x !
Arkistoitu opetusohjelma 2018–2019
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HISA2 Ylirajaiset ilmiöt historiassa: näkökulmia tutkimukseen ja tulkintaan 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Historian tutkinto-ohjelma
Historia
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Osaamistavoitteet

Tieteen ja tekniikan kehitys on nopeasti muuttamassa yhteiskunnallisia käytäntöjä ja totuttuja sosiaalisia järjestelmiä. Monet ristiriitaiset ilmiöt limittyvät toisiinsa, ja muutosten vauhdin on arvioitu kasvaneen ja edelleen nopeutuvan. Kurssi on johdatus siihen tutkijoiden ja muiden ajattelijoiden käymään keskusteluun, jolle nykyinen (!) kehitys on antanut aihetta uudelleen arvioida historian pitkän linjan ilmiöitä sekä historian suurten kysymysten merkitystä ja roolia historiantutkimukselle. Tältä pohjalta voidaan käydä keskustelua myös tulevaisuuden keskeisistä piirteistä. Kurssin jälkeen opiskelija kykenee hahmottamaan uudelle tavalla yhtä-kahta pitkän linjan ilmiötä nykypäivän tilanteen taustalla ja tulevaisuuden arvioinnin lähtökohtana. Huomattakoon kuitenkin, että kurssi ei tuo lopullisia vastauksia.

Yleiskuvaus

Kurssi on luento- ja seminaariopetuksen sekä erikoiset aiheet ja epäortodoksiset metodologiset lähtökohdat yhdistävä kokeellinen kurssi. Ylirajaisilla ilmiöillä tarkoitetaan asioita, joita tavanomaiseen tapaan ei voi rajata ajan, paikan tai tarkan teeman suhteen tai joiden tutkimuksessa ei ole vakiintuneita menetelmiä. Näihin ilmiöihin voivat kuuluvat monet teemat mm. magian historiasta mutta yhtä lailla sellaiset aiheet kuin suurten järjestelmien, kuten liikennejärjestelmän tutkiminen tai geopolitiikan sekä luonnon- ja kulttuurimaantieteen pitkäaikaiset ilmiöt. Myös tanssin historia tai symbolien merkitykset saattavat olla tällaisia ilmiöitä tai esimerkiksi äitiys/isyys biologisena ja kulttuurisena ilmiönä historiassa. Kurssilaiset kokoontuvat kahdesti kuukaudessa. Osallistujat voivat osallistua myös opetukseen esitelmillään tai teemojaan pohtimalla.

   Kurssin ainoa pakollinen suoritus on yksi myöhemmin esiteltävä ja jossakin määrin omavalintainen noin kahden liuskan kirjoitustyö. Muista suoritusmuodoista sovitaan kunkin osallistujan kanssa erikseen. Niihin voi kuulua lyhyt esitelmä, essee, kirja-arvostelu, raportti tai selvitys jostakin haluamastaan kurssin teemaan kuuluvasta asiasta, museokäsikirjoitus tai muu asiantuntijuutta ja osaamista osoittava tehtävä.

   Luento- ja seminaariopetuksen lisäksi kurssilla voi olla muutakin erimuotoista opetusta, kuten pienryhmäopetusta tai muuta ohjausta.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Avoimen yliopisto-opetuksen ilmoittautuminen

Avoimen opiskelijat ilmoittautuvat suoraan opettajalle, os. marko.nenonen@staff.uta.fi.

Opettajat

Marko Nenonen, Vastaava opettaja
marko.nenonen[ät]tuni.fi

Opetus

16.1.2019 – 15.5.2019
Luento-opetus 10 tuntia
Ke 16.1.2019 - 8.5.2019 joka toinen viikko klo 16-18, Päätalo E301
Seminaari 8 tuntia

Arviointi

Numerolla 1-5.

Arviointiperusteet

Kurssin suoritus arvioidaan eri tehtävien pohjalta. Pakollisen tehtävän lisäksi muut suoritukset ja niiden määrä riippuu opiskelijan tavoitteista ja valinnoista.

Oppimateriaalit

Kurssin osana voi sovittavin osin suorittaa kirjallisuutta lyhyellä esittelyllä, esseellä tai kirja-arvostelulla tai halutessaan tentilläkin. Erilaisia vaihtoehtoja esitellään vielä kurssilla erikseen.

   Kurssilla voidaan käsitellä esim. seuraavanlaisia teoksia kiinnostuksen ja valinnan mukaan: SMAIL, D. L., On Deep History ad the Brain (2008); SCHEIDEL, W, The Great Leveler. Violence and the History of Inequality (2017); HAAPALA, P. (toim.), Suomen rakennehistoria 1400-2000; TALVITIE, A., Afrikkalaisesta vapaamuurariudesta (2016); MOKYR, J., A Culture of Growth. The Origins of Modern Economy (2016); BEHRINGER, W., Witches and Witch-Hunts. A global History (2004); COHN, N., Europe's Inner Demons (1975); WEST, G. Scale (2017, on myös suom.). Nämä ovat kuitenkin vain esimerkkejä.

Lisätiedot

Kurssi jatkuu koko kevätkauden kuitenkin siten, että luentoja (á 2 h) on vain 2x/kk. Ensimmäinen tapaaminen on ke 16.1.2019 klo 16—18 ls. C6 (Päätalo). Muut tapaamiset ovat 23.1., 6.2. 13.2., 13.3., 20.3., 17.4. ja 24.4., jollei toisin sovita. Mahdollisten kurssitöiden takaraja on 1.7.2019. Kurssilla ei ole tenttiä. Kurssille otetaan korkeintaan 32 opiskelijaa.