x !
Arkistoitu opetusohjelma 2018–2019
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
LATAP3 Latinankielinen kirjallisuus I: klassinen latina 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Perusopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Latinan kieli ja antiikin traditio
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Osaamistavoitteet

Kurssille osallistuvat ihmiset oppivat proosa- ja runomuotoisen latinankielisen tekstin tulkintaperiaatteet ja -käytännön. Klassinen latina, jota usein kutsutaan Marcus Tullius Ciceron latinaksi, on tavoite sinänsä mutta samalla ehdoton tavoite myös kaiken myöhemmän latiniteetin oppimiselle. Niinpä klassinen latina - sen kielioppi - elää rinnan uudempien kielimuotojen kanssa jopa kirkollisessa ja muussa myöhemmässä, myös maallisessa (kuten tieteellisessä ja filosofisessa) latinassa ja sitä täydentäen.

Yleiskuvaus

Kurssi aloitetaan tulkitsemalla Ovidiuksen runoutta, minkä jälkeen siirrytään proosaan. HUOMATKAA, ETTÄ KURSSIN VOI KÄYTTÄÄ TARPEEN MUKAAN JOKO PERUS- TAI AINEOPINTOIHIN (Aineopinnot: LATAA2: Roomalainen proosakirjallisuus (5 op) tai LATAAA3 Roomalainen runous (5 OP). Halutessaan opiskelija voi valvotuissa oloissa tenttiä sanakirjan avulla kurssilla käydyn materiaalin ja / tai vain suorittaa koti- tai kortteeritehtävänä täysin itsenäisen tulkintatyön tekstistä, josta ensin sovitaan opettajan kanssa.

Opettajat

Juhani Sarsila, Vastaava opettaja

Opetus

12.9.2018 – 12.12.2018
Luento-opetus 26 tuntia
Ke 5.9.2018 - 5.12.2018 viikoittain klo 16-18, Pinni B3074

Arviointi

Numerolla 1-5.

Arviointiperusteet

Kurssi edellyttää ja edesauttaa kielen ja tyylin hallintaa. Tarkoitus on kääntää IDEA - ei niinkään latinan syntaksi, kun tiedämme, etteivät kielet suhtaudu toisiinsa "yksi yhteen".

Lisätiedot

Osallistujalla tulee olla suoritettuna latinan kielen jatkokurssi - tai ainakin vastaavat tiedot (onpa jatkokurssista suoritusmerkintä tai ei).