Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on perustiedot kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien muotoutumisesta energiaa koskevissa hankkeissa niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Opiskelija tunnistaa kansalaisten käytettävissä olevat keinot ja foorumit energiaratkaisuihin vaikuttamisessa ja heidän käsityksensä omista vaikutusmahdollisuuksistaan. Opiskelija kykenee myös jäsentämään poliittisten ja hallinnollisten päätöksentekijöiden sekä energiahankkeiden toimeenpanijoiden reaktiot kansalaisten esittämiin muutosvaatimuksiin.
Erityishuomion kohteena jaksossa on yksittäisten kansalaisten ja kansalaisliikkeiden rooli ydinjätteen loppusijoitukseen ja tiehankkeisiin vaikuttamisessa ympäristövaikutusten arviointiprosessissa (YVA). Opintojakson suoritettuaan opiskelija kykenee muodostamaan kokonaiskuvan kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista energiahankkeissa suhteessa poliittisiin ja hallinnollisiin päätöksentekijöihin sekä yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoihin.
Sisältö
Kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet sekä niitä koskevat rajoitteet energia- ja ympäristöpolitiikan kannalta merkittävissä hankkeissa.
Vaadittavat opintosuoritukset
Suoritusvaihtoehto
1
Kohderyhmät:
Tutkinto-ohjelman omat opiskelijat
Muut opiskelijat
Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat
Tohtoriopiskelijat
Vaihto-opiskelijat
Kirjallinen tentti
suomeksi
englanniksi
Suoritusvaihtoehto
2
Kohderyhmät:
Tutkinto-ohjelman omat opiskelijat
Muut opiskelijat
Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat
Tohtoriopiskelijat
Vaihto-opiskelijat
Osallistuminen opetukseen
suomeksi
englanniksi
Arviointi
Numerolla 1-5.
Kirjallisuus/Oppimateriaali
Aldrich (2008), Site Fights. Divisive Facilities and Civil Society in Japan and the West. Cornell University Press. (3 op)
Hokkanen (2007), Kansalaisosallistuminen ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä. Tampere University Press. (2 op) tai
Kojo (2014), Ydinjätepolitiikan osallistava käänne. Tampere University Press. (2 op)