x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2017–2019
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
Kirjallisuustieteen syventävät opinnot valinnaisina opintoina, 60 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija rakentaa itsenäisen näkemyksen kirjallisuustieteestä tutkimusalana sekä mahdollisuuksista soveltaa alan teorioita ja menetelmiä erilaisiin tutkimuksellisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Opiskelija tuntee kirjallisuusteorian ja poetiikan historialliset kehityslinjat sekä pystyy luomaan metodisia yhteyksiä muihin tieteenaloihin kuten kieli-, kulttuuri- ja yhteiskuntatieteisiin. Opiskelija hallitsee kirjallisuudentutkimuksen teoreettisen ja metodisen kentän ja muokkaa tutkimusvälineistöä erilaisiin työelämän tarpeisiin kuten tutkimukseen, koulutukseen, tiedonvälitykseen ja kulttuurituotantoon. Opiskelija osaa keskustella kirjallisuudesta tieteellisesti sekä tehdä itsenäistä tutkimustyötä, muotoilla ja ratkaista tutkimusongelmia. Opiskelija pystyy toimimaan vastuullisissa tieteen ja kulttuurin asiantuntijatehtävissä ja syventämään tieteellisiä ja kulttuurisia tietoja ja taitoja yhteiskunnassa.

Sisältö

Opinnot perehdyttävät kirjallisuustieteen teorioihin ja menetelmiin sekä kirjallisen tradition piirteisiin ja kehityslinjoihin. Opinnot tähtäävät omakohtaiseen tieteelliseen tutkimukseen ja sisältävät pro gradu -tutkielman opiskelijan tutkimuksellisen tai ammatillisen erikoistumisen alalta.

Opinnot sisältävät seuraavat osat: 1) Syventävä perehtyminen teoriaan. Opiskelija perehtyy tieteelliseen työskentelyyn kirjallisuustieteen ja oman tutkielmansa tutkimusongelman näkökulmasta. 2) Kirjallinen ilmiö ja sen tutkimus. Opiskelija muodostaa itsenäisen kokonaisnäkemyksen jostakin kirjalliseen traditioon liittyvästä ilmiöstä ja sen tutkimuksesta. 3) Syventävä tekstianalyysi ja menetelmien soveltaminen. Opiskelija soveltaa tekstianalyyttisia välineitä luovasti ja eri tekstityypit huomioon ottaen sekä arvioi eri menetelmien tuottamaa tietoa kirjallisista ilmiöistä. 4) Seminaarivaihe. Opiskelija syventää tieteellisen työskentelyn periaatteiden ymmärrystään sekä harjaantuu oman metodin soveltamisen ohella perustellun palautteen antamisessa ja tieteellisessä keskustelussa. 5) Tutkielma. Opiskelija tuottaa valitsemansa metodin avulla uusia kirjallisuustieteellisiä tutkimustuloksia, jotka antavat mahdollisuuden jatkotutkimukseen. 6) Kohti työelämää. Opiskelija reflektoi opintojaan suhteessa hankkimaansa työkokemukseen (mm. harjoittelu) ja omiin urasuunnitelmiinsa yhteiskunnallisissa, kulttuurisissa tai akateemisissa työtehtävissä.

Arviointi

Numerolla 1-5.

Kuuluu kokonaisuuksiin

Viestintätieteiden tiedekunta
avaa kaikki

Kirjallisuustieteen syventävät opinnot valinnaisina opintoina

KIRS4 Seminaari, 5 op
KIRS5 Tutkielmapiiri, 5 op
KIRS7 Kohti tutkielman jälkeistä elämää 5 op
Suoritettava yksi allaolevista
Viestintätieteiden tiedekunta