Opinto-opas 2003-2004

2803020 LÄPIVALAISUELEKTRONIMIKROSKOPIA, TRANSMISSION ELECTRON MICROSCOPY, 3 ov

Tietoa luennoitsijoista
Professori TOIVO LEPISTÖ

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja yhteensä 21h. Harjoituksia yhteensä 14h.

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

-

-

3

-

-

Harjoitukset (h):

-

-

-

2

-

Tavoitteet
Hallita läpivalaisuelektronimikroskopian (TEM) ja siihen liittyvien menetelmien (STEM ja AEM) perusteet ja luoda valmius niiden soveltamiseen käytännön työskentelyssä.

Sisältö
Läpivalaisuelektronimikroskoopin ja siihen liittyvien laitteiden rakenne, toiminta, kontrastinmuodostus, elektronidiffraktio, alkuaineanalyysi (EDS) sekä elektronien energianmenetykseen perustuva karakterisointi (EELS). Esimerkkejä käytännön sovelluskohteista. Näytteenvalmistusmenetelmät. Muut elektronioptiset laitteet.

Tutkintovaatimukset
Hyväksytysti suoritettu kirjallinen tentti luentojen ja harjoitusten sisällöstä, hyväksytysti suoritetut seminaari- ja laboratorioharjoitukset.

Kirjallisuus
P. Kettunen: Elektronimikroskopia I, Laitteisto ja kontrastinmuodostus, Otakustantamo 1983, P. Kettunen ja T.K. Lepistö: Elektronimikroskopia II, Otakustantamo 1983 (soveltuvin osin). D.B. Williams and C.B. Carter: Transmission Electron Microscopy, A textbook for materials science, Plenum Press, New York, 1996 (osat I, II, III ja IV).

Tietoa esitietovaatimuksista
Vaihtoehtoiset

Esitiedot

Numero

Nimi

OV

P/S

2803010

Elektronimikroskopia

3

Pakollinen

Huomautuksia
Luennoidaan joka toinen vuosi, ei luennoida lukuvuonna 2003-04. Opintojakso pyritään luennoimaan FUT-ohjelmassa, jolloin opetuskielenä on englanti (2803021).