Opiskelija perehtyy yhteen tieteen- ja teknologiantutkimuksen erikoisalaan, asiantuntemuksen tutkimukseen. Opiskelija tuntee asiantuntemuksen tutkimuksen keskeisen kirjallisuuden ja osaa jäsentää asiantuntemukseen liittyviä erityiskysymyksiä liittyen terveyteen ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisiin. Opiskelija osaa soveltaa erikoisalan käsitteitä ja lähestymistapoja kurssitehtävissä. Opiskelija saa valmiuksia eri asiantuntemusalueiden tunnistamiseen ja monitieteisissä asiantuntijaorganisaatioissa työskentelemiseen.
Miten lääketieteellinen ja terveystieteellinen asiantuntijatieto ja potilaiden/asiakkaiden kokemukset kytkeytyvät toisiinsa? Miten terveysalan ammattilaisten ja tutkijoiden asiantuntijuutta kyseenalaistetaan ja kritisoidaan? Millaisia kriittisiä ryhmiä terveydenhuollossa on ja millainen suhde näillä ryhmillä on asiantuntijatietoon, ammattilaisiin ja laajemminkin auktoriteetteihin?
Kurssilla käydään läpi sosiologisia ja tieteentutkimuksellisia lähestymistapoja asiantuntijuuteen ja asiantuntijatietoon, sekä perehdytään kirjallisuuteen ammattien tutkimuksesta, tietämättömyydestä, tieteen rajoista ja asiantuntijavallasta.
Kurssin luentojen teemoja
- Tieto terveydestä digiajan muutoksessa
- Asiantuntemuksen kyseenalaistaminen
- Asiantuntijavalta ja ei-tietäminen
- Terveydenhuollon professiot ja hierarkiat
- Tieteen ja epätieteen rajat
- Terveyden hoitamisen monimuotoisuus
- Lääketiedekriittisyys
- Kriittiset ryhmät terveydenhuollossa: rokotekriittiset, eri hoitomuotojen käyttäjät
Kurssi edellyttää luento-opetuksen seuraamisen lisäksi perehtymistä oheislukemistoon sekä aktiivista pienryhmä- ja verkkotyöskentelyä. Kurssisuoritus koostuu luennoille osallistumisesta sekä pienryhmä- ja verkkotehtävien tekemisestä. Pienryhmä- ja verkkotehtävät perustuvat kurssilla jaettavaan oheiskirjallisuuteen. Kurssin viimeisessä, laajemmassa verkkotehtävässä kootaan kurssilla opittuja asioita ja pohditaan kurssin antia oman asiantuntijana toimimisen kannalta.
Kurssi soveltuu sekä kandidaatti- että maisterivaiheen opiskelijoille.