisen ajattelun luonne - Voimassa olevan oikeuden olemus ja pätevyys - Sisäinen ja ulkoinen näkökulma oikeuteen - Oikeuslähdeopit ja oikeuslähteillä argumentointi - Oikeudellisen tutkimuksen keskeiset suuntaukset
Toteutustavat
Opetustapa
Paikalla
Verkossa
Luento-opetus
Kirjatentti
Opetuskieli
suomi
Vaadittavat opintosuoritukset
Suoritusvaihtoehto
1
Kohderyhmät:
Tutkinto-ohjelman omat opiskelijat
Muut opiskelijat
Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat
Tohtoriopiskelijat
Vaihto-opiskelijat
Osallistuminen opetukseen
suomeksi
Kirjallinen tentti
suomeksi
Arviointi
Numerolla 1-5.
Essee
suomeksi
Arviointi
Numerolla 1-5.
Kirjallisuus/Oppimateriaali
Opintojakson yhteydessä tentitään kirjatenttinä:
1. Ari Hirvonen: Oikeuden ja lainkäytön teoria
2. Seppo Laakso: Lainopin teoreettiset lähtökohdat, s. 257-373
3. Kaarlo Tuori: Oikeuden Ratio ja Voluntas, s. 17-44 ja 103-166