x !
Arkistoitu opetusohjelma 2018–2019
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
YKT09.6 Seksuaalinen väkivalta: kuvaamisen keinoja, selviytymisen strategioita (verkkokurssi) 5–10 op
Paikkakuntatiedot
Paikkakunnasta riippumaton opetus
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Osaamistavoitteet

Opiskelija perehtyy erilaisiin ruumiillisuuden, seksuaalisuuden ja sukupuolen tutkimuksen aihepiireihin ja niiden teoreettisiin ja metodologisiin perusteisiin. Opiskelija tuntee hyvin yhden tai useamman aihepiirin tutkimuksen erityisalan.

Yleiskuvaus

Kurssin teemat: Verkkokurssilla tutkitaan seksuaalista väkivaltaa, sen kuvaamisen keinoja ja siitä selviytymisen strategioita. Teemoja tarkastellaan sekä feminististen teorioiden että representaatioita koskevien teorioiden valossa.

Kurssin tavoitteet: Kurssin tavoitteena on ensinnäkin selvittää kuinka kirjallisessa ja visuaalisessa kulttuurissa on kuvattu seksuaalista väkivaltaa: katsomme millaisin kirjallisin keinoin ja visuaalisin keinoin aihetta on lähestytty. Kurssin toisena tavoitteena on tutkia näitä seksuaalisen väkivallan representaatioita sekä feminististen teorioiden että representaatioita koskevien teorioiden valossa: tarkastelemme aineistonamme toimivia tekstejä ja kuvia pohtien niiden dynamiikkaa – kuinka väkivalta, sukupuoli ja seksuaalisuus kietoutuvat niissä toisiinsa kokemuksellisesti, kulttuurisesti ja rakenteellisesti. Kolmas tavoitteemme on emansipatorinen: pohdimme millaiset tekstit ja kuvat voivat auttaa selviytymään seksuaalisesta väkivallasta ja miten väkivallan voi väkivallattomasti voittaa.

Kurssin aineisto: Kurssilla aineistona toimivat sekä kirjalliset että visuaaliset kuvaukset seksuaalisesta väkivallasta ja sen voittamisesta. Opettajan tarjoaman aineiston lisäksi opiskelijat etsivät myös itse aineistoa esseetään varten.

Kurssilla tehtävät tehtävät: Opiskelijat osallistuvat kurssille lukemalla opettajan laatimat opastukset, syventymällä kurssilukemistoon, ottamalla osaa verkkokeskusteluihin, kommentoimalla muiden essee-ideoita sekä kirjoittamalla oman esseensä kurssin teemoista.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Tervetuloa mukaan tutkimusmatkalle haastavaan maisemaan hyvässä seurassa! Hae paikkaa kurssille nettilomakkeella 03.12- 22.2.2019 välisenä aikana.

Opettajat

Eva Maria Korsisaari, Vastaava opettaja

Opetus

11.3.2019 – 3.5.2019

Arviointi

Numerolla 1-5.

Lisätiedot

Kurssin järjestää sukupuolentutkimuksen yliopistoverkosto Hilma.