x !
Arkistoitu opetusohjelma 2018–2019
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
SOS6.2.3 Kehollisen vuorovaikutuksen mikroanalyysi ja interkorporeaalisuus - Seminaari/työpaja 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Osaamistavoitteet

Opiskelija oppii havainnoimaan videoaineistoa, ja kehollista vuorovaikutusta hyödyntäen vuorovaikutuksen mikroanalyysin eri muotoja, ja yhdistämään analyysin havainnot kehollisen vuorovaikutuksen teorioihin ja käytännön elämään. Hänellä on valmiuksia tulkita monipuolisesti erilaisia kehollisuuden muotoja, kuten kosketusta, affekteja, eleitä, ja ääntä, jotka ilmenevät vuorovaikutuksessa sekä vuoron perään tapahtuvina, että samanaikaisina sosiaalisina toimintoina. Opiskelija ymmärtää kehojen suhteiden ja suhdehistoriallisuuden sekä ekologisen ympäristön merkityksen vuorovaikutukselle. Hän osaa tulkita kehollisessa läsnäolossa tapahtuvaa vuorovaikutusta ihmisen perimmäisenä sosiaalisuuden muotona.

Yleiskuvaus

Kurssi sisältää orientoivan alkuluennon, jonka jälkeen kurssikerrat on jaettu kahteen osaan. Jokaisen seminaarikerran ensimmäinen osa koostuu vuorovaikutuksen mikroanalyysiin teoriaa ja käytäntöä käsittelevistä luennosta ja ennakkolukemiston läpikäymisestä. Seminaarikertojen toisen osan aikana jokainen opiskelija tuo vuorollaan lyhyen videoaineiston, jota analysoidaan ryhmässä. 

Ennakkolukemistoon tutustumisten, ja videodatasession pitämisen ohessa, opiskelijat palauttavat kurssin lopussa kirjallisen analyysityön (n. 5 sivua). Tämän lisäksi kurssiin kuuluu osallistuminen torstaina ja / tai perjantaina 2.5.–3.5 järjestettävään seminaariin Touch, gesture and distributed cognition in learning, ja kirjoittavan seminaarista 1–2 sivun havainnointipäiväkirjan.

Kurssilla opetetaan vuorovaikutuksen mikroanalyysin perusteet, sekä videoaineiston keräämiseen liittyvät käytänteet. Aikaisemmat sosiaalipsykologian opinnot ovat kurssille tullessa eduksi, mutta kokemus vuorovaikutuksen tutkimuksesta ei ole ennakkovaatimus.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Kurssille mahtuu maksimissaan 12 opiskelijaa. Yhteiskuntatutkimuksen opiskelijat ovat etusijalla, mutta kurssille ovat tervetulleita myös muiden alojen opiskelijoita.

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Avoimen yliopisto-opetuksen ilmoittautuminen

Avoimen yliopiston opiskelijoita kurssille otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä vähintään 5. Aikaisempi vuorovaikutuksen tutkimuksen metodologian tuntemus on eduksi mutta ei ennakkovaatimus. Ilmoittautuminen tehdään sähköpostitse suoraan kurssin vastuuopettajalle, jonka yhteystiedot löydät alta. Huomioithan, että tässä kiintiössä kurssille tulevalla on ennen kurssi-ilmoittautumista oltava voimassa oleva opinto-oikeus sosiaalitieteiden aineopintojen suorittamiseksi (hae opinto-oikeutta: http://www.uta.fi/avoinyliopisto/opiskelijaksi/index.html)

Opettajat

Julia Katila, Vastaava opettaja
julia.katila[ät]tuni.fi

Opetus

13.3.2019 – 15.5.2019
Luento-opetus
Luentoseminaari
Ke 13.3.2019 - 15.5.2019 viikoittain klo 9.15-11.45, Linna 5016
Poikkeukset:
17.4.2019 , ei opetusta
1.5.2019 , ei opetusta
Pienkonferenssi
To 2.5.2019 klo 9.00-17.00, Linna K109
Pe 3.5.2019 klo 13.00-15.00, Linna 5016
Seminaari

Arviointi

Numerolla 1-5.