x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2007–2009
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
Teknisen viestinnän maisteriopinnot

Osaamistavoitteet

Teknisen viestinnän erikoistumisohjelma perehdyttää teknisen viestinnän tieteellisiin ja ammatillisiin erityispiirteisiin, kehityslinjoihin ja trendeihin. Kaksivuotisen ohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet teknisen viestinnän asiantuntijatehtäviin ja jatkotutkimukseen. Teknisen viestijän työtehtäviin kuuluvat mm. käyttäjäryhmien analysoiminen, tiedonhaku sekä erilaisten teknisten dokumenttien suunnitteleminen, kirjoittaminen ja päivittäminen eri kohderyhmille.

Sisältö

Teknisen viestinnän erikoistumisohjelma tutustuttaa englannin- ja suomenkielisen teknisen dokumentaation konventioihin, dokumentoinnin osa-alueisiin ja prosesseihin, termityöhön sekä dokumentaation eri medioihin ja kuvalliseen ilmaisuun. Ohjelma toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa: yhteistyömuotoja ovat vierailuluennot,
työharjoittelu, yrityskäynnit ja yritysten tarpeisiin tehtävät tutkielmat.

Erikoistumisohjelma on kokonaislaajuudeltaan 80 opintopistettä. Sen voi suorittaa yksivuotisena tai kaksivuotisena:

• Yksivuotinen ohjelma: syventävät opinnot 40 op.
• Kaksivuotinen ohjelma: syventävät opinnot 40 op ja tutkielmaopinnot 40 op.

Kurssit TRENST1-TRENST12 suoritetaan ensimmäisenä vuonna ja tutkielmaopinnot (TRENST13 ja ENGFS5b/TRENSM5b tai muun pääaineen tutkielmakoodi) toisena vuonna. Suurin osa kursseista pidetään suomeksi. Kurssien yhteydessä mainittu kirjallisuus on lainattavissa teknisen viestinnän omasta pienkirjastosta teknisen viestinnän lehtorin huoneesta.

Arviointi

Numerolla 1-5.

Lisätiedot

Tekninen viestintä on monitieteinen ala, joka yhdistelee aineksia mm. kieli- ja käännöstieteistä,
psykologiasta, graafisesta suunnittelusta ja käytettävyystutkimuksesta. Teknisellä
viestinnällä tarkoitetaan prosessia, jossa luodaan, suunnitellaan ja välitetään teknistä informaatiota. Sen tavoitteena on ohjata ja kuvailla tieteellisiä tai teollisia prosesseja ja mekanismeja.

Käännöstieteen englannin, englantilaisen filologian, käännöstieteen saksan ja Saksan kielen ja kulttuurin kanssa on sovittu, että opiskelija voi suorittaa tutkielmaopinnot joko pääaineessaan tai vaihtoehtoisesti teknisessä viestinnässä. Jos opiskelija suorittaa tutkielmaopintonsa teknisessä viestinnässä, maisterintutkielmaseminaari TRENST13 suoritetaan tekniseen viestintään ja pro gradu -tutkielma pääaineeseen teknisen viestinnän aihealueesta. Mikäli pro gradu -tutkielma tehdään teknisen viestinnän aihealueesta, ohjausvastuu on tällöin teknisen viestinnän lehtorilla ja käännöstieteen englannin professorilla. Lisätietoa saa pääaineiden opetussuunnitelmista. Erikoistumisohjelma sijoittuu muilta osin maisterin tutkintoon kuuluviin vapaasti valittaviin opintoihin.

Teknisen viestinnän maisteriopinnot aloitetaan joka toinen vuosi ja ohjelmaan on keväisin erillinen haku. Edellytyksenä ohjelmaan valitsemiseksi on, että opiskelija on kirjoilla Tampereen yliopistossa ja hän on suorittanut aineopinnot käännöstieteen englannissa tai englantilaisessa filologiassa. Teknisen viestinnän ohjelmasta saa tarkempia tietoja verkko-osoitteesta http://www.uta.fi/FAST/TC/

avaa kaikki
Kieli- ja käännöstieteiden laitos