x !
Arkistoitu opetusohjelma 2015–2016
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HISA2 Britti-imperialismi Afrikassa viktoriaanisella kaudella -verkkokurssi 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Historian tutkinto-ohjelma
Historia
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Yleiskuvaus

Kurssilla perehdytään britti-imperialismin erityispiirteisiin kuningatar Viktorian hallituskauden loppupuolella sodankäynnin ja sen kulttuuristen representaatioiden näkökulmasta. Maantieteellisenä fokuksena on Saharan eteläpuolinen Afrikka, ja esimerkkitapauksena tutustutaan vuonna 1879 käytyyn zulusotaan. Sen alkuvaiheessa brittijoukot kärsivät useita kotimaassa tyrmistystä herättäneitä tappioita, kunnes vastarinta murskattiin toisella, laajemmalla invaasiolla, mikä tiesi itsenäisen zulujen kuningaskunnan loppua. Kurssin aikana käsiteltäviä teemoja ja aiheita ovat:
* Britti-imperialismi ja kolonialismi
* Taloudellis-sotilaallisen ekspansion ristiriidat
* Isandlwanan, Rorke’s Driftin ja Ulundin taistelut
* Viktoriaaniset käsitykset sotasankaruudesta
* Sotajournalismi ja -propaganda
* Zulusodan representaatiot runoudessa, taidemaalauksissa ja piirroksissa
Kurssilla käytettävää monipuolista alkuperäisaineistoa ovat mm. otteet sotilasraporteista, kirjeistä ja päiväkirjoista (niin upseerien kuin rivisotilaidenkin), aikakauden sanomalehdistä ja kirjallisuudesta, Viktorian-ristillä palkittujen sotilaiden kertomukset, runot (naisrunoilijatkin ovat edustettuina!), öljyvärimaalaukset ja piirrokset. Niiden ja uudemman tieteellisen tutkimuksen kautta opiskelijoille muodostuu käsitys viktoriaanien imperialistisesta eetoksesta (myös sen kritisoimisesta), aikalaisten zulusotureihin liittämistä – osittain yllättävistäkin – piirteistä ja armeijan roolista 1800-luvun loppupuolen brittiyhteiskunnassa. Kurssin aineisto on englanninkielistä mutta vastaaminen tapahtuu suomeksi.

Opetusmuoto: Verkkokurssi. Kurssin suorituksesta 3 op muodostuu verkkokurssiosuudesta, joka vaatii sitoutumista kurssin aikatauluun ja yhdessä suoritettaviin verkkokeskustelutehtäviin sekä itsenäisesti suoritettaviin kirjallisiin opintotehtäviin. Keskustelualueilla kurssilaisilta oletetaan aktiivista osallistumista eli kolmea keskusteluviestiä. Verkkokurssisuoritusta täydennetään 2 op:n laajuisella esseellä, jonka palauttamisen määräajasta sovitaan esseen kirjoittajien kanssa kurssin aikana erikseen.

Kurssin infosivu

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Historian valtakunnallisen verkko-opetuksen järjestämille kevätlukukauden 2016 verkkokursseille alkaa 9.12.2015 klo 12.00 ja päättyy 13.1. 2016 klo 12.00.

Opettajat

Opintojakson kotisivu

Opetus

1.2.2016 – 14.3.2016

Lisätiedot

Ilmoittautuminen Historian valtakunnallisen verkko-opetuksen järjestämille kevätlukukauden 2016 verkkokursseille alkaa 9.12.2015 klo 12.00 ja päättyy 13.1. 2016 klo 12.00.

Ohjeita verkkokursseille ilmoittautumiseen

Huom! Tampereen yliopiston opiskelijat suorittavat kurssin 5 op laajuisena.