x !
Arkistoitu opetusohjelma 2018–2019
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HALYAS13 Tutkimus ja teoria 10 op
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma
Ympäristön ja alueiden politiikka
Johtamiskorkeakoulu

Osaamistavoitteet

Kurssilla opiskelija perehtyy asiantuntijatiedon tuottamisen muotoihin ja tutustuu teoriaan käytännössä. Kurssin suoritettuaan opiskelija ymmärtää metodologisen näkökulman merkityksen tutkimusprosessissa ja osaa muodostaa tutkimuksen näkökulman itsenäisesti. Kurssi antaa valmiuksia tutkimustiedon kriittiseen lukutaitoon, hyvään kirjalliseen ja suulliseen ilmaisuun sekä tutkimuksellisiin ryhmätyötaitoihin. Kurssin päätyttyä opiskelija tuntee tutkimuksen metodologisten suuntausten ominaispiirteet ja niiden väliset jännitteet. Hän tunnistaa tutkimuksesta sen lähtökohdat rajoituksineen ja kykenee arvioimaan asiantuntijatiedon pätevyyttä tämän perusteella. Lisäksi opiskelija ymmärtää, miten tutkimuksen yhteiskunnalliset sidokset jäsentyvät ja osaa arvioida tiedon tuottamisen ehtoja sekä omassa asiantuntijatyössään että muiden tuottaman tiedon osalta.

Yleiskuvaus

Opintojakso kehittää opiskelijan itsenäisiä valmiuksia asettaa tutkimustehtävä ja muodostaa sitä tukeva teoreettinen näkökulma käsitteiden avulla. Tätä varten opintojaksolla perehdytään yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen tärkeimpiin metodologisiin suuntauksiin ja niihin sisältyviin oletuksiin sopivista tutkimusmenetelmistä, tieteellisen tiedon luonteesta sekä tutkimuksen yhteiskunnallisesta tehtävästä. Opintojaksolla opitaan löytämään tutkimusaiheeseen sopivaa lähdekirjallisuutta ja vahvistetaan omaa teoreettista ajattelua sekä kirjallista ja suullista esiintymis- ja ryhmätyötaitoa.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Kirsi Pauliina Kallio, Vastaava opettaja
kirsipauliina.kallio[ät]tuni.fi

Opetus

9.1.2019 – 21.2.2019
Luento-opetus 28 tuntia
Luento-opetus
Ke 9.1.2019 - 20.2.2019 viikoittain klo 12-14, Pinni B LS 4116, poikkeukset 6.2. Päätalo LS A31, 12-15, 20.2. Pinni B LS B3111, 12-16
Luento-opetus
To 10.1.2019 - 21.2.2019 viikoittain klo 12-14, PinniA 3103

Arviointi

Numerolla 1-5.

Arviointiperusteet

Kurssin harjoitustöiden arvioinnissa painotetaan opiskelijan kykyä pohtia ja soveltaa luennolla ja oheislukemistossa esitettyjä asioita – itsenäisesti ja ryhmässä ­– ilmaista itseään sujuvasti ja seurata annettuja ohjeita. Harjoitusten tavoitteena on kehittää kriittistä ajattelua, sekä kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta ja esittää ajatuksia perustellusti, jäsennellysti ja rakentavasti. Näissä onnistuminen vaikuttaa arvosanaan myönteisesti. Arvosteluperusteista kerrotaan tarkemmin ensimmäisellä luennolla.

Oppimateriaalit

Häkli, Jouni: Meta hodos: Johdatus ihmismaantieteeseen. Vastapaino, Tampere 1999.

Aitken, Stuart & Gill Valentine, toim: Approaches to human geography. Sage, London 2006.¨

Lisäksi oheislukemistona tutkimusartikkeleita, jotka esitellään ensimmäisellä luentokerralla.

Lisätiedot

Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista läsnäoloa. Poissaolot korvataan erikseen sovittavalla esseetehtävällä.

Kurssilla harjoitellaan tutkimusidean muodostamista ja jalostamista. Tulokset esitetään kirjallisesti ja suullisesti, yksilö- ja ryhmätöinä (oppimispäiväkirja, artikkeliväittely, tutkimusekskursion portfolio osioineen). Tehtävistä annetaan suulliset ja kirjalliset ohjeet ensimmäisellä luentokerralla sekä moodlessa.