x !
Arkistoitu opetusohjelma 2018–2019
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HALJUA13 Oikeudellisen tutkimuksen perusteet 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma
Julkisoikeus
Johtamiskorkeakoulu

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee oikeusteorian ja oikeudellisen tutkimuksen keskeiset kysymykset. Hänellä on metodiset valmiudet laatia kandidaatintutkielma oikeustieteen alalta.

Yleiskuvaus

Kurssi johdattaa oikeusteoriaan ja oikeustieteelliseen tutkimukseen. Kurssi koostuu luennoista ja lukupiiristä, jossa käsitellään opinto-oppaassa mainittu kurssikirjallisuus.

Kurssi suoritetaan harjoitustehtävillä ja oppimispäiväkirjalla lukupiirin kokoontumisesta. Kurssiin ei kuulu erillistä kirjallisuuskuulustelua. Harjoitustehtävien ja oppimispäiväkirjan laatiminen edellyttää säännöllistä osallistumista luennoille ja lukupiirin työskentelyyn.

LUENNOT

Luennot jakautuvat temaattisesti kahteen osaan: 1) johdatus oikeusteoriaan ja 2) johdatus oikeustieteen tutkimusmetodeihin. Ensimmäisessä osassa pohditaan oikeuden olemusta ja oikeustieteen tieteenteoreettisia sitoumuksia. Toisessa osassa esitellään keskeiset oikeustieteen tutkimusmetodit keskittyen syvällisimmin lainoppiin.

LUKUPIIRI

Opiskelijat jaetaan kurssin aloituskokoontumisessa lukupiiriryhmiin. Jokainen ryhmä kokoontuu viisi kertaa. Kussakin kokoontumisissa keskustellaan lukupiirin keskenään tarkemmin sopimalla tavalla alustuksien pohjalta kurssikirjallisuudesta kuitenkin niin, että jokainen osallistuja alustaa vähintään kerran jonkin lukupiirin kokoontumisen aikana jostakin kurssikirjallisuuden osa-alueesta. Lukupiiriryhmä kokoontuu siihen kuuluvien opiskelijoiden keskenään sopimina ajankohtina.

Kurssi loppuu palautekeskusteluun, jossa keskustellaan opettajan johdolla kurssikirjallisuuden keskeisistä kohdista. Tilaisuudessa on mahdollisuus nostaa esiin yhdessä pohdittavaksi lukupiirin kokoontumisissa avoimeksi jääneitä tai muutoin erityisen paljon keskustelua herättäneitä asioita.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Visa Kurki, Opettaja
Pauli Rautiainen, Opettaja
Pauli.Rautiainen[ät]uta.fi

Opetus

10.9.2018 – 22.10.2018
Luento-opetus 24 tuntia
Ma 10.9.2018 - 8.10.2018 viikoittain klo 12-16, Pinni ls A1081
Ma 22.10.2018 klo 12-16, Linna ls K103
Lukupiiri
Itsenäinen työskentely

Arviointi

Numerolla 1-5.

Lisätiedot

Kurssi on osa hallintotieteiden tutkinto-ohjelmassa opiskelevien julkisoikeuden opintosuuntaan suuntautuvien opiskelijoiden sekä kauppatieteiden tutkinto-ohjelmassa opiskelevien yritysjuridiikan ja vero-oikeuden opintosuuntaan suuntautuvien opiskelijoiden pakollisia kandidaattivaiheen metodiopintoja.

Kurssi soveltuu myös muille opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneet hankkimaan perusvalmiudet oikeusteoriasta, oikeudellisesta ajattelusta ja oikeustutkimuksen metodologiasta.

Julkisoikeuteen suuntautuville opiskelijoille kurssi suositellaan suoritettavaksi toisena opiskeluvuotena ennen julkisoikeuden tutkimuspraktikumin ja kandidaattiseminaarin suorittamista.

Huom: kurssin opetus on päällekkäistä Tutkimusprosessin hallinta -kurssin (HALTVP11) kanssa. Kyseinen kurssi toteutetaan useita kertoja vuodessa, joten jos opiskelija haluaa suorittaa sekä HALJUA13- että HALTVP11-kurssin samana lukuvuonna, suositellaan jälkimmäistä suoritettavaksi kevätlukukaudella.