Opiskelija - ymmärtää opetussuunnitelmien yhteiskunnallis-historiallisen ja poliittisen luonteen, - kehittää ymmärrystään opetussuunnitelmasta (curriculum) opetustyön sekä organisatorisena että älyllisenä keskuksena, - tunnistaa ja kykenee kriittisesti arvioimaan opetussuunnitelmiin ja niiden laatimiseen vaikuttavia tiede- ja koulutuspoliittisia tekijöitä, - ymmärtää keskeisiä oppiaineiden ja –sisältöjen valintamekanismeja ja niiden suhteisiin vaikuttavia tekijöitä
Sisältö
Opintojaksolla käsitellään opetussuunnitelmamuutoksia ja niihin vaikuttaneita yhteiskunnallisia, ideologisia ja koulutuspoliittisia tekijöitä. Jaksolla perehdytään opetussuunnitelma-ajattelun teoreettisiin lähtökohtiin - angloamerikkalaiseen ja eurooppalaiseen opetussuunnitelmatraditioon - sekä niiden tunnistamiseen opetussuunnitelmamuutoksissa.
Toteutustavat
Opetustapa
Paikalla
Verkossa
Luento-opetus
6 t
0 t
Itsenäinen työskentely
114 t
0 t
Seminaari
6 t
0 t
Lukupiiri
9 t
0 t
Vaadittavat opintosuoritukset
Suoritusvaihtoehto
1
Kohderyhmät:
Tutkinto-ohjelman omat opiskelijat
Muut opiskelijat
Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat
Tohtoriopiskelijat
Vaihto-opiskelijat
Luennot, seminaari ja lukupiiriOsallistuminen opetukseen
suomeksi
Essee
suomeksi
Suoritusvaihtoehto
2
Kohderyhmät:
Tutkinto-ohjelman omat opiskelijat
Muut opiskelijat
Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat
Tohtoriopiskelijat
Vaihto-opiskelijat
Kirjallinen tentti
suomeksi
Arviointi
Numerolla 1-5.
Kirjallisuus/Oppimateriaali
Goodson, I. 2001. Opetussuunnitelman tekeminen. Esseitä opetussuunnitelman ja oppiaineen sosiaalisesti rakentumisesta. E. Moore (suom.). Joensuu University Press. 2001.
Kelly, A.V. 2009. The curriculum: Theory and Practice. Sixth Edition. Sage.
Vitikka, E. 2009. Opetussuunnitelman mallin jäsennys. Sisältö ja pedagogiikka kokonaisuuden rakentajina. Suomen kasvatustieteellinen seura, FERA, kasvatusalan tutkimuksia 44.