x !
Arkistoitu opetusohjelma 2015–2016
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HISA2 Kyläpelistä viihdetuotteeksi. Jalkapalloilun historian muutoslinjoja (verkkokurssi) 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Perusopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Historian tutkinto-ohjelma
Historia
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Yleiskuvaus

Kurssin tarkoituksena on perehtyä jalkapalloilun reilusti yli 150-vuotiseen historiaan. Opiskelijat tutustuvat lajin varhaisvaiheisiin ja muotoutumiseen nykyisen kaltaiseksi peliksi sekä ammattilaistumiseen. Kurssilla käsitellään myös jalkapalloilun ja amatööriyteen pitäytyneen olympialiikkeen vaikeaa suhdetta, joka johti lopulta jalkapallon omien arvokisojen eli MM-turnauksen aloittamiseen 1930. Toisen maailmansodan jälkeen jalkapalloilu kasvoi vähitellen globaaliksi lajiksi, maanosaliitot syntyivät ja kilpailutoiminta monipuolistui. Merkittävä askel lajin kansainvälistymisessä oli Englannissa 1966 pelattu MM-lopputurnaus, sillä se televisioitiin lähes 100 maahan. Seuraavalla vuosikymmenellä sponsorointi tuli vahvasti mukaan kuvioihin Coca Cola -yhtiön kanssa tehdyn sopimuksen myötä.


Opiskelijat perehtyvät myös jalkapalloilun nykypäivään asti ulottuviin, mutta jo 1990-luvulla käynnistyneisiin muutoksiin. Pelin sääntöjä muutettiin tuolloin radikaalisti tarkoituksena tehdä pelistä nopeampaa ja maalirikkaampaa. Toisaalta niin sanottujen taivaskanavien tulo vuosikymmen lopulta lähtien moninkertaisti tv-tulot ja edisti huippujalkapalloilun viihteellistymistä. Kolmas iso muutos käynnistyi niin sanotun Bosman-tapauksen seurauksena, kun pelaajavirrat maasta toiseen kasvoivat moninkertaiseksi ja hävittävät vähitellen puhtaasti oman maan pelaajilla pelattavat kansalliset sarjat. Uudella vuosituhannella huippujalkapalloa koskevan keskustelun valokeilaan ovat nousseet esimerkiksi teknologian käyttö, arvokisojen myöntämiseen liittyneet epäselvyydet sekä isojen turnausten jättiläismäiset kustannukset ja niiden kattaminen. Näihinkin asioihin on paneutua kurssin tehtävissä ja keskusteluissa, mutta fokuksessa voivat olla myös paikallisen tai alueellisen jalkapalloilun muutokset.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Historian valtakunnallisen verkko-opetuksen järjestämille syyslukukauden 2015 verkkokursseille alkaa 18.8. klo 12.00 ja päättyy 16.9.2015 klo 12.00.

Opettajat

Opintojakson kotisivu

Opetus

12.10.2015 – 13.12.2015

Lisätiedot

Ilmoittautuminen Historian valtakunnallisen verkko-opetuksen järjestämille syyslukukauden 2015 verkkokursseille alkaa 18.8. klo 12.00 ja päättyy 16.9.2015 klo 12.00.

Ohjeita verkkokursseille ilmoittautumiseen

Huom! Tampereen yliopiston opiskelijat suorittavat kurssin 5 op laajuisena.