Opiskelija hallitsee yhteiskunta- ja kulttuuritieteellisen tutkimuksen peruskäsitteitä, tuntee laadullisen tutkimuksen menetelmiä, osaa lukea ja arvioida laadullista tutkimusta sekä arvostaa erilaisia tiedon muotoja. Opiskelija ymmärtää ihmisten toiminnan ja kokemuksen tutkimuksen merkityksen. Hän osaa asettaa tiedon ja vallan väliseen suhteeseen liittyviä kysymyksiä ja keskustella niistä. Hän tunnistaa yhteiskunnallisten erojen ja hierarkioiden merkityksen yhteiskunnallisen tiedon tuotannossa ja ymmärtää yhteiskunnallisen marginalisaation, huono-osaisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden kysymyksiä.
Sisältö
Jakso johdattaa laadullisen tutkimuksen peruskäsitteisiin (kuten kokemus, merkitys ja tulkinta) sekä perehdyttää yhteiskuntaa koskevan tiedon ja tutkimuksen tuottamiseen erilaisissa toiminta- ja tulkintayhteyksissä. Laadullisen tiedon tuottamisen avainkäsitteitä ja tiedon rakentumiseen liittyviä kysymyksiä havainnollistetaan eri oppialoilla tehtyjen eroja, osallisuutta, marginalisaatiota ja toiseutta käsittelevien tutkimusten valossa.
Toteutustavat
• Luennot • Ryhmäkeskustelut (opiskelijat kokoontuvat pienryhmissä jokaisen luentokerran jälkeen keskustelemaan luennon herättämistä ajatuksista ja kysymyksistä ja tekemään luentoihin kytkeytyvän tehtävän). • Loppuseminaari, jossa käsitellään kurssin antia opiskelijaryhmien esitysten pohjalta.
Vaadittavat opintosuoritukset
Suoritusvaihtoehto
1
Kohderyhmät:
Tutkinto-ohjelman omat opiskelijat
Muut opiskelijat
Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat
Tohtoriopiskelijat
Vaihto-opiskelijat
Osallistuminen opetukseen
5 op
suomeksi
Oppimateriaalit
Luentojen temaattiseen jäsennykseen liittyvä kirjallisuus.
Lisätietoja
Luennot, kirjallisuus ja muu kurssilla jaettava materiaali, näiden pohjalta tapahtuvat itsenäiset pienryhmäharjoitukset sekä ryhmätöiden raportointi loppuseminaarissa. Opiskelija reflektoi omaa oppimistaan ja kurssilla heränneitä kysymyksiä lyhyessä henkilökohtaisessa oppimisraportissa ja kurssipalautteessa.
Osallistuminen luennoille, oheiskirjallisuuteen ja muuhun mahdolliseen materiaaliin tutustuminen, aktiivinen osallistuminen pienryhmätyöskentelyyn ja loppuseminaariin, kurssiin sisältyvien tehtävien tekeminen.
Arviointi
Hyväksytty/hylätty.
Kirjallisuus/Oppimateriaali
Luentojen temaattiseen jäsennykseen liittyvä kirjallisuus.
Lisätietoja
Suositellut suoritusajankohdat: 1. vuoden kevät
Opintojakso on osa sosiaalityön tutkinto-ohjelman perusopintoja (STYPT).