Opiskelija omaksuu riskienhallinnan merkityksen laajasti yhteiskunnan ja kansantalouden näkökulmasta. Opiskelija oppii erilaisten riskien ominaisuudet sekä syntymekanismit ja riskienhallinnan merkityksen yksilöiden, yritysten ja julkisyhteisöjen kannalta. Opiskelija oppii riskienhallinnan peruskäsitteet sekä riskienhallinnan prosessina ja siihen liittyvät perusstrategiat ja keinovalikoimat. Opiskelija oppii kokonaisvaltaisen riskienhallinnan käsitteenä ja toimintatapana.
Sisältö
-Riskienhallinnan kokonaiskuva: lakisääteisyys / vapaaehtoisuus, viranomaisten rooli, työturvallisuuslaki, pelastuslaki, huoltovarmuuslaki sekä lakisääteiset vakuutusjärjestelmät -Riskikartan laatiminen ja riskien mallintaminen -Riskien kontrollointi ja rahoitus -Vahinko- ja liikeriskien välinen yhteys ja kokonaisuus -Kriiseihin varautuminen: yhteiskunnan infrastruktuuri, luonnonkatastrofit, ympäristö- ja kyberriskit -ERM ja ISO31000 järjestelmät
Toteutustavat
Opetustapa
Paikalla
Verkossa
Luento-opetus
15 t
0 t
Ryhmätyöskentely
3 t
0 t
Opetuskieli
suomi
Vaadittavat opintosuoritukset
Suoritusvaihtoehto
1
Kohderyhmät:
Tutkinto-ohjelman omat opiskelijat
Muut opiskelijat
Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat
Tohtoriopiskelijat
Vaihto-opiskelijat
Luennot, tentti ja projekti/käytännön työOsallistuminen opetukseen
suomeksi
Tentti: luennot ja kirjallisuus
Arviointi
Numerolla 1-5.
Kirjallisuus/Oppimateriaali
1. Luentomateriaali.
2. Juvonen, Koskensyrjä, Kuhanen, Ojala, Penttinen, Porvari, Talala: Yrityksen riskienhallinta. Finanssi- ja vakuutuskustannus Finva. 2014 tai uudempi.
3. Ilmonen, Kallio, Koskinen, Rajamäki: Johda riskejä - käytännön opas riskienhallintaan. Finanssi- ja vakuutuskustannus Finva. 2013 tai uudempi.
4. Kwon, J.W.-Skipper, H.D.: Risk management and insurance: Perspectives in Global Economy. Wiley-Blackwell. 2007 tai uudempi.
5. Yhteiskunnan turvallisuusstrategia (Valtioneuvoston periaatepäätös)